Хиляди протестират по улиците на Берлин срещу високите наеми на имотите

 
Хиляди излязоха по улиците на Берлин в знак на протест срещу увеличаването на наемите на имоти и призоваха за превземане на имоти от мащабни наемодатели с повече от 3000 къщи от правителството, предаде "Евронюз".
 
Гневът им е насочен също и към частни собственици с големи портфейли.
 
Протести се провеждат и в други големи градове на Германия, включително Кьолн, Франкфурт и Мюнхен.
 
Протестиращите се събират на площад Александерплац в Берлин.
 
Наемите в капитала на Германия се удвоили през последните 20 години. Реакцията на хората ескалира и когато една организация, насочена към групи за недвижими имоти, започва петиция в опит да настоява за референдум по въпроса.
 
Подкрепата за забрана на големите наемодатели се увеличава, както и идеята за превръщане на цялото имущество в ръцете на социални жилища.
 
От приблизително два милиона апартаменти под наем в Берлин, Deutsche Wohnen притежава 111 500 (около 6,8% от наемните имоти в Берлин), следвана от Vonovia с 44,000.
 
Средният наем за най-малките апартаменти в централен Берлин струва около 839 евро на месец, а най-големият на квадратен метър средно струва 1890 евро на месец.
 
Апартаментите в района на Фридрихщайн могат да достигнат средно 1,663 евро на месец за имот от 100 квадратни метра и 2,628 евро на месец за апартаменти с площ над 120 квадратни метра.
 
Докато цените на берлинския наем все още изостават от другите европейски столици като Лондон и Париж, участниците в кампанията предупреждават за "класова борба" в Германия.
 
Участниците в кампанията смятат, че собствениците на земя и сътрудничеството се сблъскват с позицията на Берлин зад Лондон и Париж.
 
Според най-новите статистически данни от 2015 г. 48% от германците са под наем и 52% са собственици на жилища. Повечето наематели живеят в апартаменти.
 
В някои германски градове, особено в Берлин, наетите блокове често се разделят с вътрешен двор, което дава на немските наематели усещане за общността, за което много от наемателите в други европейски столици казват, че липсва.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини