17 °C

Последният път, в който стойностите на CO2 били като днешните, на Южния полюс растели дървета

Дървета, растящи близо до Южния полюс, морско равнище с 20 метра по-високо от сегашното, глобални температури с 3-4 градуса по Целзий по-високи. На подобни условия се натъкват учените, поглеждайки назад във времето, когато на планетата имало същото количество въглероден диоксид, като днес.

Анализирайки седименти и вкаменелости от растения, учените открили, че температурите близо до Южния полюс били с около 20 градуса по Целзий по-високи от сега през плиоцена – преди 5.3 – 2.6 милиона години.

Учените използват сложни компютърни модели за предсказване ефекта от предизвиканите от човека климатични промени, но поглеждайки назад във времето получават нови прозрения.

Плиоценът се оказал подходящ за сравнения и предложил важни уроци, за това какво ни очаква в бъдеще. “Водещите новини са, че температурите са с 3-4 градуса по-високи, а морското равнище е с 15-20 метра по-високо от днес. Това означава, че не е имало ледена покривка в Гренландия, не е имало лед в Западна Антарктида и големи ледени парчета в Източна Антарктида”, казват учените.

Изгарянето на изкопаеми горива води до бързо отделяне на въглероден диоксид в атмосферата. “Ако поставите печка у дома си и я настроите на 200 градуса, температурата не се покачва незабавно, отнема известно време – същото е и с климата”, посочват експертите.

Глобалните температури вече са се покачили с един градус по Целзий от инустриалната революция насам, когато стойностите на въглероден диоксид били 280 части на милион. Стойностите в момента са 412 ppm и продължават да се покачват, което означава, че и температурите ще се повишат с 3-4 градуса по Целзий през следващите няколко века. Топенето на ледовете отнема повече време, затова силното покачване на морското равнище, като през плиоцена, ще отнеме няколко хилядолетия.

През плиоцена разнообразието от бук, а вероятно и иглолистни дървета нараснало в Оливър Блъфс – на 300 мили от Южния полюс. Именно там били открити вкаменелости от дървета и мъхове.

“Удивително откритие. Намерили са вкаменели листа от нотофагус. Аз я наричам последната гора в Антарктида. Растенията са се развивали при концентрация на въглероден диоксид от 400 ppm. Вероятно натам сме се запътили с топенето на ледовете, и Южния полюс отново ще бъде колонизиран от растения”, казва Джейн Франсис.

Доказателствата сочат, че летните температури през плиоцена са били като в тундрата – 5 градуса по Целзий близо до полюса, в сравнение с днешните минус 15-20.

Наличието на растения подсказва, че ледената шапка в Антарктида е била много-малка от днешната. А покачване на морското равнище с 20 метра днес би оказало огромно въздействие върху бреговите градове и райони, населени с хора.

Полярните региони са особено важни за разбирането ни за глобалния климат. Именно там промените настъпват първо и са най-драматични. През кредата стойностите на въглероден диоксид били 1 000 ppm.

Преди около 100 милиона години климатът бил още по-екстремен. Антарктида все още се намирала на Южния полюс, но регионът бил топъл и покрит с гори, дънери и почви се запазили като вкаменелости на места, като остров Александър.

Ако покачването на въглеродните емисии запази сегашното си темпо, до края на века ще постигнем стойности от 1,000ppm. Концентрациите от 280ppm от преди индустриалната революция се дължали на поглъщането на въглеродния диоксид от растенията и животните и последвалото му погребване. Така се образували въглищните пластове, газовите и петролни находища. През последните години ние отново го изкопаваме и връщаме в атмосферата.

Източник: theguardian.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
21 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
21 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
21 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
21 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
21 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
21 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
21 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
21 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
21 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
21 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
21 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
21 окт 2019
Последни новини