-3 °C

Как да се предпазят възрастните хора от ало-измамници, информира местното полицейско РУ

  Днес, 22-ри февруари, по повод Международния ден в подкрепа на жертвите на престъпления, местното Районно полицейско управление организира ден за превенция срещу телефонните измами. Кампанията се проведе в 3 пенсионерски клуба в града, а пенсионерите получиха разяснителни листовки с информация за най-честите схеми на измама, съвети за предпазване и телефоните, с които трябва да се свържат хората, усъмнили се че се опитват да бъдат измамени.

  Срещите се проведоха от 10:00 часа в пенсионерски клуб "Славянски" на ул. "В. Поптомов" 2, в 12:00 часа в клуб "Раковски", намиращ се на ул."Гоце Делчев" 27 и от 13:30 в клуба "Хан Аспарух" на ул. Хан Аспарух 5.

  Полицията съветва при съмнение, че някой се опитва да ви измами по телефона, да не се доверявате на телефонни разговор или на последващите след него, а веднага да се обадите на директния телефон за връзка с местното полицейско управление 0391 63321 или на телефон 112.  Трябва да се знае, че няма институция в България, която да ви поиска пари, които да предоставите през терасата, до коша за буклук или на друго обществено място. Трябва да се знае, че телефонните измамници обикновено не са на територията на страната (предимно обажданията са от Румъния), измамниците нямат представа, къде живеете или как се казвате, до момента в който вие не им предоставите тази информация и каквито и заплахи да ви отправят по телефона - не се поддавайте.

  Ало-измамниците звънят на случаен принцип, главно на домашните телефони, които се използват предимно от възрастните хора и нямат никаква информация за вас, но успяват много умело да ви изманипулират сами да им предоставите информацията, от която имат нужда, за да ви хванат в капана си. Едно от най-важните неща след тяхно обаждане е, да успеете да прекъснете телефонния раговор, защото при опит за набиране на телефонен номер, било на близки или на полицията, ако линията не е прекъсната вие отново продължавате да говорите със номера които ви е набрал преди това и той може да се представи за полицейски служител или роднината, с който сте се опитали да се свържете, разказват от опита си представителите на реда.

  Схемите за измама са много - главно звънят на стационарни телефони, защото по този начин злосторниците успяват да определят града, в които живеете и е лесно да осигурят мулето, което ще вземе парите ви, ако вие се хванете на въдицата им. В схемите винаги се използват така наречениете мулета, които много често нямат представа в какво са замесени, един от последните случай от тази седмица е използвана за муле 80-годишна жена във Варна, за да прибере парите от потърпевшия, който се оказа прокурор, като този случай е предотвратен от местните полицейски служби.

  След съветите от страна на полицеиските служители, част от възрастните хора споделиха и свои случки с опити за измама, където са ги заплашвали, предлагали им схеми за голяма печалба, обаждали са се и са се представяли за техни страдащи роднини и др.

  Една от присъстващите възрастна жена сподели, че се е приготвила и само чака злосторниците да е посетят, въпроса и към служителите на реда бе единствоно след като повали злосторника с електрошоковата си палка, дали трябва да звъни на полицията или на бърза помощ да го откарат.

  Своята история сподели и баба Мария, която след множество опити за измама, на които е устояла, се е хванала на последния и се е раздила със спестяванията си - историята на баба Мария прочетете тук.

  Схемите за измами са много и измамниците измислят непрекъснато нови сценарии, полицаите посветваха събралите се хора да си вземат информативните листовки и да си ги поставят до телефонния апарат, за да им служат за напомняне, ако получат съмнителни телефонни обаждания.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 24.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
  24 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
  24 яну 2020
  Последни новини