Откриха непокътнати гробници със саркофази на 4500 години до пирамидите в Гиза

Изображение 1 от 3

    Югоизточно от известните пирамиди в Гиза е открито гробище на възраст 4500 години, обяви египетското министерство на антиките.

    Няколко гробници и погребения са открити, като една от най-старите гробници съдържала останките на двама души – един на име „Бехну-Ка“ и друг на име „Нви“. Техните саркофази са намерени непокътнати и останките им вероятно са вътре. 

    Анализът на артефактите на гробницата и йероглифните надписи разкрива, че двамата мъже са живели преди почти 4 500 години по време на ​​Петата династия, след построяването на пирамидите в Гиза.

    Според тези надписи, Бехну-Ка е бил свещенослужител и съдия, който притежавал редица титли, включително една дълга – „пречиствател на царете: Хефрен, Усеркаф и Ниусер“. Хафре (Хефрен) е фараон от IV династия, поръчал изграждането на една от пирамидите в Гиза, докато Усеркаф и Ниусер са фараони, управлявали Египет през Петата династия.

    Нви също имал редица титли, включително „началник на великата държава“, „надзирател на новите селища“ и „пречиствател на крал Хафре“, според надписите, намерени в гробницата. Анализът на надписите и титлите продължава.

    Многобройни артефакти са намерени в тази и други гробници, включително варовикова статуя, която може да изобразва Бехну-Ка или Нви, както и каменни гравюри и дървени маски.

    Археолозите установиха, че гробището е било използвано преди около 2600 години, когато няколко души са били погребани там. Повторното използване на гробници е често срещано в древен Египет.

    Новооткритото гробище е разположено до в близост до погребенията на хора, които са построили пирамидите в Гиза, се казва в изявлението Захи Хавас, бивш министър на антиките.

    Египетски археологически екип, воден от Мостафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по антики на министерството, открил гробището. Проучванията на новото гробище продължават

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини