С половин милион лева започва ремонтът на кораба “Радецки“

Правителството одобри на заседанието си днес 437 410 лв., необходими за плановия преглед и ремонт на музей- кораба „Радецки“.

Средствата се осигуряват от централния бюджет чрез одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2019 г.

Заседанието на МС днес започна с разглеждането именно на тази точка. На него присъства и кмета на Козлодуй.

„Кланяме се пред подвига на Ботев, чието име свързваме и с кораба „Радецки“. Навремето така са приватизирали корабостроителницата в Русе, че днес там няма как да се извърши необходимия ремонт на кораба. Затова е нужно да отиде на ремонт навън. Трябва да го ремонтираме, за да може децата, учениците и всеки, които иска да се вози на него и да усети духа на Ботевата чета, да има възможност да го направи“, каза в началото на срещата с министрите премиерът Бойко Борисов и отсече към министъра на културата: Банов -да се направи!

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На 29 май 1876 г. четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг при с.Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 г. е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от 1 200 000 български деца. От 1982 г. е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в гр. Козлодуй и от 16 април 2004 г. е филиал на Националния исторически музей в София.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини