12 °C

Димитровградчани излязоха на протест – търсят диалог с общината за бъдещето на зелен терен

  Десетки димитровградчани, живеещи в района на уиците „Любен Каравелов“, „Добри Чинтулов“ и „Кооперативна“, в петък от 18:00 часа стартираха протестни действия.

  Недоволството, което провокира хората да излязат и да се съберат, бе намерението на Общинските власти да променят статута на зелена площ в района и с това тя да има възможност да бъде застроена. 

  "Нас ни притеснява, че започва промяна на имота на 9-ти май, с която се дава 14-дневен срок за обжалване, а ние не сме уведомени. На 16-ти документът минава на експертен съвет, искаме да знаем защо се бърза толкова много”, каза една от протестиращите Катя Панева, която е общински съветник в местния парламент. Тя продължи, че това е общински терен, който е на всички нас и искат да им бъде разяснено какви са инвестиционните намерения за тази земя. Протестиращите изразиха желание тази поляна да бъде превърната в детска площадка за техните деца, въпреки че на метри от тях има друг парк с детски съоръжения. Въпросното пространство е затворено между блокове и няма директна връзка с улица с интензивно движение и е идеално място техните деца да играят там, без опасност да излязат на улицата. Насъбралите се хора протестират срещу това, че на тях не им е дадена възможност да се запознаят с промяната, за да могат да изразят своята гражданска позиция, която им се полага по закон.

  Според протестиращите, само 10-тина човека са получили уведомителни писма и имат възможност да възразят срещу готвената промяна. На въпроса, дали някой от протестиращите е потърсил диалог с общинските власти, Катя Панева отговори, че в петък се е свързала с Гергана Кръстева, председател на Общинския парламент, която е казала, че няма информация по въпроса и я е насочила да потърси връзка с експертния съвет, работил по документа. Връзката с експертите била безсмислена, защото те щели да я насочат към кмета на Общината Иво Димов, каза още Панева.

  Протестиращите заявяват, че по никакъв начин не искат да политизират ситуацията или да се заяждат с  кмета Иво Димов, само искат представители на общината или кметът да отиде при тях и да протече диалог.

  Протестиращите изразиха готовност от понеделник всеки ден да излизат на протест от 18:00 часа, докато техните искания за диалог с общината не бъдат удоволетворени. От началото на идната седмица започват да събират подписи, които да внесат в общинска администрация и смятат, че под каузата им ще се подпишат всички живущи в райна и ще съберат поне 500-600 подписа.

  Протестиращите изразиха своята готовност, че ако статутът на терена не бъде променен и общината им разреши, те са готови със собствени средства да построят детска площадка и фитнес зона за децата и младежите от квартала.

  По думите на Панева, тъй като в границите на обособяващия се парцел фабрика Пролет има сграда, след промяната на статута на терена, той първо ще бъде предложен на тях и само ако те не порявят желание за закупуването му, той ще бъде пуснат на търг. Насъбралите се хора коментираха, че нямат информация за какво биха използвали терена от шивашката фабрика, ако го придобият с право на сроеж и за да са спокойни желаят да им бъде разеснено.

  Фабриката за производство на кожени чанти и изделия за международния пазар е имала две сгради в част от този парцел, които в миналото са били използвани за общежития/ведомствени жилища, едната след предписания от общината е била разрушена, поради лошото състояние, в което е била. Другата сграда е ремонтирана и в момента в нея има настанени служители на фирмата. В сградата живеят високо квалифицирани инжинери, привлечени да работят за предприятието от столицата и други градове в страната, коментира за нас собственикът на фабриката.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Bo
   Borgir
   5 -4
   15:06, 18 май 2019
   Иииииии - кака Живка а микрофонЯ
  • 2
   Со
   Собственик
   7 -3
   16:31, 18 май 2019
   Разбра се общежитие за танзанийци и афганистанци за да работят за по300 лв във фабриката. Еха ,какви печалби ще има прословутата си с ниски заплати фабрика!!!!
  • 3
   Ти
   Тити
   8 -3
   17:11, 18 май 2019

   Собственик , мисли малко бе човек ще хвърлят няколко шапки с стотици хиляве евра за да построят чисто нова сграда за да настанят дори не ц*****, а афганистанци. от де ще си го доставя тези талибанци и мислиш ли че те ще седят за ниска заплата? А къде е икономическата логика, ако има читави българи, някой да си внася работници от чужбина на които да строй нова голяма сграда, тези работници да получат достатъчно пари за да се отделят от семейството си и държавата си и ня работодастеля да му излезе сметката. Приказваш пълни глупости!

  • 4
   Св
   свой
   3 -11
   17:24, 18 май 2019
   ГЕРБ даде възможност на димитровградчани да пътува... Виж коментара
  • 5
   Ко
   Кой е кметът
   8 -6
   11:45, 19 май 2019
   Първо този терен е под всякаква критика приказки от типа там си играят децата ни е невалиден, там не се е рязала тревата от началото на годината, пълна мизерия там и кучето си не бих пуснал за да не трябва после да му скубя кърлежите. Досега защо не са построили спортна или детска площадка, то толкова деца няма в града колкото площадки. Точно в този район има още 2 не само тази до параклиса, зад игралната зала на трети март и зад партньора толкова няма да им се счупят краката от ходене и на майките и на децата. Кажете си че не искате още хора да ви се бутат и да ви заемат паркингите там ви е болката не че щели да заселват радикални ислямисти от праисторическия свят.
   • Со
    Собственик
    4 0
    15:53, 20 май 2019
    По пътя на вашата логика... тогава да застроим всички празни пространства в града.
  • 6
   Ма
   Маги
   9 -6
   15:11, 19 май 2019
   Целият Димитровград трябва да излезе да протестира! Никой не иска такива тук! Ако Димов толкова ги обича да си ги насели в къщи! Градът не е негов! Щом не му харесва- пътя, и без това изборите идват! Достатъчно ц***** имаме та и други да населим
  • 7
   На
   Наблюдател
   3 -1
   20:28, 19 май 2019
   Когато някой се хваща на глупави приказки - какъв е самият той! Обжалвайте, питайте, разберете и тогава пишете и протестирайте!
  • 8
   Ви
   Вили
   5 0
   21:14, 19 май 2019
   Обжалва се нещо, което не е в твой интерес! По- добре да не се стига до обжалване, а проблема да се изчисти предварително. Ако някой знае подробности, да ги напише де
  • 9
   22
   22
   4 -3
   09:53, 20 май 2019
   Предизборни каламбури на кака Кури
   • Гщ
    гщ
    2 -2
    13:46, 20 май 2019
    Г.....к става дума за града , а той партии намесва.
  • 10
   Ив
   Иван
   2 0
   18:52, 20 май 2019
   Г-н кмете,не знам какви са исканията и какво ще се строи,но лакомията българска няма край.Вие видял ли сте къде се хранят работничките на фабрика ''Пролет''.Всички блокове наоколо са столова,защото от ръководството не им осигуряват место за целта.И сега вместо да направят 2-3 беседки да могат тези хора да почиват и да хапнат нещо в почивките пак искания за строителство???
   И никой не отговори на въпроса кой е виновен за разсипването на паркчето срещу фабрика ''Пролет''(зад ЖП блока) и здигането на никому ненужен мастодонт от офиси и магазини_сякаш половината магазини в града не стоят празни!!!
   Да ,ако някой не знае това беше парк,с детски площадки,люлки,алеи и.т.н.
   Кой разреши това?Потърси ли му се отговорност???
   Срамна работа!!!Стига вече!
  • 11
   Йо
   йокин
   3 0
   21:26, 20 май 2019
   Знае се чии,са строежите,но няма как,да се направи нещо,отиват гласоподавателите.а що никой,не протестира,за месарския цех,до детска градина''Роза''.

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  21.09.2019
  Последни новини