Димитровградчанин – юрист, бивш член на БСП и сегашен на ГЕРБ, ще става правосъден министър

Новият правосъден министър ще бъде настоящият председател на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов от управляващата партия, това съобщи премиерът Боико Борисов на пресконференция в централата на ГЕРБ. Кирилов ще поеме поста от Цецка Цачева, която подаде оставка заради скандала с апартаментите на властта през изминалата седмица. Самият Кирилов каза пред журналисти: „Това е много сериозно предизвикателство, приемам го като голямо доверие и като много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по мониторинговия механизъм“.

Данаил Кирилов е роден в Димитровград през 1970-та година, завършва право в Софийския университет. През 1997 година става член на БСП, по негови думи пред в. „Стандарт“, през 2007 г. е станал члена на червената партия „във времената, когато всички бяха станали сини“. През 1998 тогава 28-годишният юрист поема защитата на бившия премиер Жан Виденов по делото, заведено от банкера Атанас Тилев. Източник, близък до правителството на Виденов разказва, че връзката между бившия премиер и младия адвокат е станала през депутата от БСП от Великото народно събрание Пламен Вълканов, който имал адвокатска кантора в Димитровград и двамата работели заедно.

След 3 години Данаил Кирилов влиза в изпълнителната власт, като оглавява кабинета на министъра на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобургготски – Костадин Паскалев. Макар и официално да е в „лично качество“ в „царското“ управление, Паскалев е виден представител на червената партия. През 2002 г. той подаде оставка и стана съветник на президента Георги Първанов.

Същата година Дананил Кирилов, който е част от БСП – Лозенец, се връща в политиката, като е избран за общински съветник в София от БСП. Според източник на „Капитал“ от тогавашното ръководство на софийската организация той е бил поставен на избираемо място по волята на Румен Овчаров.

През 2007 г., след като тогавшния кмет на София Стефан Софиански е избран за депутат, следват частичните местни избори, които печели Бойко Борисов. Борисов по това време няма общински съветници в столичния парламент, но постепенно успява да си привлече, като Данаил Кирилов е един от тях.

За трансфера си в ГЕРБ Данаил Кирилов казва пред в. „Стандарт“, че „не може да се примири и съгласи с нереалните обещания“, а „да следваш изискванията на хората не е популизъм“. През 2007 г. отново е общински съветник, но този път от ГЕРБ. Оглавява стопанската комисия в Столичния общински съвет и временната комисия по преструктурирането на общинските дружества. Не успява да завърши мандата си, защото през 2009 г., когато ГЕРБ печелят централната власт, той е назначен за областен управител на София.

След като правителството на Борисов подава оставка в началото на 2013 г., Данаил Кирилов е освободен като областен управител. След предсрочните избори влиза в парламента от листата на ГЕРБ и става член на правната комисия. След скандалите около тефтерите на бившия председател на комисията за конфликт на интереси и изпадането в немилост на юридическото острие на партията на Борисов – Искра Фидосова, той заема нейното място. И след завръщането на Борисов във властта през 2014 г. Данаил Кирилов логично става председател на правната комисия в парламента. Ролята му е изключително важна, защото фокусът на общественото внимание е насочен към съдебната реформа.

използван източник: в. Капитал

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини