ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ се обединиха за изграждането на чешма в чест на дарителите – „Дари живот“ – ВИДЕО

    В парка срещу димитровградската многопрофилна болница вчера следобяд бе открита „Чешма-паметник на донорите“, по идея на Стефан Тамбуев - председател на Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Чешмата се намира в парка срещу МБАЛ „Света Екатерина“, пред едноименния параклис.
    Тя е посветена на хората, които чрез донорство са спасили и дарили живот. Изградена е със средства, дарени от депутати на 3 политически партии - ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ. Кампанията е под надслов „Дари живот“. Това е 2-рата „Чешма-паметник на донорите“ открита в България, инициативата е такива да бъдат построени във всеки български град, за да напомнят на хората за каузата да дариш живот.
    Гост на събитието бе председателят на здравната комисия в парламента и председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Присъстваха кметът на града Иво Димов, областният управител на хасковска област Станислав Дечев и народни представители от ГЕРБ, БСП и Воля, общински съветници, трансплантирани пациенти и граждани. Присъства и единственият българин с присъдени от донори сърце и бъбрек Георги Пеев.
    Стефан Тамбуев  сподели, че тази чешма е символ, който е в почит към донорите и да насърчава хората към донорство, да бъдат добри и по-милосърдни. Той заяви, че тази кауза обединява и политици и хора да бъдат хуманисти и да помагат за каузата. „Донорството е една невероята възможност да продължим част от себе си в живота, който сме дали на другия човек, който живее след нас, заради нас.
    Хасковлията Пеев каза, че за да подкрепи инициативата за изграждането на чешмата-паметник в Димитровград, една от причините е че неговата майка живее в града, друга от причините е че кметът Иво Димов е откликнал мигновенно на идеята и много бързо и безпрепятстевено е осигурил възможността за изгражнането на чешмата. Той също така критикува действащото законодателство в насока на доносрството, че е остаряло и трябват спешни мерки за законодателна промяна и тя трябва да се извърши от законотворците в парламента. Даде цифри по отношение на трансплантациите, че за миналата година в България има само 5 трансплантации на бъбреци от жив донор и 20 от трупен донор, а има 52-ма души чакащи трансплантация на сърце.
    Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова заяви, че приема критиките към законодателството и се правят стъпки по промяната му, според нея е важна крачка да се промени закона да може хората приживе да заявят желание/съгласие да бъдат донори. В момента законът дава възможност на гражданите приживе единствено да изявят нежелание за донорство и при ситуация, когато има настъпила клинична смърт и няма шансове да се възнатовят другите жизнени показатели, но е налично функциониращо тяло и живи органи, решението трябва да се вземе от роднините на жертвата, а те в много от тези случаи емоционално не са готови да дадат своето съгласие. Факт е че в България има много по-малко донори, в сравнение с Европейските страни и една от причините е законодателството, но е важно чрез подобни действия да " променим мисленето на хората, да променим цялата нагласа на обществото, защото и това е част от проблема“
    Организаторът на инициативата, Стефан Тамбуев, изказа благодарности на кмета Иво Димов за изключително добрата организация и че едновременно са започнати разговори с няколко града за изграждането на чешми, но в Димитровград нещата са се получи изключително бързо и безпроблемно. В Димитровград е първата чешма от инициативата, в която е вграден датчик за движение и за да потече живителната течност, трябва да усети приближаването на човек, докато предходните 2 чешми са постоянно течащи. По този начин съоръжението е и щадящо околната среда от към пестене на вода.  От него пиха вода всички присъстващи на официалното откриване, всички глътнаха по глътка димитровградска вода.
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Случаен виц

    Последни новини