Изстрелват десетки ракети в Димитровград

Десетки ракети се очаква да бъдат изстреляни на 13-ти април в парк "Марица" в Димитровград, когато Моделен клуб към ОП "Детски и младежки център" ще определи победителя в организираният от тях  общински конкурс "Интеркосмос".

Конкурсът е специфична форма за насочване и насърчаване на ученическото творчество към проблеми и дейности, свързани с изследване и използване на космическото пространство, за търсене на нови области на приложение на космическите изследвания, за осмисляне свободното време на децата и да ги приобщава към съвременните тенденции в развитието на космонавтиката.

Основните цели на конкурса са популяризиране успехите на световната наука и техника в изследването и усвояването на Космоса; да запознае децата и младите хора с постиженията на българската наука и техника за космически изследвания и наблюдения и тяхното приложение в практиката; да съдейства за развитието на фантазията, творческата активност и интерес към изучаването на естествените и технически науки и да развива интелектуалните способности на учениците.

В конкурса могат да участват деца и младежи от 4 до 7 клас от всички училища в Община Димитровград, като ще се състои от три раздела:

I . ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО:

Конкурс за рисунка на тема: „Моят космос“

Всеки желаещ, може да участва в конкурса с не повече от две рисунки, без ограничение на използваните материали и техники с размер А3 т.е /297 x 420/.

Рисунките не трябва да са гледани от списания, картички, илюстровани книги и да не са прерисувани чужди картини.

Творбите е необходимо да се занесат на ръка в ОП,,Детски и младежки център“ ет. 3 каб. 5 до 17:00ч. на 25.03.2019г. и да съдржат следните данни:

- трите имена на автора;

- възраст;

- училище и клас;

- телефон за връзка.

С наградените рисунки ще бъде подредена изложба в АРТ пространството на ОП ”Детски и младежки център”.

II . КОНКУРС – СЪСТЕЗАНИЕ В ДВА ЕТАПА:

I ETAП

ПЪРВИ ДЕН 12 април 2019г.(петък):

От 14:00ч. до 17:00ч. в парка пред ОП ,,Детски и младежки център“, състезателите ще изработват ракетен модел на ракета с лента, като материалите и инструментите ще бъдат предоставени от организаторите.

I I ETAП

ВТОРИ ДЕН 13 април 2019г. (събота):

От 9:30ч. до 11:00ч. в парк ,,Марица‘‘ пред чешмичката, всеки състезател, който е изработил ракета, ще я изстреля, състезавайки се за награда.

Награждаването ще бъде от 12:00ч. на 13 април 2019г. в парк „Марица“. Компетентно жури, ще класира ракетните модели по следните критерии:

- Качество на изработка;

- Чистота на изработка;

- Оцветяване;

- Време на летене/стартиране/

При стартиране на моделите се засича времето от отделяне на модела от стартовото място до кацането на модела или до изчезването му от хоризонта.

За всяка секунда на полет, състезателят ще получава по една точка. Сумата от точките от старта и изработката ще определят победителите. Състезателят с най-много точки ще бъде победител.

Класиралите се на I-во II-ро и III-то място ще получат медали и грамоти, осигурени от организаторите. Ще има и Награда за най-малък участник. Всички участници извън класирането ще получат грамоти за участие.

Имената на победителите във всички раздели ще бъдат публикувани в facebook-страницата на OП”Детски и младежки център” и в местният печат.

За да участвате в състезанието трябва да попълните Заявка за участие в срок до 25 март 2019г. в ОП“Детски и младежки център“ ет.2 каб. 3.

За повече информация тел: 0886450873 - Асен Иванов.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини