Борисов опроверга Радев и Нинова, поиска стенограмата от КСНС. Преглед на печата

КСНС.

"Дума":

Президентът: Държавата не си е на мястото и това е заплаха за националната сигурност

Поведението на институциите покрай последните корупционни скандали разкрива криза на държавността. Скандали като "Апартаментгейт" показват, че държавата не си е на мястото, а това е заплаха за националната сигурност. Това заяви президентът Румен Радев в изявлението си след края на заседанието на КСНС днес. Стана ясно, че декларацията, предложена от държавния глава, е била отхвърлена от участниците в съвета. Единствено лидерът на БСП Корнелия Нинова е подкрепила становището в документа, но в крайна сметка КСНС не излезе с обща позиция по темата корупция по високите етажи.

Президентът обясни накратко къде са били основните разминавания между неговата позиция и тази на управляващите. От думите му стана ясно, че не са приети тезите му, че институциите, които трябва да се борят с корупцията по високите етажи, не се справят. Президентът подчерта, че е имало разминаване в оценките и изводите, които касаят най-вече работата на Комисията "Антикорупция" и за това дали е ефективен контролът над работата на комисията. Не е била приета и оценката на Радев за ефективността на Закона за борба с корупцията и за методите, по които се оценяват резултатите от него.

Румен Радев подчерта, че в момента КНКОНПИ се изчерпва с пасивни методи за борба с корупцията - проверка на декларации и чакане на сигнали от медиите.

"24 часа":

Борисов опроверга Радев и Нинова, поиска стенограмата от КСНС

Специално извънредно изявление, за да опровергае думите на президента Румен Радев и соцлидерката Корнелия Нинова след КСНС направи премиерът Бойко Борисов.

"Нямах намерение да говоря, но чух преразкази, които не ми харесаха. И реших и аз да преразкажа", започна изявлението си Борисов. Той поиска президентството да публикува стенограмата от заседанието, за да се види кой говори истината.

Предложената от Румен Радев декларация на КСНС бе предизборен подарък за Корнелия Нинова, вероятно написана от Иво Христов, заяви Министър-председателят.

Оттегляне.

"Сега":

Цецка Цачева се отказа от депутатското си място

Цецка Цачева, която подаде оставка като министър на правосъдието заради скандала "Апартаментгейт", се отказва и от депутатското си място.

При това положение Ралица Добрева, която трябваше да отстъпи на Цачева, ще остане народен представител. Още в неделя ЦИК е взела решението въз основа на заявление от ексминистър Цецка Цачева, че "не желае да бъде обявена за народен представител от листата на ГЕРБ от Плевенския избирателен район".

Ралица Добрева влезе в Народното събрание, след като миналата година Ивайло Московски, бившият министър на транспорта, стана за кратко депутат, а после замина на работа в Черноморската банка. Сега тя остава депутат, защото Цецка Цачева няма да се върне в Народното събрание.

Пакет "Мобилност".

"Монитор":

Караянчева: България ще бъде сред най-пострадалите от пакета "Мобилност"

България е една от страните, които ще бъдат най-сериозно засегнати от приетия миналата седмица от Европейския парламент пакет "Мобилност". Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказване na Конференцията на председателите на парламенти на страните-членки на ЕС, предадоха от правителствената информационна служба.

Пакетът "Мобилност" поставя под изпитание хиляди български семейства и застрашава цял един бранш, подчерта тя. Над 60 000 - толкова са домакинствата в България, в които поне едно лице работи като водач на тежкотоварен автомобил, и пакетът "Мобилност", освен че застрашава тяхното препитание, излишно подхранва евроскептицизма в навечерието на европейските избори, допълни председателят на българския парламент. Форумът се провежда в австрийската столица Виена, а изказването си председателят на Народното събрание направи в рамките на сесията "Европейският съюз и неговите съседи".

Цвета Караянчева подчерта, че ощетяващият България пакет "Мобилност" е индикатор за много по-дълбоки и тревожни проблеми, свързани с бъдещето на Европейския съюз.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини