28 °C

БСП: "Общинският съвет допусна грешка", искат да се поправи

Изображение 1 от 2

  Вчера се проведе пресконференция на БСП Димитровград, на която председателят на сесийната група на БСП в местния общиснки парламет, Димитър Петров, представи аргументите си за внасянето на докладна за отмяна на решение №998 от 28.06.2018 на ОбС-Димитровград за застрояване по периферията на парк "Н. Й. Вапцаров". Редовното заседание на Общиснкия съвет ще се проведе този четвъртък, на 25-ти април.

  Решението бе прието в края на юни месец миналата година, като то дава възможност за застрояване на 19 терена за ниско жилищно строителство, които се намират по улица "Шандор Петьофи". Но терените попадат в пределите на парка и там има 60-годишна гора, заявиха социалистите. Петров припомни, че след приемането на решението от местния парламент, се организира протест и подписка, която бе подкрепена от над 3000 души, които застанаха против изсичането на гората и застрояването в района. Тогава главният архитект в Общината, арх. Томов заяви, че: „Предвижданото застрояване е 4 процента от общата площ на парка, който е 341 567 кв. м. Само част от тази територия обаче е парк, с алеи, пейки и друго парково обзавеждане, останалото е гора“ уточни арх. Томов. Той допълни, че ул. „Шандор Петьофи“ е застроена само от едната страна. Предвидено е застрояването да е двустранно.

  Към протестите миналата година се присъедини и омбудсманът Мая Манолова, която в Димитровград каза, че “Изсичането на дървета и застрояването на част от парк “Вапцаров” е безобразие”.

  Кметът Иво Димов заяви, че "ще се вслушвам в мнението на хората, затова ще спра процедурата. Макар да продължавам да смятам, че са били подведени. Така както пише в подписката – „Да спрем изсичането на дърветата и застрояването на парк „Вапцаров“, тоест за целия парк, аз също бих се подписал под нея“.

  На провелата се пресконференция на БСП на 22 април, Димитър Петров заяви, че са очаквали след като кметът Димов заяви миналата година, че спира процедурата, той като вносител на докладната да предприеме действия за да я оттегли. Чакали достатъчно дълго време това де се случи, а то не се е случва и за това те предприемат действия. Според социалистите това, че в момента процедурата е спряна, не означава, че в бъдеще няма отново да бъде възобновена от сегашния или бъдещ кмет на Димитровград.

  Петров заяви: "Не е лошо да си признаем, че общинския съвет допусна грешка, макар че ние не гласувахме за това решение, това решение не задоволява обществения интерес на жителите на общината, видно от самата подписка. То сигурно задоволява жилищни потребности на малък брой хора, но фактът, че демографски градът все повече намалява, няма такава фрапираща нужда от жилищно застрояване и то в зелените площи в парк "Вапцаров", за това смятаме, че е редно да се вслушаме в гласа на тези хора, които не искат да се застроява парк "Вапцаров" и вкарваме тази докладна за отмяна на решението. Надяваме се и очакваме всички съветнически групи да подкрепят това предложение, защото в него няма политика, въпреки че се внася от БСП"

  На въпрос защо съветниците на БСП са гласували за Общия устройствен план, с който на практика се определя статута на въпросните терени, а и не само на тях, димитровградските социалисти коментираха, че при сегашните условия на демографска криза в общината, не виждат логика за разширяване на жилищното строителство в града. „Няма лошо, ако градът се разрасне след години дай Боже да има 70, 80, 100 000 жители, да има голяма нужда от жилищно настаняване, нека да съществува тази възможност. Но при условие че градът намалява и то със всяка изминала година, не виждаме логика”, заяви Петров.

  Той коментира още, че ако е нямало обществено недоволство, сигурно е нямало да внесат и такава докладна. В брифинга участваха още народният представител Виолета Желева,  председателят на димитровградската организация Койчо Николов и общинския съветник Тодор Тодоров.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET  Коментирай

  За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
  Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
  Captcha изображение
  Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

  Хороскоп за 23.08.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работни проекти ще държат вниманието на някои от вас будно, но наред с тях ще провеждате и личните си срещи. Готовността ви да помогнете на приятел ще ви сближи повече и от това съвместното ви сътрудничество ще продължи. Семейни задачи ще ви накарат да търсите начини за бързото им решаване.
  23.08.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще търсите контакт с нужните ви хора и с общи усилия ще намерите по-лесно решение на вълнуващ ви въпрос. Ще споделяте интересите и вижданията си, без това да ви създава вътрешно напрежение. Ако имате очаквания от интимен характер ви предстоят развития. Други ще работят по приключване на задача, носеща им финансови придобивки.
  23.08.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
  23.08.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Стабилизиране на финансите, успоредно с утвърждаване на професионалния ви авторитет. Такива са приоритетите ви за днес, както и за следващите дни. Това изисква да сте в добра кондиция, на среща с делови партньори ще вземете решения, изпълнението на които няма да ви затрудни. Пътуване, за някои в чужбина.
  23.08.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Съсредоточете се върху важните си задачи. Всяко разпиляване на силите може да доведе до изтощение. Развивайте умението си да организирате, ще ви бъде необходимо. Обърнете внимание на детайлите в дейността си, те са важни. Нямате много време за приключването на неотложна задача.
  23.08.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате нужда днес да излезете навън и да се опитате да не мислите за професионални ангажименти. Дайте воля на въображението си и както вие така и околните ще останете доволни от резултата. Можете на помогнете и на свой близък, който също се нуждае от промяна. Имате смелост за да сложите край на нещо, което не ви удовлетворява.
  23.08.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Възстановявате си сума, която неотдавна сте загубили поради куриозно недоразумение. Материалното ви състояние се стабилизира и в близките дни можете да разчитате на допълнителни доходи. За някои от вас денят бележи началото на нов много успешен период в професионален план. Започвате работа по проект, който ви дава чудесна възможност да разгърнете потенциала си.
  23.08.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Делничното напрежение ще ви накара да потърсите по-спокойно място за изтерзаната си душа. Ще съберете мисли и сили, с които да продължите напред, но преди това направете нещо специално, от което се нуждаете сега. То ще ви позволи да осъзнаете силните и слабите си страни.
  23.08.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Имате нужда от развлечения и този ден най-добре ще отговори на намеренията ви. Заобиколени сте от приятни хора, сред които се чувствате настина добре. Твърде емоционални сте и това може да стане причина за нежелани ситуации, но едва ли ще е нещо сериозно. Обърнете повече внимание на предпочитанията на постоянния си партньор, които не е добре да пренебрегвате.
  23.08.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Внимателно планирате всяка своя стъпка и в резултат днес ще постигнете част от нещата, към които уверено се стремите. При вас няма нищо случайно и партньорите ви оценяват този факт. Постарайте се да спазите всички уговорки, които правите, тъй като от това зависи и бъдещото добро отношение към личността ви. Постигате целта си и в интимен план.
  23.08.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще има какво да споделяте и да ви прави доволни, предстоящите развития ще бъдат във ваша полза и в края на деня ще се чувствате в отлична форма. Различното поведение изостря чувствителността ви, но ще си останете уравновесени и прагматични. Пътуванията не са най-подходящи днес, но ако са наложителни, не приспивайте бдителността си.
  23.08.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете по-търпеливи към хора и неща, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание може да постигнете повече, в противен случай ще си навлечете нечии гняв. Приятел ще ви предложи нещо, което ще ви поласкае, но и затрудни. Изяснете си до колко са искрени чувствата му към вас.
  23.08.2019
  Последни новини