35 °C

Отдалечен атол в Тихия океан затрупан с 414 милиона парчета пластмаса (видео)

Мащабът на пластмасовото замърсяване по света може да е драматично подценен, защото по-голямата част от пластмасовото замърсяване в действителност може да се окаже под повърхността.

Това е изводът от изследване на пластмасовото замърсяване на плажовете на Кокосовите острови в Австралия, съставени от два коралови атола.

Според данните на ново проучване, около 414 милиона парчета отпадъци сега замърсяват отдалечените острови, а по-голямата част от тези отпадъци са погребани под пясъка. И това количество вероятно е много по-голямо, съобщава група изследователи, публикували резултатите си на в Scientific Reports.

По-голямата част от тази пластмаса е заровена под повърхността, а повечето световни проучвания не се разпростират под повърхността. Затова количеството на пластмасовото замърсяване в световен мащаб може да е по-голямо, отколкото е смятано досега.

Учените проучили седем от 27-те острова, които съставляват 88% от общата земна маса на островите, и изчислили, че те са напълнени с 262 тона пластмаса. Една четвърт от тези парчета са от предмети за еднократна употреба, като например сламки, чанти и четки за зъби (около 373 000 от тях).

Приблизително 93% от намерените боклуци, повечето от които са микрочастици пластмаса, всъщност са били затрупани под повърхността. Но тъй като учените са копали само на 10 сантиметра дълбочина в пясъка и не са имали достъп до някои плажове, за които се знае, че има много натрупана пластмаса, тези цифри вероятно са консервативни, казва водещият автор Дженифър Лавърс, изследовател в Университета на Тасмания.

"Пластмасовото замърсяване сега е вездесъщо в нашите океани, а отдалечените острови са идеалното място, за да получите обективна представа за обема на пластмасовите отпадъци, които сега обикалят земното кълбо", казват Лавърс. Още през 2017 г. същата група изследователи разкриха, че остров Хендерсън, отдалечен необитаем остров в южната част на Тихия океан, е най-замърсеното място в света.

Производството на пластмаса се е увеличило драстично през последното десетилетие - през последните 13 години сме произвели почти половината от всичката пластмаса, произведена през последните шест десетилетия. Скорошна глобална оценка установи, че в океана понастоящем има 5.25 трилиона изделия от пластмаса, което е повече от броя на звездите в Млечния път.

Количеството отломки на дълбочина до около 10 см под повърхността на плажа, е 26 пъти по-голямо от количеството, видимо на повърхността му, пишат изследователите. "Това предполага, че глобалните проучвания за отломки, повечето от които са фокусирани единствено върху повърхностните остатъци, драстично са подценили мащаба на натрупания пластмасов боклук."

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Го
  Гост
  0 -1
  00:58, 25 май 2019
  Тия учени много са копали щом стигнали на 10 см. от повърхността на плажа. Това проучване повече на почивка прилича😊. Дерзайте!

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини