21 °C

Георги Стоев - за пазара на труда в Димитровград и от какви работници има нужда той

Изображение 1 от 4

  На 11-ти април в Димитровград се проведе форум на тема „Професионалното образование – предизвикателства и перспективи". На него присъстваше и председателят на УС на "Тракия Тех" и макроикономист Георги Стоев, който коментира перспективите на пазара на труда и какви специалисти ще се търсят в общината.

  Стоев даде напътствия за това на къде да се насочват младите и как ще се развива бизнесът в България и региона. Икономистът в края на миналата година представ бизнес каталога на Димитровград, в които има полезна информация за бизнес-климата, местната икономика, работната сила, разходите за труд и пазара на имоти.

  В България повечето призводствените предприятия (преработвателната промишленост), са главно средно или ниско технологични, което не дава добра производителност на труда. Тя идва, когато малко хора произвеждат голяма продукция, което се постига главно с високи технологии. Новите работни места през последните години се разкриват предимно в средно технологични производства, като тази тенденция ще се задържи още 10-тина години според Стоев.

  Въпреки технологиите, нисколотехнологичните сектори не се свиват и остават стабилни на пазара - това са главно текстилните предприятия и хранителната промишленост, като те ще продължават да работят, докато са конкурентноспособни.

  Все пак и в нискотехнологичните индустрии започват да се прилагат високи технологии. Стоев дава пример с турска компания, която е инвестирала в България и произвежда текстил. В нея са наети 40 души, което е революционно за този бранш, за който сме свикнали да чуваме, че е ниско технологичен и за изработката и преработката се наемат стотици работници.

  Тази компания произвежда високо технологични тъкани за седлките на самолетите. Цялото производствое е роботизирано. Като видите подобен работодател търсещ 40 работника, това говори за високи технологии, което води след себе си висока производителност на труда и високи възнаграждения. Когато видите компания, търсеща много работници в България, това означава, че тя е тук да търси по-евтина работна ръка, по-ниско квалифицирани хора за по-ниски възнаграждения.

  Гръбнака на проспериращата икономика е индустрията, няма просперираща икономика на гърба на туризъм, няма богата държава, която да разчита на земеделие, в което са заети 3% в световен мащаб, каза Стоев. За България в момента е важно да привлича чужди мултинационални компании, които да инвестират в заводи и предприятия тук, защото все още българските са малко и не могат да осигурят просперитета на държавата.

  Макроикономистът Георги Стоев съветва младежите, започващи средното си образование, да започнат да се итересуват и да питат работодателите, от какви кадри ще имат нужда след 5 години, какви ще са изискванията им, без какви умения няма да могат започнат работа при тях. Да се итересуват дали ще им предоставят възможности за допълнителни квалификации и обучение. Дали работодателят ще е склонен да стимулира създаването на собствени „StartUp”-и и да подкрепят тяхната инициативност и предприемачество в компанията, да направят екип и да развиват нови идеи в сферата, в която работят.

  Новите тенденции на пазара на труда са, че работодателите изискват технически умения и някаква техническа грамотност. Много малка част от работодателите вече търсят висше образование, което означава, че трябва да преосмислим цялото ни разбиране за университета, като задължително условие, за да си намерим добра и високо заплатена работа.

  Има доста случаи в Тракия зона, в които хора с 12-ти клас започват с по-висока стартова заплата, от например висшисти с хуманитарна специалност. Все пак висшисти се търсят и това ще нараства, но броят на инженери в едно производствено предприятие е в пъти по-малък от нуждата от средно квалифициран персонал. Работодателите главно търсят хора с желание за работа и желание да се учат, това каза Георги Стоев - представител на „Тракия икономическа зона“

  Според Георги Стоев привличането и ориентирането на децата трябва да става в още по-ранна детска възраст - в 5-6 клас, защото вече в 8-ми те са се насочили главно към хуманитарните гимназии и са пропуснали момента да се запознаят с перспективите на професионалното образование. Професионалните гимназии са с по-малък престиж, но ако бизнесът съумее да презентира подобаващо своите работни места, децата могат да проявят интерес и да се ориентират да завършат средно образование, даващо им професия, което според Георги Стоев им дава много по-големи шансове за реализация и то с по-добра стратова заплата от останалите среднисти.

  Много от компаниите, когато видят желание и хъс в служителите си, им дават възможност да се развиват на работното си място, предоставят им условия и за завършване на задочно висше образование, дори и финансиране от страна на работодателя, за да могат да имат по-голяма полза и по-квалифициран персонал. Има много митове, че един завод е мръсен и вреден за здравето, но това вече не е така, много от местата осигуряват прекрасни усливия на труд.

  Основните таргет групи, за да може да се представи професионалното ориентиране, са ученици и учители, но за съжаление, според наблюденията на Стоев, родителите до голяма степен са абдикирали в това отношение. "Тракия тех" са организирали „програми за ориентиране“ насочени към ученици от 5-ти и 6-ти клас, като децата проявяват жив интерс към професиите, които презентират работодателите, стига те да бъдат преставени подходящо на малчуганите.

  Георги Стоев сподели, че в икономическата зона "Тракия тех" има вече работодатели, които търсят работници с основно образование, завършили 8-ми клас, достатъчно им е да могат да пишат и четат и до това се стига, защото търсенето на работна ръка е по-голямо от предлагането.

  Христо Христозов


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  21.09.2019
  Последни новини