ЕС и САЩ се договориха за разделение на Косово

 
САЩ и Европейският съюз ще приемат размяна на територии между Сърбия и Косово, съобщават сръбски медии, позовавайки се на германския всекидневник "Франкфуртер Рундшау".
 
Вестникът пише, че САЩ и ЕС са готови да приемат размяна на територии между двете балкански държави. Също така се очаква Белград и Прищина да се подпишат под споразумение във Вашингтон на 12 юни, което ще влезе в сила 6 месеца по-късно.Изданието допълва, че наскоро изтекъл в публичното пространство документ съдържа план за разделяне на Косово. Пояснява се, че ще бъде установена нова граница между косовските албанци и сърбите в Северно Косово. Някои от сръбските села, които предимно са населени с местни албанци, ще се присъединят към Косово. Тези населени места са в Прешевска долина, южната част на Сърбия.От посолството на САЩ в Сърбия коментират, че ще останат доволни, ако тази година Белград и Прищина подпишат споразумение, но Вашингтон не предлага как трябва да изглежда сделката.
 
Запитани да коментират информацията за размяна на територии между двете балкански държави, от посолството поясниха, че вярват, че споразумението трябва да е приложимо за Косово и Сърбия и да допринесе за трайна регионална стабилност.Косовският премиер Хашим Тачи настоява Буяновац, Прешево и Медведжа да станат част от Косово. Медведжа е единствената община, където сърбите са мнозинство. Тачи отбелязва, че Прищина няма да даде нищо в замяна и отхвърля идеята за разделение на Косово.
 
През миналото лято сръбският лидер Александър Вучич подкрепи да се разделят с албанците.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини