20 °C

Ябълковци стартираха честванията по повод 146-тата годишнина от гибелта на Левски - коя е правилната дата?

  Днес, 18-ти февруари, ден преди общонационалните чествания по повод  146-годишнината от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски, в село Ябълково организираха церемония на централния площад, която се състоя от патриотичен рецитал и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Апостола.

  В събитето взеха участие ученици от местното училище „Васил Левски”, които рецетираха стихове, посветени на дякона, с патриотични песни се представиха певческата група към читалище „Христо Ботев” и пенсионерския клуб в селото. Венци и цветя беха поднесени от кмета на селото Костадин Атанасов, общински съветник от ГЕРБ Генади Нанев, преподаватели в ябълковското училище и директорът Елза Видева, представители на читалището и местния пенсионерски клуб и жители на селото.

  Историците спорят за това дали Левски е убит от османската власт на 18 или 19 февруари (по нов стил). Затова и в двата дни има официални чествания. На коя дата трябва да се чества празника е малко противоречиво, една от теориите, на полковникът от резерва Марко Златев, защо в учебниците пише, че Апостола е обесен на 18 февруари 1873 година, а честванията в по голяма част от страната са на 19-ти февруари, е че във вестник „Работническо дело” през 1950 година  е излязла статия на 19 февруари, в която пишело: „На днешния ден Васил Левски увисна на бесилото…” От тогава остава датата 19-ти февруари.

  „Не може да допускаме една грешка години наред да се повтаря”, категоричен е полковникът през 2017 година. Златев е пояснил, че дори според църковния календар, годишнини на покойници се отбелязват предварително, в навечерието на деня, но не и след това. „Време е вече да има държавен акт за това. „Когато правим честването на 19 февруари изпращаме грешни послания”.

  В съвременна България личността на Васил Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. За българите той е национален герой и идеолог за „чиста и свята република“.

  Известни са 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 в чужбина. Функционират три музея, посветени специално на Васил Левски. Това са Музей „Васил Левски“ (Ловеч), Къкринско ханче и Национален музей „Васил Левски“ (Карлово). Като музейна сбирка е оформена и килията, в която често е отсядал в Троянския манастир.

  В Димитровград общоградското поклонение е насрочено за утрешния 19-ти февруари и ще започне в 10:30 ч. в двора на ОУ „Васил Левски”, където ще бъде издигнато националното знаме от почетна рота на военни от хасковското поделение 52740. Слова по повод патронния празник на училището ще поднесат директорът Антон Иванов, кметът Иво Димов и председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  21.09.2019
  Последни новини