10 °C

Ваня Григорова: Колапсът за страната е неизбежен, ако послушно затворим и мините

Изображение 1 от 2

  Когато се изправяме пред най-големите проблеми на България, обикновено на първо място са ниските доходи и бедността.

  Но различните региони имат своята специфика. В района от Стара Загора до южната ни граница, най-голямото предизвикателство е планираното закриване на мините от Маришкия басейн и ТЕЦ-овете.

  Всъщност, те са структуроопределящи не само за Старозагорска област, но и за съседните, както и за цялата страна, защото произвеждат електричеството за всички български домакинства и бизнеса.

  Къде е проблемът и защо се стигна до тук? Когато са договаряни квотите за въглеродните емисии, българското правителство, евродепутатите и дори еврокомисари - защото България има и такива - не са защитили нашия въгледобив и ТЕЦ-овете.

  Като казвам това дължа едно уточнение - аз също съм за зелен преход и смятам, че климатичните промени са реален проблем.

  Но преходът трябва да става плавно, планирано и организирано, така че да не стигнем до колапса, от който се опасяват всички заети в сектора. Впрочем, такива опасения чух дори от представители на зеленото движение.

  Освен, че десетки хиляди хора ще останат без работа, вторият огромен огромен проблем е, че България ще остане без електричество. Ще трябва да купуваме чужд ток на многократно по-високи цени.

  Но дори и това не е всичко - често няма да има откъде да купуваме изобщо. Преди две години насред тежката зима България беше изправена пред остър недостиг на електричество и се наложи да купува ток. Тогава сме се обърнали към Франция и Германия, за да купим от техния ток, но оттам са ни казали: "Оправяйте се! И на нас не ни стига".

  Как се е „справила“ България в този момент? Онова, което никога няма да ви кажат официално е, че е започнал необявен режим на тока. Предприето е било поетапно спиране на електричеството в десетки селища уж заради „аварии“, но реално с цел икономии за период от два часа - толкова по закон може да бъде оставян потребител на тъмно без ЕРП-тата да носят отговорност. След два часа тези захранването в тези селища е било възстановено, за да бъде изключено другаде. И така многократно в цялата страна.

  Ако пристъпим към затваряне на ТЕЦ-овете и закриване на въгледобива, сме изправени пред риск от официално обявен режим на тока по време на върхови натоварвания.

  Но най-големият проблем е следният: когато тези десетки хиляди работници в ТЕЦ-овете, мините и фирмите, които ги обслужват, останат без работа, те ще трябва да търсят препитание другаде. Това означава обезлюдяване на огромен район и поредна вълна от емиграция.

  Какво е било пропуснато и защо наричам случилото се национално предателство? Защото докато нашите управляващи са мълчали, а опозицията е спяла, Германия например е успяла да запази централите си, работещи с лингнитни въглища до 2038-ма година. А до тогава ще налива милиарди в преквалификация, за да минимизира щетите, до които ще доведе мигновено затваряне на тези мощности.

  Нашите въглища в Маришкия басейн са именно лигнитни! Би трябвало и при нас да се прилагат същите стандарти, които се прилагат за Германия.

  Неслучайно тази тема отсъства от предизборната кампания. Проблемът няма да се реши с поредно снишаване, послушание и кухи обещания от страна на управляващите, чиято несъстоятелност доведе до сегашната ситуация!

  Само със смели и решителни действия можем да водим тази битка. След като поредица управляващи отказаха да я водят, време е ние работещите да вземем нещата в свои ръце!  

  Ваня Григорова е независим кандидат за евродепутат с №4 в бюлетината. Тя е синдикалист, а трудовият и път е започнал от чистачка и служител във фирма за бързо хранене до икономически съветник в КТ „Подкрепа“. В последните години е една от най-активните обществени личности, които защитават социални каузи и правата на работещите български граждани.

  Купуването и продаването на гласове е престъпление!

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  22.09.2019
  Последни новини