11 °C

Кой нахрани през 1973г. прегладнелия с 20 ст. в джоба Георги Мамалев в Димитровград?

  Големият български актьор Георги Мамалев изнесе вчера представление в Димитровград. Той разсмя, попя и разчувства публиката в заключителния спектакъл на Младежките театрални парзици, приключили в петък вечер.

  Актьорът изигра няколко комедийни етюда, с които развесели насъбралата се в театър "Апостол Карамитев" димитровградска публика. На представлението си, Мамалев представи и своята кника „Усмихни се, човече!”, в която единственото написано от самия него, е увода и разбира се, той бил най-стойностната част от творбата, пошегува се актьорът. Част от представлението бяха и песни, изпълнени от самия него.

  След основната част на представлението, Георги Мамалев се отдаде на истории от неговия живот и въпроси на публиката. Той разказа своя сърцераздирателна история, свързана с бригадирския град, която му се е случила в неговите младини, точно след като го приемат в ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) от втория път.

  По това време Мамалев е служил военната си служба в хасковското поделение на Кенана, но след успешния му изпит за ВИТИЗ, получава бележка, с която да се уволни от казармата.  С нея Мамалев се явява в Хасковското поделение, като от там го задължават в този ден да бъде кръводарител, преди да го освободят от служба.

  Измореният от пътя от София до Хасково и гладен войник се подчинява на последните заповеди на началниците и дава кръв, след което е откаран на димитровградската автогара, от където да си хване автобуса за Ямбол и от там да се прибере в родното си село Мамарчево. На димитровградската гара той пристига гладен, пребледнял и изтощен, само с 20 стотинки в джоба. На гарата вижда един възрастен мъж, който продава царевица. 

  Мамалев започва да се върти около човека и да гледа с прегладнял поглед кочаните царевица. Възрастният продавач го забелязва и запитва от какво има нужда и Мамалев се приближава и казва, че иска половин махалка царевица, защото има само 20 стотинки в джоба. Продавачът на царевица изкарва от казана най-голямата махалка царевица и му я дава, без да иска последните стотинки на младия Мамалев.

  След разказа на тази история, комикът се разчувства от добрината на човека, който му е помогнал по време, когато той е имал нужда и му пожела, ако е още жив много здраве, а ако вече не е между живите, светла му памет.

  Георги Мамалев разказа и историята за пътя си към актьорството, как е бил приет в ВИТИЗ. Той е влезнал в университета от втория път, но дотогава вече бил участвал в два филма. Той е репетирал за изпита си на плаца посред нощ, огрян от луната по време на караулите си в хасковското поделение на Кенана. Последният изпит на Мамалев е пред великия Апостол Карамитев, който е партон на димитровградския театър. 

  Мамалев разказава за Карамитев - Той буквално ме изгони от сцената с думите: „Абе, кой си ти?”, когато младият кандидат се е явил в изпитната зала. “Какво е това самочувствие, къде се намираш ти? Вън!”.

  “Остави ме последен, и когато отново застанах пред него, вече бе в добро настроение. Подхвана ме по цялата басня, с която се явявах, карайки ме да се превъплъщавам във всички герои, и от време на време викаше: „Стига с това самочувствие”. Той ме прие за студент, трябваше да съм в неговия клас, но скоро се разболя, влезе в болница, и никога повече не се върна”, сподели гостът. 

  В заключение на своето гостуване на сцената на димитровградския театър, актьорът покани на сцената всички, които искат да си направят снимка за спомен с него. Раздаде автографи и надписа книгите на всички, които си ги бяха закупили.

  Преди излизането на Георги Мамалев на сцената, димитровградската младежка публика имаше фен среща с изгряващите звезди Марио Михайлов и Ралица Добрева от он-лайн сериала „Следвай ме”. Те разговаряха искрено и лично със своите почитатели близо час.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Дж
   Джеронимо
   3 -1
   18:25, 6 апр 2019
   Не знам дали е служил в Хасково, но питайте го кой го хранеше вечер в Пловдивското поделение , бившата шофьорска школа заедно с другите артисти , от театралната трупа , щото се връщаха вечер след репетиции в ДНА Пловдив, нарочно след проверката в 9 часа. Имам и свидетел - брата на кинокритика Атанас Свиленов - Петър Свиленов който беше завършил медицина и беше старшина школник в лечебницата. И благодарение на него не хвърлях храната а им я запазвах щото знаех че ще се върнат гладни и жадни.
  • 2
   Ре
   Реалист
   4 -3
   20:17, 6 апр 2019
   Велик!

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  22.09.2019
  Последни новини