27 °C

Дънинг-Крюгер и самочувствието на некомпетентните

На всеки му се е случвало на работа, докато общува с приятели или по време на семейни събирания: този, който има най-малко знания по дадена тема, да твърди, че знае всичко по нея и  дори да се представя за експерт.

Това явление има име - Ефектът на Дънинг-Крюгер. Това не е болест, синдром или психично заболяване. Присъства във всички до известна степен и го има толкова дълго, колкото човешкото познание, макар че едва наскоро да е започнало изучаването и документирането му в социалната психология.

В своето проучване от 1999 г., публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, Дейвид Дънинг (David Dunning) и Джъстин Крюгер (Justin Kruger) показват данни на нещо, което е известно на философите от времето на Сократ, за който се предполага, че е казал нещо подобно на "единствената истинска мъдрост е да знаеш, че не знаеш нищо".

А доста по-късно, през 1871 г., Чарлз Дарвин казва, че „невежеството по-често ражда увереност, отколкото знанието“.

Казано просто, некомпетентните хора мислят, че знаят повече, отколкото всъщност знаят, и са склонни да се хвалят с това.

За да изпробват теорията на Дарвин, учените изследват хората по няколко теми, като граматика, логическо мислене и хумор. След всеки тест питат участниците какво мислят за представянето си. По-конкретно, участниците са запитани колко от другите участници в теста са се представили по-зле от тях.

Дънинг е изненадан от резултатите, въпреки че потвърждават хипотезата му. Често, независимо от темата, хората, които са се справили зле с тестовете, класират своята компетентност много по-високо.

Средно, участниците в теста, които достигат до 10-ия персентил, класират себе си близо до 70-ия персентил. Онези, които най-малко знаят какво говорят, вярват, че знаят толкова, колкото и експертите.

*Персентил е мярка, използвана в статистиката, посочваща стойността, под която пада определен процент от наблюденията в група наблюдения. Персентилът представя всяка една от 100 равни групи, в които една популация може да бъде разделена според разпределението на стойностите на дадена променлива.

Unskilled and unaware of it: how difficulties in recognizing one's own incompetence lead to inflated self-assessments.
Kruger J, Dunning D.
 

Резултатите на Дънинг и Крюгер са възпроизведени в поне дузина различни области - математически умения, дегустация на вино, шах, медицински познания сред хирурзите и безопасност на огнестрелните оръжия сред ловците.

По време на изборите и в месеците след встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп, интересът към ефекта на Дънинг-Крюгер се увеличи. Търсенията на Google за „Дънинг-Крюгер“ достигат своя връх през май 2017 г., според Google Trends, и оттогава остава висок.

Има и "много повече изследователска дейност" за ефекта точно сега, отколкото веднага след публикуването му, разказва Дънинг. Обикновено интересът към тема на някакво изследване се увеличава през петте години след първоначалното проучване, а след това спада.

„Очевидно е, че това е свързано с Тръмп и с различните начини, с които хората си обясняват поведението му - коментира Дънинг, - така че, да, много от тях са политически. Хората се опитват да разберат другата страна. Наблюдава се силно нарастване на политическите пристрастия, те стават по-жестоки и крайни, така че хората се опитват да намерят обяснения".

Въпреки че изявленията на президента Тръмп са изпълнени с грешки, лъжи или неточности, той показва голяма увереност в своите способности.

Той казва, че не чете много, защото решава проблемите "с много малко знания, различни от познанията, които аз [вече] имам."

Той каза в интервюта, че не чете дълги доклади, защото "вече знам точно какво е това".

Той цитира своите "високи нива на интелигентност" при отхвърлянето на научния консенсус за изменението на климата.

Преди десетилетия той заяви, че може да сложи край на Студената война: "Ще ми трябват час и половина, за да науча всичко, което трябва се научи за ракетите", каза Тръмп през 1984 г. пред Washington Post. „Мисля, че все пак знам по-голямата част”.

"Доналд Тръмп надценява знанията си от десетилетия", отбелязва Брендън Нихан (Brendan Nyhan), политолог от Мичиганския университет. „Не е изненадващо, че продължава да се държи по същия начин в Белия дом”.

Дънинг-Крюгер "предлага обяснение за този вид високомерие", казва Стивън Сломан (Steven Sloman), когнитивен психолог от Университета Браун. "Това е Тръмп накратко. Той е човек с нулеви политически умения, който няма представа, че има нулеви политически умения. И това му дава изключително самочувствие."

Сломан смята, че ефектът на Дънинг-Крюгер е станал популярен извън света на изследванията, защото това е прост феномен, който може да се отнася за всички нас. И защото хората отчаяно искат да разберат какво се случва в този свят.

Много хора "не могат да проумеят издигането на Тръмп”.

"Той е точно обратното на всичко, което ценим в един политик, и той е точно обратното на това, което смятахме, че американците ценят", коментира Сломан. И някои от тези хора търсят нещо научно, за да си го обяснят.

Дали хората искат да разберат "другата страна" или просто търсят епитет, ефектът на Дънинг-Крюгер работи и в двата случая, заяви Дънинг, което според него обяснява повишаването на интереса.

Последствията от ефекта Дънинг-Крюгер обикновено са безвредни. Ако някога сте отишли на училище със самочувствие, че „си знаете всичко”, а оценката на учителя покаже друго, значи сте изпитали ефекта на Дънинг-Крюгер.

От другата страна на спектъра ефектът може да бъде смъртоносен. През 2017 г. бившият неврохирург Кристофър Дънч бе осъден на доживотен затвор за осакатяване на няколко пациента.

"Представянето му бе трагично", пише за Дънч негов колега хирург след нескопосана операция на гръбначния стълб, предава Texas Observer. „Той нямаше ясна представа колко лоша е техниката му”.

Дънинг подчертава, че ефектът е особено опасен, когато някой има влияние или средства да нанесе вреда, а няма човек, който да му каже честно, че греши.

Той отбеляза, че няколко самолетни катастрофи биха могли да бъдат избегнати, ако екипажът е поговорил с прекалено самоуверения пилот.

„Трябва да имате хора около вас, които са готови да ви кажат, че правите грешка”, обяснява Дънинг.

Какво се случва, когато некомпетентните не желаят да признаят, че имат недостатъци? Толкова ли са уверени в собствените си познания, че ще отхвърлят самата идея, че могат да ги подобрят?

Не е изненадващо (макар и не по-малко важно), че последващите изследвания на Дънинг показват, че най-ярките представители на ефекта на Дънинг-Крюгер също са и най-малко склонни да приемат критики или да проявяват интерес към самоусъвършенстване.

Тази статия първоначално е публикувана от The Washington Post и примерите, които отразява, са от американската действителност, но ефектът на Дънинг-Крюгер е общочовешки и всеки може сам да намери аналози не само в българската политическа реалност, но и в ежедневието си.


Източник: offnews.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работни проекти ще държат вниманието на някои от вас будно, но наред с тях ще провеждате и личните си срещи. Готовността ви да помогнете на приятел ще ви сближи повече и от това съвместното ви сътрудничество ще продължи. Семейни задачи ще ви накарат да търсите начини за бързото им решаване.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите контакт с нужните ви хора и с общи усилия ще намерите по-лесно решение на вълнуващ ви въпрос. Ще споделяте интересите и вижданията си, без това да ви създава вътрешно напрежение. Ако имате очаквания от интимен характер ви предстоят развития. Други ще работят по приключване на задача, носеща им финансови придобивки.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Стабилизиране на финансите, успоредно с утвърждаване на професионалния ви авторитет. Такива са приоритетите ви за днес, както и за следващите дни. Това изисква да сте в добра кондиция, на среща с делови партньори ще вземете решения, изпълнението на които няма да ви затрудни. Пътуване, за някои в чужбина.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху важните си задачи. Всяко разпиляване на силите може да доведе до изтощение. Развивайте умението си да организирате, ще ви бъде необходимо. Обърнете внимание на детайлите в дейността си, те са важни. Нямате много време за приключването на неотложна задача.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате нужда днес да излезете навън и да се опитате да не мислите за професионални ангажименти. Дайте воля на въображението си и както вие така и околните ще останете доволни от резултата. Можете на помогнете и на свой близък, който също се нуждае от промяна. Имате смелост за да сложите край на нещо, което не ви удовлетворява.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Възстановявате си сума, която неотдавна сте загубили поради куриозно недоразумение. Материалното ви състояние се стабилизира и в близките дни можете да разчитате на допълнителни доходи. За някои от вас денят бележи началото на нов много успешен период в професионален план. Започвате работа по проект, който ви дава чудесна възможност да разгърнете потенциала си.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Делничното напрежение ще ви накара да потърсите по-спокойно място за изтерзаната си душа. Ще съберете мисли и сили, с които да продължите напред, но преди това направете нещо специално, от което се нуждаете сега. То ще ви позволи да осъзнаете силните и слабите си страни.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате нужда от развлечения и този ден най-добре ще отговори на намеренията ви. Заобиколени сте от приятни хора, сред които се чувствате настина добре. Твърде емоционални сте и това може да стане причина за нежелани ситуации, но едва ли ще е нещо сериозно. Обърнете повече внимание на предпочитанията на постоянния си партньор, които не е добре да пренебрегвате.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Внимателно планирате всяка своя стъпка и в резултат днес ще постигнете част от нещата, към които уверено се стремите. При вас няма нищо случайно и партньорите ви оценяват този факт. Постарайте се да спазите всички уговорки, които правите, тъй като от това зависи и бъдещото добро отношение към личността ви. Постигате целта си и в интимен план.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще има какво да споделяте и да ви прави доволни, предстоящите развития ще бъдат във ваша полза и в края на деня ще се чувствате в отлична форма. Различното поведение изостря чувствителността ви, но ще си останете уравновесени и прагматични. Пътуванията не са най-подходящи днес, но ако са наложителни, не приспивайте бдителността си.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-търпеливи към хора и неща, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание може да постигнете повече, в противен случай ще си навлечете нечии гняв. Приятел ще ви предложи нещо, което ще ви поласкае, но и затрудни. Изяснете си до колко са искрени чувствата му към вас.
24.08.2019
Последни новини