Първото изследване с дрон на Червената гора в Чернобил откри силно радиоактивни точки (видео)

Минаха 33 години от трагедията, при която Чернобилската атомна електроцентрала се взриви, а вследствие аварията районът бе замърсен с радиация. Много се е променило, но в околностите все още се намират едни от най-радиоактивните петна на Земята.

Миналия месец изследователи от Университета в Бристол измериха тази радиоактивност в цялостно проучване на част от Зоната на отчуждение, разкривайки изненадващи горещи точки, за съществуването на които местните власти нямат идея.

Екипът използва два вида безпилотни летателни апарати по безпрецедентен начин, за да картографира 15 квадратни километра от Зоната на отчуждение на Чернобил (с площ от 2 600 квадратни километра) в 3D.

Те използват пулсиращата лазерна система, известна като LIDAR, за измерване на контурите в пейзажа, като записват нивата на радиация с лек спектрометър за гама-лъчи. За да разгледат по-отблизо всичко, което привлича вниманието им, използвали ротационен дрон.

В течение на 10 дни екипът облита с изследователски дрон с фиксирано крило района, като започва близо до сравнително нискорисковото село Бурякивка и доближава епицентъра на зоната.

Изследователите са заинтригувани от Червената гора - гъста гора от мъртви борови дървета в близост до руините на стария реактор. Гората е понесла облака от отломки на станцията и до днес съдържа някои от най-интензивните радиоактивности на планетата.

Благодарение на проучването на екипа на Университета в Бристол, имаме по-добра представа какво точно означава това.

На фона на ръждясалите останки от превозни средства в старото депо, нивата на радиация увеличават магнитудите отвъд всичко наблизо, като осигуряват на всеки дръзък посетител с годишната стойност облъчване само за няколко часа. Интензивността може да е неочаквана, но нейното местоположение e обяснимио предвид ролята на съоръжението за депониране на замърсена почва по време на почистването на бедствието.

"Част от радиоактивността е изчезнала, така че общите нива са спаднали значително. Но има някои присъстващи радиоизотопи, които имат много дълъг полуразпад, и затова те ще се откриват дълго време.", казва ръководителят на проекта за ScienceAlert.

Да се ​​знае точно кои области ще останат опасни за десетилетия напред и кои са безопасни за посещение, ще бъде от жизненоважно значение за бъдещите усилия за възстановяване на района.

Изоставените селища като пристанищния град Припят не могат скоро да заживеят нов живот. Украинските власти оценяват, че ще минат десетки хиляди години, преди районът да бъде обявен за безопасен за обитаване на хората.

Макар Чернобил може и да не е общоприетата представа за почивка, всяка година около 70 000 туристи влизат в Зоната на отчуждение под внимателното наблюдение на местен водач.

Мястото на старата станция се възкресява като слънчева централа, оборудвана с 3800 фотоволтаични панели.

Междувременно учените обръщат голямо внимание на това как биосферата реагира на затихването на радиацията и на внезапното отсъствие на хора.

Наличието на изключително подробни карти, идентифициращи най-безопасните пътища, ще бъде от полза за всеки безстрашен пътешественик или изследовател, който се интересува от изучаването на последиците от едно от най-големите бедствия, причинени от човека в модерната епоха.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини