70 години професионално обучение в Димитровград

Изображение 1 от 4

    ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ - Димитровград стартира честванията по повод 70 години професионално образование в града. Началото бе дадено в зала „Гросето” вчера на 7-ми март. На събитието присъстваха ученици и гости от общинска администрация и химическата компания "Неохим".

    Първото в България химическо училище стартира обучение на 5 септември 1949 г., когато се откриват две химически паралелки в гимназия „Иван Вазов”. През 1956 г. техникумът по индустриална химия се настанява в нова сградата, а от 2003 г. се преименува в Професионална гимназия по химични и хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров”. През годините в гимназията се обучават хиляди ученици в химични и био технологии, машини и апарати, лаборанти и др.

    На 5-ти октомври 1951 г. в Димитровград се открива Минно професионално училище за нуждите на държавното въгледобивно предприятие „Марбас”. През 1962 г. то получава името си „Темелко Ненков”, а 10 години по-късно  се обединява с хасковското като Техникум по минна промишленост. През 2003 г. той се преименува на техникум по енергетика и електротехника, като по-късно получава и името „Капитан Петко войвода”.

    През 1952 г., одина след откриването на първия в България Азотно-торов завод в Димитровград, е създадена строителната школа, която по-късно е отделена в собствена сграда и прераства в СПТУ по индустриално строителство „Пеньо Пенев”. През 1986 г. към него е присъединено и хасковското строително училище „Кольо Фичето”, а през 2003 г. училището е преименувано в Професионална гимназия по строителство. За 55-годишното си съществуване училището обучава специалисти по строителство, архитектура, вътрешен и външен интериор, силикатни технологии и др. През 2007 г. гимназиите по енергетика и строителство са обедняват в една.

    Сред професионалните училища е и СУ „Любен Каравелов”, което от  1991 г. в започва съвместна работа с УНСС и колежа на Северозападен Лондон. Учениците се обучават по професии организатор на фирмен менджмънт и маркетинг и оператор на малко предприятие. На успешно завършилите се издават дипломи от лондонския колеж, които са валидни в цяла Европа. Бизнес колежът съществува до учебната 2005-2006 г.

    През 2014 г. професионалното образование в Димитровград се свива до едно единствено училище – ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”. В наши дни гимназията е единствената предлага професионално образование и обучение с паралелка по дуално обучение.

    Следващата проява от честванията ще се състои на 11 април, с провеждането на национален форум на тема „Професионалното образование - предизвикателства и перспективи“, съобщи директорът Румяна Монева. "Законът за образованието е нов за всички учебни заведения в страната и поставя редица предизвикателства пред професионалните гимназии с въвеждането на двустепенна форма за обучение- нещо, което ще бъде предмет на дискусията", посочи старши учителят Румяна Лозева. Програмата включва още изложба, конкурс, представяне на портфолиото на училището и среща на възпитаници, дългогодишни преподаватели и негови ръководители и др.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Мина
      1 0
      19:56, 9 мар 2019
      И защо дуално обучение има по специалността " Ресторантьорство...". Нали целта е да се подготвят нужни кадри за производството. Търсят се заварчици,шлосери, машинни техници , не келнери или бармани.
    Последни новини