20 °C

Димитровградска компания с награда за включване на бежанци на пазара на труда от ООН България

Изображение 1 от 5

  Димитровградската фирма „Пролет” ЕООД е получила международната награда „Рест” за приноса на компанията за включване на бежанци и мигранти на българския пазар на труда и за вдъхновяващата ѝ приобщаваща култура. Наградата се дава от Върховния комисариат за бежанците към ООН България и КАТРО България. Фирмата се занимава с производството  на дамски чанти и кожени аксесоари за световно известни европейски марки и цялата и производствена база е в Димитровград.

  В края на миналата година, след провел се кариерен форум за бежанци в град Харманли, представители на димитровградската фирма се запознават с младата афганистанка Махназ Хабиби (както се самоопределя тя), която е на 24 години. След проведени разговори с нея, тя е изявила желание да работи като шивачка в "Пролет", след което е била назначена във фирмата. Освен нея работа в „Пролет” започнали и братята ѝ Хабибулах и Мухебуллах, които са на 27 и 19 години. Всички преминали обучение за шивачи в обучителния център на „Пролет” и са започнали работа там. Преди седмица към тях се присъединява и тяхната 19-годишната сънародничка Садия Нури.

  След постъпването на работа на бежанците от Афганистан, в от компанията назначават и учител по български език с помощта на Върховния комисариат за бежанците към ООН България /UNHCR/. Така за няколко месеца те вече говорят български и разбират нашия език. Четиримата живеят в Регистрационно-приемателния център в Харманли и всеки ден пътуват до работното си място в Димитровград за сметка на фирмата. Техните колеги ги описват като „много позитивни и усмихнати, и тяхното усърдие, мотивация и приветливост допринесоха за много бързото им интегриране в колектива. Много добре се справят с работата. България им харесва и искат да се устроят тук.”

  Историята на Махназ и братята ѝ, е че са пристигнали в България преди 3 години и оттогава са подали искане да получат статут на бежанци, но то все още не е одобрено. Поради тази причина не могат да излязат на квартира, и се налага да живеят в бежанския център в Харманли, пътувайки ежедневно до работа. Срокът на документите им изтича след дни - на 23ти февруари, и ако не бъдат подновени, ще се наложи прекратяване на трудовия им договор с „Пролет”, коментираха от предприятието. Бежанците са със статут на временно пребиваващи чужденци у нас и кратките срокове от 3 месеца на документите се явяват проблем за българските работодатели. Компаниите нямат сигурност дали документите ще се подновят и дали ще могат да разчитат на работната сила на младите чужденци, които са били обучени за заеманата от тях работна позиция и са направени инвестиции за образованието им.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ре
   Рени
   12 0
   22:20, 11 фев 2019

   Тези пък и имигранти ще наемат, свършиха ли българите?

  • 2
   Гр
   Градски
   12 0
   22:30, 11 фев 2019
   Абе хора, не разбрахте ли че тази измет могат само да лежат на гърба на европейците. Със тях се сблъсквам всеки божи ден. Само чакат със нетърпение да им платят помощите и с нищи не допринасят на икономиката. Мързеливите африканци и араби за никъв “чеп” не стават. А и нагли до безбожие.
  • 3
   Ро
   роки
   4 -2
   10:10, 12 фев 2019

   Стига сте бе и те са хора нека имат някакъв шанс да се социализират и да бъдат полезни на нашето общество. Не ни се получи с циганите та дано с тези ни се получи!

  • 4
   Ди
   Димитровградчанин
   3 -1
   19:29, 12 фев 2019
   Бойкот на стоките на фирми наемащи нелегално преминали границата. В България няма бежанци ,нямаме държава с обща граница в която да се води война или да има хуманитарна криза.
   • Ти
    Тити
    2 0
    11:58, 13 фев 2019

    Тази фирма така или иначе не търгува на българския пазар

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  21.09.2019
  Последни новини