-1 °C

Защо посетителите в парк „Вапцаров“ намаляват?

  В редакцията на медията получихме няколко сигнала от недоволни родители, че един от най-хубавите паркове за деца в Димитровград се превръща в малък панаир и те спират да го посещават.  

  Недоволните родители протестират срещу разположените сергии на входа на парка, които примамват малчуганите с играчки, балони, сладоледи, захарни памуци и варена царевица. Тяхното недоволство е насочено срещу позиционирането на изкушенията на входа на парка и че не могат да минат от там, без децата да започнат да искат играчки, балони или сладки изкушения. На входа на парка има разположени и въртележки за най-малките посетители, а по-навътре по главната алея има и надуваем замък.

  Родители споделят пред редакцията, че вече не посещават парка и съжаляват за това, в което се превръща, защото е едно от най-приятните места за отдих в града. Посещението му обаче, вместо приятна разходка из природата, посещение на зоопарка и игра на малчуганите по детските люлки и пързалки, се превръща в пазарлък за закупуване на играчки, балони и въртене на въртележки. По думите на разочаровани родители, посещението на парка е обвързано с разход между 10 и 20 лева на дете, за да получи част от нещата, за които то започва да се моли при влизането в парка. Само цената на един балон, закупен от входа на парка е 5 лева, а децата искат да поскачат на замъка, да се повъртят на въртележката, да хапнат царевица, захарен памук или сладолед. По думите на една от майките, изразяваща недоволството си, цените на играчките на входа на парка са в пъти по-високи от тези в магазинната мрежа.

  „Оказва се, че да идеш да посетиш парка за разходка, посещение на безплатния зоо кът, трябва да заредиш портфейла си с пари, защото 2-годишния ми син се захласва по шарените изкушения още на входа. Как да обесня на 2-годишното дете, че не може да получи всичко, което желае от сергиите, а цените на всичкото отгоре са много високи. Едно камионче, което бях купила от димитровградски хипермаркет за 3 лева, на сергията на входа на парка абсолютно същото струваше 8 лева. Не искам да обеснявам на детето си защо аз не съм му купила балон за 5 лева, а други деца имат. Това се превръща в панаир, но на панаира отиваш с ясната цел, че ще харчиш пари, за да доставиш удоволствие на детето си, докато в парка отиваш да си сред природата и да разглеждаш животните с детето си. Нека има атракциони и сергии, но мястото им не е на входа на парка, за да съблазняват всички деца, минаващи от там", коментира наша читателка.

  Друга млада майка споделя, че нейната майка, бабата на дъщеря ѝ, живее в района и е минало време докато разбере защо бабата е спряла да води внучето си в парк Вапцаров, където детето се е забавлявало много. Причината, за която си признала възръстната жена била, че не може да отказва лесно на внучка си, а пенсията ѝ не позволявала да харчи толкова пари за забавления и затова спряла да посещава парка с малкото дете, но я е било срам да си признае.

  Общото мнение на анкетираните родители е, че не желаят разходката в обществения парк да бъде обвързана с харченето на пари. Повечето заявяват, че са против сергиите на входа и докато те не се премахнат, няма да посещават този парк. Друга част са склонни да се запазят сергиите и атракционите, но да бъдат преместени на място, което не е централно и да ги посещават само ако те желаят, а не да съблазняват децата им още на входа. Едно семейство с 2 деца заяви, че е доволно и те са там, защото ги има тези атракции и докато децата им се забавляват в надуваемия замък, те спокойно си пият кафето по пейките.

  Репортер на медията посети парка на 27-ми април, в почивен и топъл слънев ден и от направените кадри си личи, че постителите в парка са малко. Повечето от скамейките по централната алея бяха празни, но дали това е заради семействата, които вече не посещават парка заради сергиите, заради предиобедния час или великденските празници, не можем да твърдим.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (18)

  • 1
   Жи
   Жителка
   15 -6
   14:15, 7 май 2019
   Ако трябва подписка да се направи.
  • 2
   Же
   Жени
   14 -6
   14:24, 7 май 2019

   Нека някой да инициира една подписка, сигурна съм че много хора ще се подпишат за премахването на тези сергиики. не може да се ходи в парка със заделени 20 лева за глупости, кото искат децата.

  • 3
   Та
   Таня
   10 -6
   16:02, 7 май 2019
   От както има батут и ние спряхме да ходим на парка. Последният път с реване си тръгнахме, след като им бях угодила донякъде. За 20 минути оставяш около 30-40 лева.
  • 4
   Ел
   Елена
   9 -7
   16:20, 7 май 2019
   И аз откакто има батут и балони по пет кинта, там не стъпвам.
  • 5
   Ми
   Мила
   9 -8
   16:21, 7 май 2019
   Давайте хора, нека да направим една подписка за да изразим своето мнение, ако кмета не се самосезира и предприеме някакви мерки за да върне парка на децата и родителите им.
  • 6
   На
   Наблюдател
   16 -4
   16:55, 7 май 2019
   Малки изнудвачи, а! Ами като пораснат и започнат да искат мобилни по 1000 лева, тогава! Добре е още от малки децата да разберат, че парите не са по клоните на дърветата и не падат от небето, а се изкарват с пот и труд! Да им се обясни, че не всичко, което видят, е по джоба на родителите. Апропо, обадете се, уважаеми майки, в НАП, които ще дойдат два - три пъти и търговците ще изчезнат яко дим!
   • Же
    Жени
    8 -4
    17:03, 7 май 2019

    Наблюдател, според теб тези сергии са с образувателна цел :) да се възпитават децата, че няма да им се купуват глезотии. Когато започнат да искат телефони по 1000 лева няма да са на 2-3 години и ще имаш малко повече възможности да разберат това което им се обеснява. Дори да искаш да му доставяш тези удоволствия, в крайна сметка не всеки може да си позволи да хвърли по 10-20 лева ежедневно за тези глезотии и започва по рядко да посещава парка или изобщо да го подминава за да не разочарова детето/децата си!

  • 7
   Ма
   Мария
   12 -6
   17:44, 7 май 2019
   Здравейте. Аз посещавам парка постоянно с децата си и за жалост това , което казвате е вярно ,НО . Има едно "но" . Аз мисля ,че проблема дойде най - вече от гадните памуци , играчки и батути собственост на някакви роми. Може би от 5 години там има едно павилионче за царевица , кафе и вода. Мисля ,че то беше достатъчно,защото царевицата е 1 лев , а водата 0.60 лева. Цените не са надути и са нормални. Все пак е хубаво да има от къде да си вземеш вода или кафе ( мисля ,че то беше 050-0.60лв.). Проблема е , че общината разрешава на всеки ,който поиска да слага всякакви съблазнителни боклуци. Аз мисля ,че като си има едно павилионче то то е достатъчно. Другите да им се отнемат разрешителните . Г-н Кмете , надявам се да четете това и да вземете адекватни мерки.
   • Те
    Тереза
    6 -3
    20:32, 7 май 2019
    Да за батута и сергията и за памуците съм съгласна, но да няма конкуренция за кафето не съм.... На царевицата кафето беше станало по едно време 70 ст. еспресото, а три в едното 90ст., добре че се появи и другото павилионче за сладоледа че се нормализираха цените на 60...А колкото до царевицата май отдавна не сте стъпвала на парка, тъй като царевица на 1 лв. Няма
  • 8
   K.
   K.A.
   7 -5
   18:10, 7 май 2019
   Отвратително е!
  • 9
   Qn
   Qna
   6 -5
   19:31, 7 май 2019
   Парка е много близо до домът ми,но тези джуфки...не ходим вече,жалко за хубавите пързалки и люлки да стоят празни.Кмете,погледни какво става на хубавият парк.Панаира стана целогодишен
  • 10
   Св
   Светла К.
   6 -6
   08:04, 8 май 2019
   Аз и моите приятелки водим внучетата всеки ден на парка и мислим,че проблема е в циганите ,които продават на гадни и мизерни маси едни мръсни играчки ,а за памука да не говорим. Незнам какъв ви е проблема с павилиончетата. Хората са вложили средства и поддържат хигиена . Добре е ,че има от къде да си вземеш едно кафе и вода,които на лявото са наистина по 0.6лв , а царевицата по 1лв. Хората ,които пишат,че искат всичко да се премахне май никога или много рядко ходят на парка. Когато не вали парка е толкова препълнен , че май има нужда от по голям паркинг. Това,че нямало хора са глупости. Все пак по празниците целия град беше празен . Добре е ,че има павилиончета макар,че две са излишни. Господин Димов , махнете циганите с памука и батута . Съжалявам ако съм засегнала някой, но все пак това е нашето мнение.
   • Ва
    Ваня
    3 -6
    10:05, 8 май 2019

    Светла ти каво ПР на парка го играещ, в коментарите хората ти казаха, че вече не го посещават, а ти не е верно препълнен си е. Паркинга е за 10-20 коли максимум това са 30-40 души, тези хора парк не пълнят!!! За другото съм съгласна не съм чувал някой да мрънка когато беше само павилиончето за царевица, хората скачат на балоните играчките и другите боклуци, едно кафе и вода е добре, царевицата е под въпрос защото тези царевици са много ГМО и вредят на здравето, но път са вкусни и децата ги искат. И ти не каза като водиш внучето то не мрънка ли за всички залъгалки? Ти какво му купуваш? Не го ли разочароваш и огурчаваш били и за малко, като му откажеш някоя глупост? всеки ден ли ходите? НЕщо не ми се вързва в твърденията ти

  • 11
   Ли
   Лили
   4 -1
   14:14, 8 май 2019
   Едно е да ги позволиш тези атракциони за няколко дни или седмица, както е по време на панаира, друго е да са целия сезон. Колкото и да има образователна цел отказването на всяко поискано нещо, по думите на Наблюдател, /спорно е при 2-3 годишни деца доколко е възможно/, идеята да отидеш в парка е да се забляваш, а не единствено да се учиш на въздържание.
   За мен като родител на две малки деца, живеещи в непосредствена близост до парка, това е място за ежедневна разходка. Дори и да имах финансовата възможност за всички изкушения или за любимият на сина ми батут, не намирам за нормално всеки ден да се посещават такива атракциони или да се купуват всякакви балони и играчки.
   Отделно стои и чисто естетическия въпрос - входът на парка изглежда наистина като вход на панаир.
  • 12
   На
   Наблюдател
   3 -1
   16:11, 8 май 2019
   До Жени и до Лили! Уважаеми майки, говоря не за образОвателни цели/ Жени, внимавай/, а за възпитание, че на детето, дори и съвсем малко, трябва да му се обясни, че всеки ден не е панаир! Трудно е, но кой казва, че отглеждането и особено възпитанието е лека работа! Бъдете живи и здрави, градът има нужда от деца! Пак повтарям, обадете се на данъчните да си свършат работата, да проверят дали всичко е законно! Апропо, искате ли си фискални бонове за 10 -те или 20-те лева, които сте похарчили! Ако ли не, то вие сте в нарушение и нямате право да роптаете!
   • Ki
    ki
    2 -1
    16:58, 8 май 2019
    Подкрипям Наблюдател в тезата му. Възпитанието е в основата на всичко.Трудно се отглеждат и възпитават децата в съвремена България.Но не може да искате сега да се махне батута от парка, утре може да ви се види скъпо кафето на Виенския салон- да се махне и той и т. н.Просто обяснение към детето и това е...............Не възпитавайте децата като консуматори от най-малки . Децата разбират стига по подходящ начин да им се обясни .
  • 13
   Св
   свой
   2 -1
   20:24, 9 май 2019
   Тия в Димитровград не се научиха на капитализъм.Това не ви е Бай Тошо.Сега има стоки,търговия,банани,изобилие.
  • 14
   Йо
   йокин
   1 0
   08:42, 11 май 2019
   Не подписка,а вижте на кой са,кой им разреши?Много добре се знаят,собствениците.

  Хороскоп за 07.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се чувствате добре, ако не се отдадете на желанието си да бездействате, а поемете инициатива и станете полезни с умения, опит и рутина. Довършителната работа по дома трябва да се свърши и това ще постигнете с леко, в случай, че я започнете днес. Беритбата на плодовете отложете за по-късно.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успявате напълно да осъществите намеренията си. Случващото се около вас ще се подрежда по начин, какъвто на вас е удобен, и това ще ви дава възможност с лекота да се справяте със задачите си. Много от вас ще пътуват. Родителите ви очакват повече участие във фамилните дела. Точно сега не ги разочаровайте.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Несгодите около вас ви правят нервни и раздразнителни. Помислете в какво грешите и се постарайте да се поправите. Така животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви. Гостуване на приятел ще ви зарадва и помогне да се отпуснете. Други ще посветят времето си в усвояване на нови знания.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Овладяното ви поведение и разумните изводи, които правите ще се окажат вашия печеливш ход. На моменти може да се почувствате отегчени, но крайната цел ще ви държи в добра кондиция. Интересът ви към развлеченията ще ви направи активни в организирането на подходящо мероприятие. Много хора около вас ще се включат в него.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Късметът ви днес е добър и ви позволява доста смели действия. Не трябва да се притеснявате от последствията (те естествено ще са чудесни за вас). Все пак това не значи, че непременно трябва да забравите за чувството си на мярка и да кажете неща, за които да съжалявате. В личен план сте объркани, но научавате добри новини, които ще ви обнадеждят.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес е добър ден за разрешаване на проблемите. Напрежението около вас ще е голямо, но запазете спокойствие и се опитайте да намерите най-доброто решение във всяка ситуация. Не се притеснявайте от промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Намерете начини да се разтоварите вечерта.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С добри намеренията сте, но общуването днес е възможно да направи критично отношението ви към хора и събития. Починете си. Разходка сред природата ще ви зареди и изпълни с добри очаквания. Любимите ви хора ще ви носят настроение.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес няма причини настроението ви да не е прекрасно. Атмосферата в дома ви е спокойна, вашите близки са сърдечни и подхождат с разбиране към нещата, които ви вълнуват. Успявате да изгладите недоразуменията с човека до вас. Най-после водите разговор, към който отдавна сте се стремили. Държите развоя на събитията в свои ръце.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мислите за почивката си, но няма да пренебрегнете и очакващите вниманието ви задачи. В желанието си да свършите всичко може да останете разочаровани, но не бързайте да унивате, с бързи действия ще успеете да се справите. Любимите ви хора ще се погрижат да направят денят ви интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията им.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повечето от представителите на знака предпочитат да се отдадат на заслужена почивка днес. Останете си у дома и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви действа разтоварващо. Някои от вас посрещат гости, които ще ги изненадат приятно. Очаквайте новини от ваш близък, когото не сте виждали отдавна. Радвате се на успеха на близък приятел.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Главоболията не могат ви откажат да действате така, както ви повелява сърцето. Нямате нужда от съвети, вие най-добре знаете към какво се стремите и как да го постигнете. Ще успеете. Здравето няма да ви създава проблеми, но въпреки това е добре да се храните балансирано, без да стигате до крайности в нещо.
  07 дек 2019
  Последни новини