35 °C

Създадоха микроскопична Мона Лиза върху квантово платно с ширина един човешки косъм

Известната картина Мона Лиза на Леонардо да Винчи бе пресъздадена в миниатюра върху “квантово платно” с дебелината на човешки косъм.

Физици използвали лазери, за да създадат репродукция на шедьовъра на Леонардо в ултраохладено петно от газообразна квантова материя.

Произведението било нарисувано чрез лазерно проектиране на прочутото изображение под микроскоп, за да стане миниатюрно, а след това резултатите били записани.

Лазерът взаимодейства със странните свойства на квантовата материя, за да промени плътността на атомите, създавайки по този начин пискели с различни сенки.

Изследователите копирали редица други изображения с помощта на същата техника – включително Звездна нощ на Ван Гог и снимка на един от квантовите физици.

Учените от университета в Куинсланд, създали миниатюрното произведение на изкусвото като охладили рубидиев газ до едва няколко милиардни от градуса над абсолютната нула – най-ниската възможна температура.

Газът не замръзва тъй като е твърде разреден, вместо това се държи като петно от газообразна квантова материя.

“Поставихме изображението върху прожектор, осветен от лазер, но вместо да го прожектираме в голям мащаб, ние го изпратихме наобратно чрез микроскоп, за да го направим миниатюрно ”, казва Тайлър Нийли, участник в изследването.

“Светлината отпечатва изображението на площ с щирина около 100 микрона”, добавя той.

Дебелината на човешкия косъм е между 17 и 181 микрона, което прави картината почти невидима с просто око – всеки пиксел от нея е с ширина едва 50 атома.

Странната квантова материя съставляваща платното, е вид конзензат Бозе-Айнщайн – мистериозното пето състояние на материята, наред с твърдите тела, течностите, газовете и плазмата.

Тя се образува когато материята се доближи до абсолютната нула, когато атомите почти не се движат един спрямо друг, а се струпват заедно и се държа така като че ли са едно цяло.

Тези матерали имат странни квантови свойства.

Нийли и колегите му изследвали тези необичайни свойства, когато открили че могат да творят нов вид изкуство, макар първоначалната им цел да била да разберат по-добре поведението на течностите.

“Надяваме се да добием нови познания за това как ежедневието ни произтича от микроскопичния квантов свят, за да разработим нови квантови технологии. А междувременно успяхме да създадем най-малкото в света произведение на изкуството”, казва Нийли.

Техниката разчита на странните квантови свойства на кондензата на Бозе-Айнщайн, докато атомите не бъдат измерени, те нямат определена позиция, а се държат като разпръстнати из системата.

Когато изследователите насочили лазери към материята, светлината помогнала за измерване на системата, разкривайки че атомите не се намират там където е насочен лазерът.

Атомите се концентрират в по-тъмните региони от изображението и създават произведение на изкуството.

Светлосенките в изображението отразяват плътността на атомите.

Макар полученото произведение да а е черно-бяло, изследователите могат да създадат и цветни версии чрез три различни изображения – синьо, зелено и червено, като след това ги комбинират с помощта на компютър.

Тези първоначални изображения демонстрират потенциала на квантовата материя като нов материал, с които могат да се създават произведения на изкуството.

Източник: dailymail.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини