27 °C

Кой нахрани през 1973г. прегладнелия с 20 ст. в джоба Георги Мамалев в Димитровград?

  Големият български актьор Георги Мамалев изнесе вчера представление в Димитровград. Той разсмя, попя и разчувства публиката в заключителния спектакъл на Младежките театрални парзици, приключили в петък вечер.

  Актьорът изигра няколко комедийни етюда, с които развесели насъбралата се в театър "Апостол Карамитев" димитровградска публика. На представлението си, Мамалев представи и своята кника „Усмихни се, човече!”, в която единственото написано от самия него, е увода и разбира се, той бил най-стойностната част от творбата, пошегува се актьорът. Част от представлението бяха и песни, изпълнени от самия него.

  След основната част на представлението, Георги Мамалев се отдаде на истории от неговия живот и въпроси на публиката. Той разказа своя сърцераздирателна история, свързана с бригадирския град, която му се е случила в неговите младини, точно след като го приемат в ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) от втория път.

  По това време Мамалев е служил военната си служба в хасковското поделение на Кенана, но след успешния му изпит за ВИТИЗ, получава бележка, с която да се уволни от казармата.  С нея Мамалев се явява в Хасковското поделение, като от там го задължават в този ден да бъде кръводарител, преди да го освободят от служба.

  Измореният от пътя от София до Хасково и гладен войник се подчинява на последните заповеди на началниците и дава кръв, след което е откаран на димитровградската автогара, от където да си хване автобуса за Ямбол и от там да се прибере в родното си село Мамарчево. На димитровградската гара той пристига гладен, пребледнял и изтощен, само с 20 стотинки в джоба. На гарата вижда един възрастен мъж, който продава царевица. 

  Мамалев започва да се върти около човека и да гледа с прегладнял поглед кочаните царевица. Възрастният продавач го забелязва и запитва от какво има нужда и Мамалев се приближава и казва, че иска половин махалка царевица, защото има само 20 стотинки в джоба. Продавачът на царевица изкарва от казана най-голямата махалка царевица и му я дава, без да иска последните стотинки на младия Мамалев.

  След разказа на тази история, комикът се разчувства от добрината на човека, който му е помогнал по време, когато той е имал нужда и му пожела, ако е още жив много здраве, а ако вече не е между живите, светла му памет.

  Георги Мамалев разказа и историята за пътя си към актьорството, как е бил приет в ВИТИЗ. Той е влезнал в университета от втория път, но дотогава вече бил участвал в два филма. Той е репетирал за изпита си на плаца посред нощ, огрян от луната по време на караулите си в хасковското поделение на Кенана. Последният изпит на Мамалев е пред великия Апостол Карамитев, който е партон на димитровградския театър. 

  Мамалев разказава за Карамитев - Той буквално ме изгони от сцената с думите: „Абе, кой си ти?”, когато младият кандидат се е явил в изпитната зала. “Какво е това самочувствие, къде се намираш ти? Вън!”.

  “Остави ме последен, и когато отново застанах пред него, вече бе в добро настроение. Подхвана ме по цялата басня, с която се явявах, карайки ме да се превъплъщавам във всички герои, и от време на време викаше: „Стига с това самочувствие”. Той ме прие за студент, трябваше да съм в неговия клас, но скоро се разболя, влезе в болница, и никога повече не се върна”, сподели гостът. 

  В заключение на своето гостуване на сцената на димитровградския театър, актьорът покани на сцената всички, които искат да си направят снимка за спомен с него. Раздаде автографи и надписа книгите на всички, които си ги бяха закупили.

  Преди излизането на Георги Мамалев на сцената, димитровградската младежка публика имаше фен среща с изгряващите звезди Марио Михайлов и Ралица Добрева от он-лайн сериала „Следвай ме”. Те разговаряха искрено и лично със своите почитатели близо час.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Дж
   Джеронимо
   3 -1
   18:25, 6 апр 2019
   Не знам дали е служил в Хасково, но питайте го кой го хранеше вечер в Пловдивското поделение , бившата шофьорска школа заедно с другите артисти , от театралната трупа , щото се връщаха вечер след репетиции в ДНА Пловдив, нарочно след проверката в 9 часа. Имам и свидетел - брата на кинокритика Атанас Свиленов - Петър Свиленов който беше завършил медицина и беше старшина школник в лечебницата. И благодарение на него не хвърлях храната а им я запазвах щото знаех че ще се върнат гладни и жадни.
  • 2
   Ре
   Реалист
   4 -3
   20:17, 6 апр 2019
   Велик!

  Хороскоп за 08.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
  08 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
  08 юли 2020
  Последни новини