-3 °C

Димитровградска компания с награда за включване на бежанци на пазара на труда от ООН България

Изображение 1 от 5

  Димитровградската фирма „Пролет” ЕООД е получила международната награда „Рест” за приноса на компанията за включване на бежанци и мигранти на българския пазар на труда и за вдъхновяващата ѝ приобщаваща култура. Наградата се дава от Върховния комисариат за бежанците към ООН България и КАТРО България. Фирмата се занимава с производството  на дамски чанти и кожени аксесоари за световно известни европейски марки и цялата и производствена база е в Димитровград.

  В края на миналата година, след провел се кариерен форум за бежанци в град Харманли, представители на димитровградската фирма се запознават с младата афганистанка Махназ Хабиби (както се самоопределя тя), която е на 24 години. След проведени разговори с нея, тя е изявила желание да работи като шивачка в "Пролет", след което е била назначена във фирмата. Освен нея работа в „Пролет” започнали и братята ѝ Хабибулах и Мухебуллах, които са на 27 и 19 години. Всички преминали обучение за шивачи в обучителния център на „Пролет” и са започнали работа там. Преди седмица към тях се присъединява и тяхната 19-годишната сънародничка Садия Нури.

  След постъпването на работа на бежанците от Афганистан, в от компанията назначават и учител по български език с помощта на Върховния комисариат за бежанците към ООН България /UNHCR/. Така за няколко месеца те вече говорят български и разбират нашия език. Четиримата живеят в Регистрационно-приемателния център в Харманли и всеки ден пътуват до работното си място в Димитровград за сметка на фирмата. Техните колеги ги описват като „много позитивни и усмихнати, и тяхното усърдие, мотивация и приветливост допринесоха за много бързото им интегриране в колектива. Много добре се справят с работата. България им харесва и искат да се устроят тук.”

  Историята на Махназ и братята ѝ, е че са пристигнали в България преди 3 години и оттогава са подали искане да получат статут на бежанци, но то все още не е одобрено. Поради тази причина не могат да излязат на квартира, и се налага да живеят в бежанския център в Харманли, пътувайки ежедневно до работа. Срокът на документите им изтича след дни - на 23ти февруари, и ако не бъдат подновени, ще се наложи прекратяване на трудовия им договор с „Пролет”, коментираха от предприятието. Бежанците са със статут на временно пребиваващи чужденци у нас и кратките срокове от 3 месеца на документите се явяват проблем за българските работодатели. Компаниите нямат сигурност дали документите ще се подновят и дали ще могат да разчитат на работната сила на младите чужденци, които са били обучени за заеманата от тях работна позиция и са направени инвестиции за образованието им.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ре
   Рени
   12 0
   22:20, 11 фев 2019

   Тези пък и имигранти ще наемат, свършиха ли българите?

  • 2
   Гр
   Градски
   12 0
   22:30, 11 фев 2019
   Абе хора, не разбрахте ли че тази измет могат само да лежат на гърба на европейците. Със тях се сблъсквам всеки божи ден. Само чакат със нетърпение да им платят помощите и с нищи не допринасят на икономиката. Мързеливите африканци и араби за никъв “чеп” не стават. А и нагли до безбожие.
  • 3
   Ро
   роки
   4 -2
   10:10, 12 фев 2019

   Стига сте бе и те са хора нека имат някакъв шанс да се социализират и да бъдат полезни на нашето общество. Не ни се получи с циганите та дано с тези ни се получи!

  • 4
   Ди
   Димитровградчанин
   3 -1
   19:29, 12 фев 2019
   Бойкот на стоките на фирми наемащи нелегално преминали границата. В България няма бежанци ,нямаме държава с обща граница в която да се води война или да има хуманитарна криза.
   • Ти
    Тити
    2 0
    11:58, 13 фев 2019

    Тази фирма така или иначе не търгува на българския пазар

  Хороскоп за 06.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
  06 дек 2019
  Последни новини