Путин приема Ердоган в Москва

Турският президент Реджеп Ердоган днес ще посети Москва, където ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, съобщи БНР. Двамата ще оглавят заседание на Съвета за сътрудничество на високо ниво между двете страни.

По време на заседанието ще бъдат обсъдени двустранните отношения, ситуацията в Сирия и други регионални и международни въпроси. Предвижда се и подписване на редица документи за сътрудничество между двете страни, както и среща на бизнес-делегации.

Доставката на руските ракетни комплекси С-400 също ще бъде сред темите на разговорите. Това съобщи по-рано в Москва съветникът на руския президент Юрий Ушаков.

Визитата е първо задгранично пътуване на турския държавен глава след местните избори в страната. Това ще бъде трета среща на двамата лидери за тази година. Първите две бяха на 23 януари в Москва и на 14 февруари в Сочи по време на четвъртото заседание на Астанинския формат за Сирия с участието и на Иран. Миналата година Владимир Путин и Реджеп Ердоган разговаряха общо 25 пъти на четири очи на двустранни или международни форуми.

2019 г. е обявена за година на културата и туризма на Русия в Турция и на Турция в Русия. Вечерта се очаква двамата лидери да посетят церемония по откриването ѝ с участие на артисти от Анкарската опера и балет, които ще гостуват в „Болшой театър“.

Междувременно снощи управляващата Партия на справедливостта и развитието поиска ново броене на гласовете в Анкара от Общинския избирателен съвет. По-рано в 13 от 25 района в града районните избирателни комисии отхвърлиха жалбата за цялостно ново преброяване. Очаква се решението на Висшия избирателен съвет по искането на партията на Ердоган за ново преброяване на всички гласове в Истанбул.

От ПСР поискаха и отмяна на изборите в истанбулския квартал „Бююкчекмедже“ заради нередности.

Искането на опозиционната Народнорепубликанска партия за цялостно броене на гласовете в Бурса беше отхвърлено. От опозицията се оплакват, че се приемат жалбите само на Партията на справедливостта и развитието, а на различни места в страната, дори и при минимална разлика, жалбите за повторно броене на опозицията се отхвърлят от избирателните комисии.

При преброени към 18:30 часа над 80,5% от невалидните бюлетини в Истанбул, преднината на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу е над 16 000 гласа. 

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини