Защо посетителите в парк „Вапцаров“ намаляват?

    В редакцията на медията получихме няколко сигнала от недоволни родители, че един от най-хубавите паркове за деца в Димитровград се превръща в малък панаир и те спират да го посещават.  

    Недоволните родители протестират срещу разположените сергии на входа на парка, които примамват малчуганите с играчки, балони, сладоледи, захарни памуци и варена царевица. Тяхното недоволство е насочено срещу позиционирането на изкушенията на входа на парка и че не могат да минат от там, без децата да започнат да искат играчки, балони или сладки изкушения. На входа на парка има разположени и въртележки за най-малките посетители, а по-навътре по главната алея има и надуваем замък.

    Родители споделят пред редакцията, че вече не посещават парка и съжаляват за това, в което се превръща, защото е едно от най-приятните места за отдих в града. Посещението му обаче, вместо приятна разходка из природата, посещение на зоопарка и игра на малчуганите по детските люлки и пързалки, се превръща в пазарлък за закупуване на играчки, балони и въртене на въртележки. По думите на разочаровани родители, посещението на парка е обвързано с разход между 10 и 20 лева на дете, за да получи част от нещата, за които то започва да се моли при влизането в парка. Само цената на един балон, закупен от входа на парка е 5 лева, а децата искат да поскачат на замъка, да се повъртят на въртележката, да хапнат царевица, захарен памук или сладолед. По думите на една от майките, изразяваща недоволството си, цените на играчките на входа на парка са в пъти по-високи от тези в магазинната мрежа.

    „Оказва се, че да идеш да посетиш парка за разходка, посещение на безплатния зоо кът, трябва да заредиш портфейла си с пари, защото 2-годишния ми син се захласва по шарените изкушения още на входа. Как да обесня на 2-годишното дете, че не може да получи всичко, което желае от сергиите, а цените на всичкото отгоре са много високи. Едно камионче, което бях купила от димитровградски хипермаркет за 3 лева, на сергията на входа на парка абсолютно същото струваше 8 лева. Не искам да обеснявам на детето си защо аз не съм му купила балон за 5 лева, а други деца имат. Това се превръща в панаир, но на панаира отиваш с ясната цел, че ще харчиш пари, за да доставиш удоволствие на детето си, докато в парка отиваш да си сред природата и да разглеждаш животните с детето си. Нека има атракциони и сергии, но мястото им не е на входа на парка, за да съблазняват всички деца, минаващи от там", коментира наша читателка.

    Друга млада майка споделя, че нейната майка, бабата на дъщеря ѝ, живее в района и е минало време докато разбере защо бабата е спряла да води внучето си в парк Вапцаров, където детето се е забавлявало много. Причината, за която си признала възръстната жена била, че не може да отказва лесно на внучка си, а пенсията ѝ не позволявала да харчи толкова пари за забавления и затова спряла да посещава парка с малкото дете, но я е било срам да си признае.

    Общото мнение на анкетираните родители е, че не желаят разходката в обществения парк да бъде обвързана с харченето на пари. Повечето заявяват, че са против сергиите на входа и докато те не се премахнат, няма да посещават този парк. Друга част са склонни да се запазят сергиите и атракционите, но да бъдат преместени на място, което не е централно и да ги посещават само ако те желаят, а не да съблазняват децата им още на входа. Едно семейство с 2 деца заяви, че е доволно и те са там, защото ги има тези атракции и докато децата им се забавляват в надуваемия замък, те спокойно си пият кафето по пейките.

    Репортер на медията посети парка на 27-ми април, в почивен и топъл слънев ден и от направените кадри си личи, че постителите в парка са малко. Повечето от скамейките по централната алея бяха празни, но дали това е заради семействата, които вече не посещават парка заради сергиите, заради предиобедния час или великденските празници, не можем да твърдим.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (18)

    • 1
      Жи
      Жителка
      15 -7
      14:15, 7 май 2019
      Ако трябва подписка да се направи.
    • 2
      Же
      Жени
      14 -7
      14:24, 7 май 2019

      Нека някой да инициира една подписка, сигурна съм че много хора ще се подпишат за премахването на тези сергиики. не може да се ходи в парка със заделени 20 лева за глупости, кото искат децата.

    • 3
      Та
      Таня
      10 -7
      16:02, 7 май 2019
      От както има батут и ние спряхме да ходим на парка. Последният път с реване си тръгнахме, след като им бях угодила донякъде. За 20 минути оставяш около 30-40 лева.
    • 4
      Ел
      Елена
      9 -8
      16:20, 7 май 2019
      И аз откакто има батут и балони по пет кинта, там не стъпвам.
    • 5
      Ми
      Мила
      9 -9
      16:21, 7 май 2019
      Давайте хора, нека да направим една подписка за да изразим своето мнение, ако кмета не се самосезира и предприеме някакви мерки за да върне парка на децата и родителите им.
    • 6
      На
      Наблюдател
      17 -4
      16:55, 7 май 2019
      Малки изнудвачи, а! Ами като пораснат и започнат да искат мобилни по 1000 лева, тогава! Добре е още от малки децата да разберат, че парите не са по клоните на дърветата и не падат от небето, а се изкарват с пот и труд! Да им се обясни, че не всичко, което видят, е по джоба на родителите. Апропо, обадете се, уважаеми майки, в НАП, които ще дойдат два - три пъти и търговците ще изчезнат яко дим!
      • Же
        Жени
        8 -4
        17:03, 7 май 2019

        Наблюдател, според теб тези сергии са с образувателна цел :) да се възпитават децата, че няма да им се купуват глезотии. Когато започнат да искат телефони по 1000 лева няма да са на 2-3 години и ще имаш малко повече възможности да разберат това което им се обеснява. Дори да искаш да му доставяш тези удоволствия, в крайна сметка не всеки може да си позволи да хвърли по 10-20 лева ежедневно за тези глезотии и започва по рядко да посещава парка или изобщо да го подминава за да не разочарова детето/децата си!

    • 7
      Ма
      Мария
      12 -6
      17:44, 7 май 2019
      Здравейте. Аз посещавам парка постоянно с децата си и за жалост това , което казвате е вярно ,НО . Има едно "но" . Аз мисля ,че проблема дойде най - вече от гадните памуци , играчки и батути собственост на някакви роми. Може би от 5 години там има едно павилионче за царевица , кафе и вода. Мисля ,че то беше достатъчно,защото царевицата е 1 лев , а водата 0.60 лева. Цените не са надути и са нормални. Все пак е хубаво да има от къде да си вземеш вода или кафе ( мисля ,че то беше 050-0.60лв.). Проблема е , че общината разрешава на всеки ,който поиска да слага всякакви съблазнителни боклуци. Аз мисля ,че като си има едно павилионче то то е достатъчно. Другите да им се отнемат разрешителните . Г-н Кмете , надявам се да четете това и да вземете адекватни мерки.
      • Те
        Тереза
        6 -3
        20:32, 7 май 2019
        Да за батута и сергията и за памуците съм съгласна, но да няма конкуренция за кафето не съм.... На царевицата кафето беше станало по едно време 70 ст. еспресото, а три в едното 90ст., добре че се появи и другото павилионче за сладоледа че се нормализираха цените на 60...А колкото до царевицата май отдавна не сте стъпвала на парка, тъй като царевица на 1 лв. Няма
    • 8
      K.
      K.A.
      7 -5
      18:10, 7 май 2019
      Отвратително е!
    • 9
      Qn
      Qna
      6 -5
      19:31, 7 май 2019
      Парка е много близо до домът ми,но тези джуфки...не ходим вече,жалко за хубавите пързалки и люлки да стоят празни.Кмете,погледни какво става на хубавият парк.Панаира стана целогодишен
    • 10
      Св
      Светла К.
      6 -6
      08:04, 8 май 2019
      Аз и моите приятелки водим внучетата всеки ден на парка и мислим,че проблема е в циганите ,които продават на гадни и мизерни маси едни мръсни играчки ,а за памука да не говорим. Незнам какъв ви е проблема с павилиончетата. Хората са вложили средства и поддържат хигиена . Добре е ,че има от къде да си вземеш едно кафе и вода,които на лявото са наистина по 0.6лв , а царевицата по 1лв. Хората ,които пишат,че искат всичко да се премахне май никога или много рядко ходят на парка. Когато не вали парка е толкова препълнен , че май има нужда от по голям паркинг. Това,че нямало хора са глупости. Все пак по празниците целия град беше празен . Добре е ,че има павилиончета макар,че две са излишни. Господин Димов , махнете циганите с памука и батута . Съжалявам ако съм засегнала някой, но все пак това е нашето мнение.
      • Ва
        Ваня
        3 -6
        10:05, 8 май 2019

        Светла ти каво ПР на парка го играещ, в коментарите хората ти казаха, че вече не го посещават, а ти не е верно препълнен си е. Паркинга е за 10-20 коли максимум това са 30-40 души, тези хора парк не пълнят!!! За другото съм съгласна не съм чувал някой да мрънка когато беше само павилиончето за царевица, хората скачат на балоните играчките и другите боклуци, едно кафе и вода е добре, царевицата е под въпрос защото тези царевици са много ГМО и вредят на здравето, но път са вкусни и децата ги искат. И ти не каза като водиш внучето то не мрънка ли за всички залъгалки? Ти какво му купуваш? Не го ли разочароваш и огурчаваш били и за малко, като му откажеш някоя глупост? всеки ден ли ходите? НЕщо не ми се вързва в твърденията ти

    • 11
      Ли
      Лили
      4 -1
      14:14, 8 май 2019
      Едно е да ги позволиш тези атракциони за няколко дни или седмица, както е по време на панаира, друго е да са целия сезон. Колкото и да има образователна цел отказването на всяко поискано нещо, по думите на Наблюдател, /спорно е при 2-3 годишни деца доколко е възможно/, идеята да отидеш в парка е да се забляваш, а не единствено да се учиш на въздържание.
      За мен като родител на две малки деца, живеещи в непосредствена близост до парка, това е място за ежедневна разходка. Дори и да имах финансовата възможност за всички изкушения или за любимият на сина ми батут, не намирам за нормално всеки ден да се посещават такива атракциони или да се купуват всякакви балони и играчки.
      Отделно стои и чисто естетическия въпрос - входът на парка изглежда наистина като вход на панаир.
    • 12
      На
      Наблюдател
      3 -1
      16:11, 8 май 2019
      До Жени и до Лили! Уважаеми майки, говоря не за образОвателни цели/ Жени, внимавай/, а за възпитание, че на детето, дори и съвсем малко, трябва да му се обясни, че всеки ден не е панаир! Трудно е, но кой казва, че отглеждането и особено възпитанието е лека работа! Бъдете живи и здрави, градът има нужда от деца! Пак повтарям, обадете се на данъчните да си свършат работата, да проверят дали всичко е законно! Апропо, искате ли си фискални бонове за 10 -те или 20-те лева, които сте похарчили! Ако ли не, то вие сте в нарушение и нямате право да роптаете!
      • Ki
        ki
        2 -1
        16:58, 8 май 2019
        Подкрипям Наблюдател в тезата му. Възпитанието е в основата на всичко.Трудно се отглеждат и възпитават децата в съвремена България.Но не може да искате сега да се махне батута от парка, утре може да ви се види скъпо кафето на Виенския салон- да се махне и той и т. н.Просто обяснение към детето и това е...............Не възпитавайте децата като консуматори от най-малки . Децата разбират стига по подходящ начин да им се обясни .
    • 13
      Св
      свой
      3 -1
      20:24, 9 май 2019
      Тия в Димитровград не се научиха на капитализъм.Това не ви е Бай Тошо.Сега има стоки,търговия,банани,изобилие.
    • 14
      Йо
      йокин
      1 0
      08:42, 11 май 2019
      Не подписка,а вижте на кой са,кой им разреши?Много добре се знаят,собствениците.
    Последни новини