Ябълковци стартираха честванията по повод 146-тата годишнина от гибелта на Левски - коя е правилната дата?

    Днес, 18-ти февруари, ден преди общонационалните чествания по повод  146-годишнината от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски, в село Ябълково организираха церемония на централния площад, която се състоя от патриотичен рецитал и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Апостола.

    В събитето взеха участие ученици от местното училище „Васил Левски”, които рецетираха стихове, посветени на дякона, с патриотични песни се представиха певческата група към читалище „Христо Ботев” и пенсионерския клуб в селото. Венци и цветя беха поднесени от кмета на селото Костадин Атанасов, общински съветник от ГЕРБ Генади Нанев, преподаватели в ябълковското училище и директорът Елза Видева, представители на читалището и местния пенсионерски клуб и жители на селото.

    Историците спорят за това дали Левски е убит от османската власт на 18 или 19 февруари (по нов стил). Затова и в двата дни има официални чествания. На коя дата трябва да се чества празника е малко противоречиво, една от теориите, на полковникът от резерва Марко Златев, защо в учебниците пише, че Апостола е обесен на 18 февруари 1873 година, а честванията в по голяма част от страната са на 19-ти февруари, е че във вестник „Работническо дело” през 1950 година  е излязла статия на 19 февруари, в която пишело: „На днешния ден Васил Левски увисна на бесилото…” От тогава остава датата 19-ти февруари.

    „Не може да допускаме една грешка години наред да се повтаря”, категоричен е полковникът през 2017 година. Златев е пояснил, че дори според църковния календар, годишнини на покойници се отбелязват предварително, в навечерието на деня, но не и след това. „Време е вече да има държавен акт за това. „Когато правим честването на 19 февруари изпращаме грешни послания”.

    В съвременна България личността на Васил Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. За българите той е национален герой и идеолог за „чиста и свята република“.

    Известни са 150 паметника на Апостола, от които 131 са в България и 19 в чужбина. Функционират три музея, посветени специално на Васил Левски. Това са Музей „Васил Левски“ (Ловеч), Къкринско ханче и Национален музей „Васил Левски“ (Карлово). Като музейна сбирка е оформена и килията, в която често е отсядал в Троянския манастир.

    В Димитровград общоградското поклонение е насрочено за утрешния 19-ти февруари и ще започне в 10:30 ч. в двора на ОУ „Васил Левски”, където ще бъде издигнато националното знаме от почетна рота на военни от хасковското поделение 52740. Слова по повод патронния празник на училището ще поднесат директорът Антон Иванов, кметът Иво Димов и председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини