Честито Възкресение Христово! Стотици димитровградчани обиколиха църквата в полунощ

    Честито Възкресение Христово! 

    Днес православието отбелязва един от двата най-големи християнски празника.

    На Възкресение Христово стотици миряни запалиха свещите си от Благодатния огън, донесен от Йерусалим в димитровградската църквата “Св. Димитър”. Всеки отнася свещта си у дома, за да бъде огрян от огънят от свещения град.

    Тържествено богослужение изнесе в димитровградската църквата “Св. Димитър” отец Георги, стотиците димитровградчани, които посетиха божия храм в града в полунощ, го обиколиха по три пъти със запалена свещ в ръка за здраве и благоденствие през годината. 

    От тази вечев след възкресението на Христос миряните се чукат с боядисани яйца. Според преданието за първото великденско яйце, Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос, а императорът казал, че това е невъзможно и ако е така, яйцето от кокошка, което държи трябва да стане червено, и то станало. Затова червеният цвят за великденските яйца е и основен.

    В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница, където е положено тялото му, е видяна от жените мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

    Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

    Седмицата след Великден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

    На днешния ден цялото семейство се събира при най-възрастните. На трапезата трябва да има червени яйца - символ на Христовата мъченическа кръв и козунак, който символизира агнеца божий - Христос.

    Имен ден празнуват всички, които носят имената Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили и Велина.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини