Учениците от Хасково дискутираха какво би било, ако сме извън ЕС

Изображение 1 от 4
    За ползите от членството на България в Европейския съюз учениците от няколко  гимназии в Хасково и Димитровград  се включиха в дискусия с българския евродепутат Ева Майдел и народният представите от Хасково Евгения Ангелова. Инициатор и домакин на разговора беше областният управител на Хасково Станислав Дечев.
    Той прикани младите хора още в началото към неформален диалог и разчупи атмосферата с въпрос към тях, като ги попита колко от тях са решили да продължат образованието си в страни от Европейския съюз. Повечето от половината от гимназистите вдигнаха ръка. „Преди 2007 година това щеше да е безпочвен въпрос, защото не беше въпрос на личен избор да решиш дали да учиш извън страната си. И да се случеше беше изключително трудно“, коментира Дечев, като добави: Точно това е ЕС -свободата да избираш и да пътуваш.
    Евродепутатът Ева Паунова- Майдел пък поведе младежите в конкретен пример, като очерта как би преминал  един техен ден, ако живееха в страна извън ЕС и решат да отидат на братовчед си в Париж, например, на гости. В разказа си Майдел, водейки младежите стъпка по стъпка, разказа за предимствата, които им дава факта, че са част от жителите на евродържава. Гимназистите разбраха за правата си като потребители, за обезщетенията, които самолетните компании са длъжни да им изплатят, при проблеми с полета, за свалянето на роуминга при разговорите, за здравните права, които имат с европейската си здравна карта. 
    И още за разликите в таксите, които плащат  в учебните заведения, връстниците им от държави извън Евросъюза.
    Депутатът от Хасково Евгения Ангелова, която е и зам.-председател на Бюджетната комисия в НС пък говори пред младежите за приемането на еврото в България.
    „Движим се по начертаната програма и в средата на 2019 година страната ни трябва да е в чакалнята на Еврозоната. Минимумът престой в тази позиция, преди приемането на еврото, е две години и според прогнозите това ще и срокът в който страната ни ще чака“, подчерта тя. Мит е, че приемането на еврото ще доведе до срив в заплатите на хората. Това няма как да се случи заради Валутния борд, който действа от години у нас, обясни тя.
    С лични примери  за това какво  е  да си извън ЕС пред връстниците си разказа Александър Ковачук, който учи в Професионалната гимназия в Димитровград. Семейството му идва от Украйна в Димитровград преди 4 години, в търсене на избавление от войната в родината. „В моята страна има война и икономически тя все повече върви надолу. В България аз имам бъдеще, защото живея в страна, която е част от ЕС, а той е един мирен проект“, каза в част от емоционалния си разказ украинецът.
    А с това постави и въпрос  за размисъл у останалите тийнейджъри в залата, дали повечето от тях не  приемат предимствата, които ползват от регламентите в ЕС просто като даденост. Без да си дават сметка в колко всъщност уреден кръг живеят.
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Мн
      Много сте зле
      41 -14
      17:05, 8 фев 2019
      Значи едната говори колко хубаво е там някъде....Другата говори за валутен борд,който май ще падне с приемането еврото...И защо промиват мозъците на децата?Стана ли изобщо въпрос да си останат в България и да работят тук?Браво-и украинец изкопаха от някъде...А двете г-жи казаха ли какви заплати вземат за да ръсят глупости?
    • 2
      Аш
      Ашколсун
      13 -10
      17:25, 8 фев 2019
      Тая много арна.От тук ли е?
      • Ху
        Хулиган
        5 -1
        18:32, 9 фев 2019
        Тя е за отличниците от ГРОБ!
    • 3
      Ка
      Какво ли са..
      22 -7
      17:41, 8 фев 2019
      Бре областният с две свирки! Само плямпане...
    • 4
      Пи
      Пича с москвича
      32 -5
      19:37, 8 фев 2019
      Извън ЕС е гаранция за просперитет и силна държава . В ЕС гейове ку..!ви и джендъри
    • 5
      Са
      Само така
      23 -3
      20:58, 8 фев 2019
      Давайте-като не искат да ви слушат глупостите възрастните използвайте децата.Ехеее колко детски градини има-докато ги обиколите и те изборите дошли!Засрамете се!
    • 6
      Фу
      Футболиер
      33 -1
      22:18, 8 фев 2019
      Вместо празни приказки я кажете какви условия на труд и заплащане предлагате на младите хора за да останат в запустяло Хасково ... И какво направиха депутатите от Герб за града си освен интриги и отчитане на дейност ...
    • 7
      Um
      Umcho
      12 -4
      09:21, 9 фев 2019
      Единственото предимство е "salaryto" на тая овца.
    • 8
      Аб
      абжж
      19 -1
      13:08, 9 фев 2019
      Да попитам казахте ли на децата какви пари вземате за да им говорите глупости .За да могат да ги сметнат и да установят разликата. Как мама и тати вземат за шест месеца двамата общо колкото Ева секса в европарламента. И защо пълните главите на децата с глупости за недостижимото там някъде в Европа може би защото родителите им вече не са тъпи и видяха що за стока сте а пък циганите главния ви електорат не стига до 4-ти клас за да научи български . Не пълнете главите на децата с глупости ами им кажете как мечтаната от Вас Европа няа да я има .Защото вашите идоли Макрон и бабата Меркел я заселиха с орки.
      Спасението е някъде другаде но няма да го коментирам защото има прекалено много самонавити хора носещи розови очила и вярващи в бъдещето на ЕС
    • 9
      Много точно сте го написали! Ако са умни тия деца ще се замислят и на тоя мухлю не биха се хванали на празните измислени приказки !
    • 10
      ИН
      И накрая УРА!
      5 0
      22:13, 9 фев 2019
      Също като едно време. Най-добрите комсомолци!
    • 11
      Хахаха
    • 12
      Ре
      Реалист
      3 0
      03:31, 11 фев 2019
      Госпожата разпространява ФЕЙК НЮЗ!Първо,да си припомним,че златните години на изтичане на мозъци бяха първите след демокрацията преди още нивото на образованието ни да западне съвсем.Второ,Германия вече не признава дипломи от Бг по договора подписан от Людмила Живкова,защото германците сеусетиха,че идват повече неграмотни.Трето, в много университети,в които се заплаща,нямапроблем ако ще и налуната да са.Четвърто,госпожата казали,че по Еразъм,турските студенти взимат по 700 евро на месец, а родните я 200 300 и то ако агенцията тук не ги открадне,както се разкри накрая.Пето, заради Брекзит и паниката от патриотичнипартии,дали госпожата ви каза,че ЕС пуска пропаганда специално сред младите,все още объркани деца, с цел да настроят деца срещу родители,както направиха във Ввлокобритания? Шесто, дали госпожата казана децата,че ЕС ще имнатресе мигранти,които те да издържат?Шесто,госпожата информира ли ги за германската система,при която сте дискриминиран и ви се полага работа тип макдоналдс? А,че ако опрете до социални ви режат,защото сте българин?Е,някоибългари са спредимство тук!Форумът е кратък,очевидно разчитат на наивността на децата.Нека дойдат и усетят ЕС.
    Последни новини