-2 °C

Ябълковци стартираха честванията по повод 146-тата годишнина от гибелта на Левски - коя е правилната дата?

  Днес, 18-ти февруари, ден преди общонационалните чествания по повод  146-годишнината от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски, в село Ябълково организираха церемония на централния площад, която се състоя от патриотичен рецитал и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Апостола.

  В събитето взеха участие ученици от местното училище „Васил Левски”, които рецетираха стихове, посветени на дякона, с патриотични песни се представиха певческата група към читалище „Христо Ботев” и пенсионерския клуб в селото. Венци и цветя беха поднесени от кмета на селото Костадин Атанасов, общински съветник от ГЕРБ Генади Нанев, преподаватели в ябълковското училище и директорът Елза Видева, представители на читалището и местния пенсионерски клуб и жители на селото.

  Историците спорят за това дали Левски е убит от османската власт на 18 или 19 февруари (по нов стил). Затова и в двата дни има официални чествания. На коя дата трябва да се чества празника е малко противоречиво, една от теориите, на полковникът от резерва Марко Златев, защо в учебниците пише, че Апостола е обесен на 18 февруари 1873 година, а честванията в по голяма част от страната са на 19-ти февруари, е че във вестник „Работническо дело” през 1950 година  е излязла статия на 19 февруари, в която пишело: „На днешния ден Васил Левски увисна на бесилото…” От тогава остава датата 19-ти февруари.

  „Не може да допускаме една грешка години наред да се повтаря”, категоричен е полковникът през 2017 година. Златев е пояснил, че дори според църковния календар, годишнини на покойници се отбелязват предварително, в навечерието на деня, но не и след това. „Време е вече да има държавен акт за това. „Когато правим честването на 19 февруари изпращаме грешни послания”.

  В съвременна България личността на Васил Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. За българите той е национален герой и идеолог за „чиста и свята република“.

  Известни са 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 в чужбина. Функционират три музея, посветени специално на Васил Левски. Това са Музей „Васил Левски“ (Ловеч), Къкринско ханче и Национален музей „Васил Левски“ (Карлово). Като музейна сбирка е оформена и килията, в която често е отсядал в Троянския манастир.

  В Димитровград общоградското поклонение е насрочено за утрешния 19-ти февруари и ще започне в 10:30 ч. в двора на ОУ „Васил Левски”, където ще бъде издигнато националното знаме от почетна рота на военни от хасковското поделение 52740. Слова по повод патронния празник на училището ще поднесат директорът Антон Иванов, кметът Иво Димов и председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
  06 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
  06 дек 2019
  Последни новини