ООН: Рискът от ядрена война е най-висок от Втората световна война насам

Рискът от използване на ядрено оръжие е най-висок от Втората световна война насам, предаде "Ройтерс", цитирайки високопоставен експерт по сигурността от ООН.

Според директора на Института за изследвания в областта на разоръжаването на ООН Рената Дуан светът трябва да се отнесе по-сериозно към този въпрос, който тя определи като "неотложен".

В Женева Дуан заяви, че всички страни, които разполагат с ядрено оръжие, имат действащи програми за модернизацията му. Тя посочи и че средата в сферата на контрола на въоръжаването се променя, което отчасти се дължи на стратегическото съперничество между САЩ и Китай.

По нейни думи традиционните споразумения за ограничаване на въоръженията са подкопани и от появата на нов вид война, при която преобладават въоръжените групи и частните военни формирования, а също и новите технологии, които размиват границата между отбрана и нападение.

Дуан заяви, че преговорите за разоръжаване са били в задънена улица през последните две десетилетия, а през 2017 г. 122 страни са подписали Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия. Според нея това отчасти се дължи на чувството на безсилие, и отчасти - на осъзнаването на рисковете.

"Смятам, че трябва да се признае, - а този въпрос някак остава извън полезрението на медиите - че в момента рискът от ядрена война е особено висок, а също и рисковете от използване на ядрени оръжия [...] са по-високи от когато и да било след Втората световна война", подчерта Дуан.

Договорът на ООН за забрана на ядрените оръжия беше подкрепен от Международната кампания за премахване на ядрените оръжия, която спечели Нобелова награда за мир през 2017 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини