Американски санкции грозят Турция, ако купи руските комплекси С-400

Ако Анкара закупи руските зенитно-ракетни комплекси С-400, възможно е САЩ да наложат санкции срещу Турция, казва помощникът на говорителя на Държавния департамент Робърт Паладино, цитиран от Анадолската агенция.

Той подчертава, че отношението на САЩ към турско-руския договор за системите С-400 не се е променило, а инициативата на Турция да закупи тези оръжия са повод за сериозно безпокойство във Вашингтон. Паладино припомня, че САЩ са в тесни контакти с Турция по въпросите за противоракетната отбрана и са предложили на турската страна сделка за американските Patriot и други системи.

„Доставките на руските С-400 в Турция ще доведат до преразглеждане на участието на Анкара в програмата за създаването на самолета от 5-о поколение F-35. Освен това под въпрос ще бъде поставена възможността за бъдещи оръжейни доставки в Турция“, допълва Паладино. Той отбелязва, че страните, разполагащи с С-400, попадат под действието на закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции.

През декември 2017 г. президентът Реджеп Ердоган съобщи, че договорът с Русия за доставката на С-400 е подписан. По-късно ръководителят на корпорацията „Ростех“ Сергей Чемезов уточни, че става дума за доставката на 4 комплекса С-400 за общата сума около 25 млрд.долара.

С-400 „Триумф“ е руски зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада, ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини