ОбС увеличи заплатата на кмета Иво Димов

На редовното си заседание днес, общиснките съветници гласуваха промяна в размера на трудовото възнаграждение на кмета на общината, Иво Димов. Считано от 01.01.2019г, той вече ще се разписва срещу сумата от 2 500,00 лв. Докладната записка мина без дебати в Общинския съвет, като я подкрепиха 28 съветници, 0 бяха против и 2-ма се въздържаха.

Правителството даде възможност всички кметове да получават министерски заплати до 4600 лв, след като в началото на годината одобри промени в два нормативни акта – постановлението за заплатите в бюджетните организации и в Наредбата за заплатите в държавната администрация. Според възнаграждението на кмета на Общината се определят и заплатите на зам. кметовете и останалите служители в Общинската структура и без увеличение на неговата заплата, не могат да бъдат увеличени заплатите на общинарите, които са достигнали предвидените прагове. До момента размерът на основната месечна заплата на кмета Иво Димов бе 2 200,00 лв. считано от 01.03.2018г. до този месец.

Промените в нормативните актове, ще позволят още увеличаване на заплатите на областните управители, на директорите на държавни и изпълнителни агенции и на някои специфични структури. Разрешава се и на шефовете на агенции да си назначават експерти за връзки с обществеността. Сега такава възможност имаше само за министерствата, като тези служители са част от политическия кабинет на министъра.

Целта на промените е да бъдат премахнати дисбаланси между заплатите на служителите в държавната администрация и органите на власт – агенции и кметове, както и да се даде по-голяма децентрализация на местната власт по отношение определянето на възнагражденията, е посочено в мотивите.

С промените се премахва и възможността секретари и директори на дирекции да взимат повече от началника. Вдигат се и с 10% заплатите на всички чиновници, като по предварителни разчети това ще струва над 1 млрд. лв. на бюджета за 433 хил. държавни служители, сред които са и учителите.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Йо
    йокин
    1 -3
    20:31, 31 яну 2019
    Честито,добра,работа.
  • 2
    До
    Добри
    2 0
    16:55, 1 фев 2019

    Ако спре да краде и 10 000 да му я направят, но сега са му джобните за уикенда

Последни новини