22 °C

„Коалиция за България“: Гоним средното ниво на Европейския съюз чрез стабилна икономика

  „България трябва да догони средното ниво на Европейския съюз. Няма да бъда прекалено оптимист, но това трябва да се случи в следващите 10 години. Догонването първо се базира върху икономиката, защото без икономика няма как нещата да вървят добре, колкото и да желаем заплатите са скочат и да доближат поне 1/3 от средноевропейските“. Това заяви икономистът проф. Боян Дуранкев, водач на листата на „Коалиция за България“ на среща в Хасково със съмишленици, приятели, гости.

  „Иначе имаме развитие на услугите, най-вече на банкови, застрахователни, адвокатски, в което няма лошо, но основната - базисната част на икономиката я няма“, заяви проф. Дуранкев, който е преподавател в УНСС и ВУЗФ.

  Той подчерта, че до около 2000 година България е имала работещи сектори в областта на електрониката, химията, машиностроенето, добивна промишленост, хранително-вкусовата промишленост и нейната продукция, както и селското стопанство. „Казвам го, защото сега голяма част от тези предприятия са ни скъпи покойници. В прага на етап почти пенсиониране е един такъв гигант като „Неохим“ в Димитровград. Кандидат за списъка на покойниците са и ТЕЦ-овете. В списъка ще дойдат и предприятията, които произвеждат хартия и картонени опаковки. Ако погледнете, ние ще останем без реално производство. За да имаме догонващо развитие, трябва да опазим поне това, което имаме“, категоричен беше икономистът. Той подчерта, че той и колегите му ще се борят за промяна на някои регламенти, които затриват наши крупни предприятия като „Неохим“.

  „Ако затворим завода, това означава да отворим пазара свободно за внос на същите продукти от Турция, Русия, Китай, Индия“, смята още икономистът. Той обяви още, че ще продължават да се борят за „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“.

  Трябва да се насърчи още качествената раждаемост, отговорното родителство и оставане на специалистите в България, защото поне 1/3 от студентите, преди да завършват бакалавър са си намерили работа в чужбина и отделно голяма част от тях не се връщат от бригадите в САЩ, заяви преподавателят. Според него българите бягат в чужбина, тъй като тук не могат да се реализират добре, не могат да си намерят работа, която да им осигури достоен живот. „Затова акцентираме върху „данъчна ваканция“ за младите специалисти. Ако например си учил 5 години висше образование, 5 години да не плащаш никакви данъци“, предлага икономистът. Той призова още строителство на социални жилища, включително по линия на качественото възпроизводство на българите. Ако си отговорен родител, защото държавата да не ти даде апартамент на половин цена“, риторично попита проф. Дуранкев. Той заключи, че целта на „Коалиция за България“ е България да изглежда другояче, но през позициите на Европейския парламент.

  На срещата в Хасково присъства още председателят на „Коалиция за България“ Румен Петков. Той призова за предстоящите Европейски избори хората да гласуват за бюлетина №10, защото в листата са хора с интелектуална мощ. „Ние предлагаме компетентност, почтеност и енергия.", заяви той и допълни, че досегашните евродепутати са тотална катастрофа и са проспали годините. „И вместо да спасим „Марица 1“ и „Марица 3“, ние сега ще съсипем и трите централи, защото плащаме безумно скъп ток на американските Марици. И това го дължим на Иван Костов, защото неговото правителство подписа тези договори и ние плащаме вредните емисии“, заяви Петков. Той поясни, че евродепутатите е трябвало да атакуват държавната помощ пред Европейската комисия, за да паднат договорите и да се овладее цената. „По този начин ще спасим въгледобива и повече от 10 000 работни места, ще спасим и българската енергетика“, категоричен е той.

  Петков обяви, че е за мораториум върху сделката за закупуване на F-16, която според него е най-скъпата „прахосмукачка“ в света. Той даде пример с Румъния, където от 12 самолета летят само 4, тъй като другите чакат резервни части.

  На срещата в Хасково присъстваха и други представители на коалицията - Любомира Ганчева, д-р Камелия Стаматова и областният председател на ПП „Движение за социален хуманизъм в Хасково Иван Педев.

  Купуването и продаването на гласове е престъпление!

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  20.09.2019
  Последни новини