Откриха втора галактика без тъмна материя

Учените дълго смятаха, че галактиките се състоят от предимно от тъмна материя. Сега обаче вече за втори път откриват галактика, която не съдържа изобщо или твърде малко тъмна материя. Изследователите са озадачени.

Първото откритие от 2018 г. озадачи учените и доведе до силен скептицизъм в научните кръгове. Фактът, че сега е открита втора такава галактика обаче, означава, че тогавашните изчисления са били верни. Все още обаче откритието не може да бъде обяснено.

Досега астрономите изхождаха от това, че галактиките се развиват от тъмна материя. Без нея не би било възможно галактиката да възникне. Повечето галактики съдържат повече тъмна материя от материята, която ние познаваме. Тъмната материя обаче не може да се докаже директно. Повечето астрономи използват един тритк, описан в специализираното издание „The Astrophysical Journal Letters“.

Тъмната материя променя със силата на своята гравитация например движението на звездните клъстери в галактиките. В този смисъл важи правилото: колкото по-бързо се движат клъстерите, толкова повече тъмна материя съдържа съответната галактика. Сега учените наблюдават с телескопа „Keck“ в Хавай седем кръгли звездни клъстера в галактиката DF4.

Резултатът: Звездните клъстери се движат много по-бавно, отколкото би трябвало при наличие на тъмна материя. Тук тя очевидно липсва. По същия начин учените стигат до същия извод и при предишното проучване на галактиката DF2 – че тя съдържа твърде малко или изобщо никаква тъмна материя.

Гласът на съмнението

„Да открием втора галактика без или с твърде малко тъмна материя е точно толкова интересно колкото и първия път,“ казва астрономът Питер ван Докум от университета Йейл.

„Когато има един единствен обект винаги съществува този тих глас, който ти нашепва ‘Ами ако грешиш’?“ Воторо откритие обаче вече предполага, че галактики, в които липсва тъмна материя, може да се срещат по-често, отколкото се смятали.

Двата обекта се намират на приблизително 63 милиона светлинни години от Земята и принадлежат към групата на ултрадифузните галактики. Те са сравнително близки по размер до нашата галактика Млечния път, но съдържат до около 1000 пъти по-малко звезди, поради което са трудно забележими в небето.

„Тъй като всъщност не разбираме как тези галактики са възникнали, сега се надявам повече учени да се включат в търсенето на решение,“ казва Докум. Ученият смята, че галактиките може с течение на времето да са загубили своята тъмна материя. Възможно е и да са възникнали от газ, който се е натъкнал на съседна галактика.

Учените смятат, че е изключено алтернативна теория за тъмната материя да реши загадката. С алтернативните теории, с които разполагаме към момента, липсващата тъмна материя може да се обясни още по-малко, отколкото с общоприетата версия, пише SPIEGEL ONLINE..

Въпреки всички неясноти, загадъчните галактики вече донесоха ново откритие: Фактът, че им липсва тъмна материя доказва, че тя и нормалната материя съществуват независимо една от друга, смятат учените.

Източник: megavselena.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини