29 °C

Роботи убийци съществуват отдавна

Хората вземат окончателното решение дали да допуснат въоръжени роботи да стрелят, заявяват в специално изявление от Министерството на отбраната на САЩ.

Тяхното разяснение идва поради опасения за нова усъвършенствана система за насочване, известна като ATLAS, която ще използва изкуствен интелект в бойни машини със средства за насочване и изпълнение на мисии.

Обществеността може да се чувства неспокойна за така наречените роботи убийци, но концепцията не е нищо ново – машините с „SWORDS“ роботи бяха разположени в Ирак още през 2007 г.

Нашите взаимоотношения с военните роботи датират още по-далеч във времето. Това е така, защото когато казваме „робот“, това може да означава всяка технология с някаква форма на „автономен“ елемент, която позволява на машина да изпълнява задачи без необходимост от пряка човешка намеса.

Тези технологии съществуват от много дълго време. По време на Втората световна война, артилерийски снаряди са разработени така, че да експлодират на предварително определено разстояние от тяхната цел. Това ги прави далеч по-ефективни, отколкото биха били ако човек взима решението.

Така че въпросът не е толкова в това дали трябва да използваме автономни оръжейни системи при военни действия, те вече се използват, при това в много форми. По-скоро трябва да се съсредоточим върху това как ги използваме, защо ги използваме и каква форма – ако има такава – трябва да вземе човешката намеса.

Моите изследвания изучават философията на отношенията човек-машина, с особен акцент върху военната етика и начина, по който разграничаваме хората и машините. По време на Втората световна война, математикът Норберт Винер поставя основите на кибернетиката – изучаването на връзката между хората, животните и машините, докато работи по контрола на противовъздушния огън. Изследвайки отклоненията между прогнозираното движение на самолета и действителното му движение, Винер и неговият колега Джулиан Бигълоу създават концепцията за „обратна връзка“, където отклоненията могат да бъдат върнати в системата, за да коригират допълнително прогнозите.

Следователно теорията на Винер позволи кибернетичната технология да се използва за предотвратяване на човешки решения – премахване на несигурния човек от цикъла, за да се вземат по-добри и по-бързи решения и да се направи оръжейната система по-ефективна.

В годините след Втората световна война се появи компютърът и заедно с кибернетичната теория оформи централен стълб на военното мислене, от водените от лазери „умни бомби“ от епохата на Виетнам, до крилатите ракети и дроновете Reaper.

Вече не е достатъчно просто да улесним човешкия воин, както беше в ранните дни. Следващата фаза е да се премахне напълно човекът, като се намалят политическите проблеми, свързани с евентуална загуба на жива сила.

Това доведе до широкото използване на военни дронове от САЩ и техните съюзници. Макар че тези мисии са силно противоречиви, в политически план те са се доказали като предпочитани от обществото, защото практически не допускат собствени жертви, поради военни действия.

Един от най-спорните въпроси, свързани с войната с безпилотни летателни апарати, е ролята на пилота или „оператора“. Както всички служители, тези оператори са обвързани от работодателите си с изискването да „свършат добре работата си”. Условията за успех обаче далеч не са ясни. Както отбелязва философът и културният критик Лори Калхун: „Бизнесът на операторите на Безпилотни бойни въздушни машини (Unmanned Combat Aerial Vehicle или UCAV ), е да убиват“. По този начин тяхната задача не е толкова да вземат човешко решение, а по-скоро да вършат работата, за която са наети. Ако компютърът им каже да убиват, наистина ли има някаква причина да не го правят?

Подобен аргумент може да се постави и по отношение на съвременния войник. От GPS навигацията до видео връзките, войниците носят многобройни устройства, които ги свързват с огромна мрежа, която ги контролира на всеки ход.

Това води до етична главоблъсканица. Ако целта на войника е да изпълнява буквално и безпрекословно заповедите, тогава защо изобщо се занимаваме с хората войници? В края на краищата, машините са далеч по-ефективни от човешките същества и не страдат от умора и стрес по същия начин, както хората. Ако се очаква войниците да се държат по програмен, роботизиран модел, тогава какъв е смисълът да се жертва ненужно човешка кръв?

Отговорът тук е, че човекът служи като алиби или форма на „етично прикритие“ за един в действителност, почти изцяло механичен, роботизиран акт. Точно както задачата на оператора на безпилотния самолет е да контролира компютърно дрона, така и ролята на човека в новата система ATLAS на Министерството на отбраната на САЩ е само да действа като етично прикритие в случай, че нещата се объркат.

Дроновете Predator и Reaper могат да стоят начело на общественото въображение относно военната автономия и „роботите убийци“, но тези нововъведения сами по себе си не са нещо ново. Те са само най-новите в дългата линия от събития, които съществуват от много десетилетия.

Макар това да утешава някои читатели, които си представят, че автономността на машината винаги ще бъде подчинена на човешки решения, това наистина е заблуда. Автономните системи отдавна са вградени в армията и оръжията и ние трябва да се подготвим за последствията.

Майк Райдър, преподавател по философия в Университета Ланкастър
Публикувано в CosmosMagazine.com.


Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини