Не викайте извънземните, ще дойдат и ще ни изядат

В интервю за The Times, астрономът от Университета Сейнт Андрюс, Мартин Доминик предупреждава, че трябва да сме много внимателни с изпращането на съобщения в неизвестното и към дълбокия космос. На въпроса „защо такава предпазливост“, Доминик отговаря провокативно към изданието:

Защото, може би, те ще дойдат и ще ни изядат.

Обсерваторията в Аресибо излъчи послание към потенциални извънземни още през 1974 г. През 2008 г. производителят на чипс Doritos засне 30-секундна реклама, която изпрати към съзвездието Голяма мечка (Ursa Major).

Тази година мощен радиопредавател ще насочи антените си към близка звезда и ще излъчи съобщение. Това послание няма да бъде нищо по-малко от молбата на човечеството да се присъедини към по-широката космическа общност.

Идеята на посланието е извънземните, ако го чуят, да го разпознаят лесно. Това ще бъде пълно кодиране на периодичната таблица на елементите, изпратена сега, за да съвпадне със 150-та годишнина от откриването й. Или поне с откриването й на Земята.

В същото време от цялата Земя непрекъснато се излъчват радио вълни от стара музика, радиопредавания  и сериали във всички посоки на Вселената.

„Всеки може просто да излъчва съобщения в космоса и никой няма право да ги спре,“ казва Доминик пред The Times. – „Но някои хора се чувстват неудобно от това. Трябва да е ясно, че астрономите са изправени пред етичен въпрос. Трябва ли да изпращаме съобщения до другите? Това не е ли опасно? Трябва ли да запазим по-нисък профил? Каква е по-добрата стратегия?“

Коментарите на Доминик се позовават на ужасяващата „теория на тъмните гори“, която твърди, че астрономите досега  не са забелязали извънземни сигнали, защото други цивилизации се крият от агресивни извънземни убийци, които заличават всяка галактическа конкуренция, която откриват.

„Някои казват, че контактът с извънземни е най-голямото нещо, което трябва да направим,“ казва Доминик за „Таймс“. „Други обаче смятат, че трябва да бъдем много тихи и да викаме извънземните трябва да бъде последното нещо, което да правим, защото  това наистина може да бъде последното нещо, което ще направим“, обобщава Доминик пред The Times.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини