12 °C

Димитровградчани излязоха на протест – търсят диалог с общината за бъдещето на зелен терен

  Десетки димитровградчани, живеещи в района на уиците „Любен Каравелов“, „Добри Чинтулов“ и „Кооперативна“, в петък от 18:00 часа стартираха протестни действия.

  Недоволството, което провокира хората да излязат и да се съберат, бе намерението на Общинските власти да променят статута на зелена площ в района и с това тя да има възможност да бъде застроена. 

  "Нас ни притеснява, че започва промяна на имота на 9-ти май, с която се дава 14-дневен срок за обжалване, а ние не сме уведомени. На 16-ти документът минава на експертен съвет, искаме да знаем защо се бърза толкова много”, каза една от протестиращите Катя Панева, която е общински съветник в местния парламент. Тя продължи, че това е общински терен, който е на всички нас и искат да им бъде разяснено какви са инвестиционните намерения за тази земя. Протестиращите изразиха желание тази поляна да бъде превърната в детска площадка за техните деца, въпреки че на метри от тях има друг парк с детски съоръжения. Въпросното пространство е затворено между блокове и няма директна връзка с улица с интензивно движение и е идеално място техните деца да играят там, без опасност да излязат на улицата. Насъбралите се хора протестират срещу това, че на тях не им е дадена възможност да се запознаят с промяната, за да могат да изразят своята гражданска позиция, която им се полага по закон.

  Според протестиращите, само 10-тина човека са получили уведомителни писма и имат възможност да възразят срещу готвената промяна. На въпроса, дали някой от протестиращите е потърсил диалог с общинските власти, Катя Панева отговори, че в петък се е свързала с Гергана Кръстева, председател на Общинския парламент, която е казала, че няма информация по въпроса и я е насочила да потърси връзка с експертния съвет, работил по документа. Връзката с експертите била безсмислена, защото те щели да я насочат към кмета на Общината Иво Димов, каза още Панева.

  Протестиращите заявяват, че по никакъв начин не искат да политизират ситуацията или да се заяждат с  кмета Иво Димов, само искат представители на общината или кметът да отиде при тях и да протече диалог.

  Протестиращите изразиха готовност от понеделник всеки ден да излизат на протест от 18:00 часа, докато техните искания за диалог с общината не бъдат удоволетворени. От началото на идната седмица започват да събират подписи, които да внесат в общинска администрация и смятат, че под каузата им ще се подпишат всички живущи в райна и ще съберат поне 500-600 подписа.

  Протестиращите изразиха своята готовност, че ако статутът на терена не бъде променен и общината им разреши, те са готови със собствени средства да построят детска площадка и фитнес зона за децата и младежите от квартала.

  По думите на Панева, тъй като в границите на обособяващия се парцел фабрика Пролет има сграда, след промяната на статута на терена, той първо ще бъде предложен на тях и само ако те не порявят желание за закупуването му, той ще бъде пуснат на търг. Насъбралите се хора коментираха, че нямат информация за какво биха използвали терена от шивашката фабрика, ако го придобият с право на сроеж и за да са спокойни желаят да им бъде разеснено.

  Фабриката за производство на кожени чанти и изделия за международния пазар е имала две сгради в част от този парцел, които в миналото са били използвани за общежития/ведомствени жилища, едната след предписания от общината е била разрушена, поради лошото състояние, в което е била. Другата сграда е ремонтирана и в момента в нея има настанени служители на фирмата. В сградата живеят високо квалифицирани инжинери, привлечени да работят за предприятието от столицата и други градове в страната, коментира за нас собственикът на фабриката.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Bo
   Borgir
   5 -4
   15:06, 18 май 2019
   Иииииии - кака Живка а микрофонЯ
  • 2
   Со
   Собственик
   7 -3
   16:31, 18 май 2019
   Разбра се общежитие за танзанийци и афганистанци за да работят за по300 лв във фабриката. Еха ,какви печалби ще има прословутата си с ниски заплати фабрика!!!!
  • 3
   Ти
   Тити
   8 -3
   17:11, 18 май 2019

   Собственик , мисли малко бе човек ще хвърлят няколко шапки с стотици хиляве евра за да построят чисто нова сграда за да настанят дори не ц*****, а афганистанци. от де ще си го доставя тези талибанци и мислиш ли че те ще седят за ниска заплата? А къде е икономическата логика, ако има читави българи, някой да си внася работници от чужбина на които да строй нова голяма сграда, тези работници да получат достатъчно пари за да се отделят от семейството си и държавата си и ня работодастеля да му излезе сметката. Приказваш пълни глупости!

  • 4
   Св
   свой
   3 -11
   17:24, 18 май 2019
   ГЕРБ даде възможност на димитровградчани да пътува... Виж коментара
  • 5
   Ко
   Кой е кметът
   8 -6
   11:45, 19 май 2019
   Първо този терен е под всякаква критика приказки от типа там си играят децата ни е невалиден, там не се е рязала тревата от началото на годината, пълна мизерия там и кучето си не бих пуснал за да не трябва после да му скубя кърлежите. Досега защо не са построили спортна или детска площадка, то толкова деца няма в града колкото площадки. Точно в този район има още 2 не само тази до параклиса, зад игралната зала на трети март и зад партньора толкова няма да им се счупят краката от ходене и на майките и на децата. Кажете си че не искате още хора да ви се бутат и да ви заемат паркингите там ви е болката не че щели да заселват радикални ислямисти от праисторическия свят.
   • Со
    Собственик
    4 0
    15:53, 20 май 2019
    По пътя на вашата логика... тогава да застроим всички празни пространства в града.
  • 6
   Ма
   Маги
   9 -6
   15:11, 19 май 2019
   Целият Димитровград трябва да излезе да протестира! Никой не иска такива тук! Ако Димов толкова ги обича да си ги насели в къщи! Градът не е негов! Щом не му харесва- пътя, и без това изборите идват! Достатъчно ц***** имаме та и други да населим
  • 7
   На
   Наблюдател
   3 -1
   20:28, 19 май 2019
   Когато някой се хваща на глупави приказки - какъв е самият той! Обжалвайте, питайте, разберете и тогава пишете и протестирайте!
  • 8
   Ви
   Вили
   5 0
   21:14, 19 май 2019
   Обжалва се нещо, което не е в твой интерес! По- добре да не се стига до обжалване, а проблема да се изчисти предварително. Ако някой знае подробности, да ги напише де
  • 9
   22
   22
   4 -3
   09:53, 20 май 2019
   Предизборни каламбури на кака Кури
   • Гщ
    гщ
    2 -2
    13:46, 20 май 2019
    Г.....к става дума за града , а той партии намесва.
  • 10
   Ив
   Иван
   2 0
   18:52, 20 май 2019
   Г-н кмете,не знам какви са исканията и какво ще се строи,но лакомията българска няма край.Вие видял ли сте къде се хранят работничките на фабрика ''Пролет''.Всички блокове наоколо са столова,защото от ръководството не им осигуряват место за целта.И сега вместо да направят 2-3 беседки да могат тези хора да почиват и да хапнат нещо в почивките пак искания за строителство???
   И никой не отговори на въпроса кой е виновен за разсипването на паркчето срещу фабрика ''Пролет''(зад ЖП блока) и здигането на никому ненужен мастодонт от офиси и магазини_сякаш половината магазини в града не стоят празни!!!
   Да ,ако някой не знае това беше парк,с детски площадки,люлки,алеи и.т.н.
   Кой разреши това?Потърси ли му се отговорност???
   Срамна работа!!!Стига вече!
  • 11
   Йо
   йокин
   3 0
   21:26, 20 май 2019
   Знае се чии,са строежите,но няма как,да се направи нещо,отиват гласоподавателите.а що никой,не протестира,за месарския цех,до детска градина''Роза''.

  Хороскоп за 13.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
  13 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
  13 дек 2019
  Последни новини