БСП се връща в парламента

БСП ще се върне днес в парламента, съобщи пред БНТ бившият лидер на партията и член на Националния ѝ съвет Михаил Миков. 

Той определи като грешка излизането от Народното събрание. Според Миков това е едно от основанията за оставката на председателя на партията Корнелия Нинова. Ние изпуснахме над 30 закона, които бяха приети без участието на социалистическата партия", посочи Миков. 

Като основни проблеми пред социалистите бившият председател посочи нуждата от консолидация, приемане на различното мнение и преустановяване на практиката за създаване на вътрешни разделения в партията.

По време на седемчасовата дискусия в Националния съвет на БСП във вторник е бил спрян натиск за прехвърляне на отговорността за изборния резултат от централата към местните структури. Не може грешките при национална кампания да се прехвърлят към местни структури, защото това ги демотивира, каза още Миков.

На заседанието на Националния съвет във вторник Българската социалистическа партия взе решение депутатите да се върнат в парламента. Предложението е направено от лидера в оставка Корнелия Нинова.

НС на БСП реши ПГ на "БСП за България" да внесе ново антикорупционно законодателство и промени в Закона за съдебната власт.

Депутатите на БСП напуснаха Народното събрание на 17 февруари, като тогава поставиха три условия: избор на нов състав на ЦИК; връщане на преференциите и ново обсъждане на машинното гласуване. Въпреки че условията им бяха изпълнени, в БСП откроиха в последствие други аргументи да останат извън парламента.

Също така е решено насроченият по-рано през деня пленум да се отсрочи от 15 на дата 16 юни, тъй като съботата е Черешова задушница. На събирането на червените в средата на юни месец, социалистите трябва да гласуват подадената днес оставка на Корнелия Нинова и да задвижат процедурата по избор на нов председател на БСП. Процедурата ще бъде за първи път по новия устав, който регламентира пряк избор на председател от структурите на партията. 

Корнелия Нинова вече обяви, че ще участва в състезанието през лятото. Изборът ще бъде съобразен с това БСП да може да се класира пълноценно в кампанията за предстоящите местни избори, увери Нинова и изказа убеденост, че те ще бъдат спечелени от БСП.

От пресцентъра на БСП съобщиха и утвърдения дневен ред на заседанието на 16 юни:

1. Политически доклад на Националния съвет за резултатите на БСП от проведените избори за Европейски парламент и задачите на партията за местните избори.

2. Констатиране на прекратяване на правомощията на председателя на БСП.

3. Стартиране на процедура и кампания за избор на председател на БСП.

Националният съвет на БСП е отхвърлил в дневния ред на заседанието на Конгреса да влезе предложението за промени в Устава на БСП за отмяна на прекия избор на председател на партията и той да се избира от Конгреса.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    😂😂
    😂😂😂😂😂
    5 -1
    10:38, 29 май 2019
    И какво ще прави в Парламента? Тая партия трябва да я забранят със закон и да я осъдят да плати репарации на българите!!!
    • 🇧🇬
      🇧🇬
      1 -1
      11:23, 29 май 2019
      Червени гомнари, нагли, лъжливи и крадливи.... .Безсрамни некадърници..
      Не чеп за зеле.. КАПАК ЗА КЕНФ НЕ СТАВА ОТ ТЯХ!!!!
  • 2
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    1 -2
    11:25, 29 май 2019
    Що да ги даде на българите бе Да ги даде на ГЕРБ да строят магистрали аяпартаменти къщи за гости и т н На Бойко зайчарници гълъбарници
  • 3
    🇧🇬
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬
    1 0
    16:05, 29 май 2019
    Да ги даде на българите за това,че унищожиха и окрадоха държавата и парите на хората. За това,че фалираха 16 банки и докраха пенсионерите до просвшка тояга. Тази партия може да се сравнява по това колко лошо е направиша на България само с Османската империя. Трябва да бъдат осъдени всички комунисти,така както бяха осъдени фашистите.
Последни новини