Huawei заяви, че санкциите противоречат на американската конституция и заведе дело срещу правителството на САЩ

Huawei официално се обърна към американския съд с искане да бъде признато за антиконституционно включването на компанията в черния списък, както и забраната за закупуване на американски компоненти и технологии.

„Целта е пределно ясна – Huawei да бъде изхвърлен от пазара“ – се подчертава в изявлението на китайския технологичен гигант.

Huawei счита, че решението на правителството е „лишаване от обществени права“ и заяви, че то противоречи на конституцията на САЩ, която забранява „тиранията на използването на законодателството вместо съда“. Основната теза е, че американското правителство е взело това решение без съда. Идеята е, че американските специални служби заявиха, че имат неопровержими доказателства за кибершпионаж от страна на Huawei, само че тези доказателства така и не са представени.

Юристите на Huawei оспорват забраната на администрацията на Тръмп и настояват, че конгресът на САЩ не е представил никакви доказателства, които да наложат въвеждането на тези ограничения.

„Правителството на САЩ не представи никакви доказателства за това, че Huawei е заплаха за безопасността. Тук няма оръжия, няма огън и дим. Само предположения“ – каза главният юрисконсулт на Huawei Сън Люпин.

На 15 май 2019 година Министерството на търговията на САЩ включи компанията Huawei Technologies и десетките нейни филиали в списъка Entity List. По този начин администрацията на Тръмп забрани на телекомуникационния гигант да закупува компоненти от американските производители и да използва американски софтуер и технологии. Включването в Entity List означава, че американските мобилни оператори нямат право да използват каквото и да било оборудване на Huawei.

Reuters съобщи, че ако ограниченията, наложени на Huawei от САЩ не бъдат снети до края на тази година, то продажбите на смартфоните на китайския производител ще паднат с от 4 до 24 процента. Освен това, мобилните телефони на Huawei още от следващата година могат да изчезнат от глобалния пазар, като процесът ще започне от западна Европа. Причината е ясна: Huawei няма право да използва онлайн услугите на Google. Има голяма вероятност от следващата година продажбите на смартфоните на Huawei рязко да паднат.

Американските компании Google и Microsoft вече прекратиха отношения с Huawei. Китайската компания вече няма лицензи за използването на операционните системи Android и Windows. Нещо повече, най-новите смартфони на Huawei бяха изключени от програмата за бета тестване на последната версия на Android, а Microsoft махна китайската компания от своите каталози и вече не продава продукцията на Huawei.

Представители на китайския телекомуникационен гигант заявиха пред медиите, че „Huawei подаде съдебен иск и във вторник се обърна към съда с молба да разгледа делото по бързата процедура и иска този законодателен акт да бъде признат за антиконституционен„.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини