Борисов: Прехвърляме товарите от тировете на влакове. Имаме пълната подкрепа на Радев за F-16

Имаме пълната подкрепа на президента Румен Радев за закупуването на самолетите Ф-16, заяви пред граждани и представители на медиите премиерът Бойко Борисов на гара Белозем. 

Министър-председателят тръгна отново на инспекция, като този път провери как се обновява железопътната мрежа. Каза и колко нови влакове ще се купят. Всичко това се предаваше на живо във facebook.

Запитан ще стигнат ли парите, след като ще се купуват и нови изтребители за армията, Бойко Борисов отговори:

"Има изискване - ако искаш да членуваш в НАТО, 2% от БВП трябва да отиват за въоръжение. Като искаш да членуваш в НАТО, трябва да имаш надеждна система за сигурност. Тези, които имат морета - и кораби. И авиация, сухопътни сили. Така че - купуваме и пазариме за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация."

"Видяхте в последните дни - пълна подкрепа на президента! Това, което правим, той го промотира - съответно в Словения и в Санкт Петербург (б.р. - премиерът има предвид участието на държавния глава във форума "Три морета" в Словения и в икономическия форум в Русия). Интерконекторът с Гърция строим, с Турция, магистрали. Съжалявам, че върна закона (б.р. - Румен Радев наложи вето на поправките в Закона за държавната собственост), защото, ако го няма този закон, всичко, за което говоря, няма да бъде построено 15 - 20 години. Да речем, че някой го е подвел, защото в изказванията си в Санкт Петербург подкрепи всичко, което прави правителството", добави Борисов.

"Всичко е електроника, навсякъде пътните възли се сменят с надлези, за да няма бариера. Прехвърляме товарите от тировете на влакове. Влакът пести енергия, сто процента е екологично чист, няма замърсяване на въздуха. Индустрията ни така се развива че вървят тир след тир! Виждате, че икономиката и индустрията така се развиват, че по пътя ни насам срещнахме само ТИР-ове, така че продължаваме да напъваме здраво. Напъваме здраво, видяхте край София как строим. Навсякъде сме положили оптични кабели, Горанов държи много да има и вагон ресторант със студена бира", обобщи Борисов.

"Вложихме милиарди левове за строежи, за нови контактни мрежи, вече всичко е електроника. Продължаваме с инвестиционната ни програма. Предстои да започне прехвърляне на товарите от ТИР-овете в съответните влакове, защото влакът пести енергия, той е 100% екологично чист и не създава задръстване по магистралите. Навсякъде пускаме интернет, сто процента е електронизирано. Разбира се, че ще има нови влакове. Няма как да вървят стари влакове по новите пътища. Ще са нужни около 600 милиона за закупуването им, даже мисля, че вече вървят и търгове. Така че докато стане пътят, ще станат и влаковете", обобщава инспекцията на ЖП трасетата той.

"Службите направиха всичко, каквото трябваше по този въпрос", отговори Борисов на въпрос по случая с 16-годишния ученик от Пловдив, заподозрян, че е подготвял атентат.

Пред гара Белозем той се спря пред хората, свойски поздрави дамите с "Как сте, булки?", мъжете с "Как сте, майстори?"

"Нова жилетка, нова каска си вземал, опасни сте!", обърна се към посрещачите Борисов.

Попита ги и дали получават редовно заплатите си: "Плащат ли ви?" Но заръча и да се работи качествено, да няма оплаквания от хората после.

Официялно съобщение за инспекцията на премиера бе разпространено от пресцентъра на МС.

„Правителството продължава приоритетно с инвестиционната програма в жп транспортната инфраструктура. Влакът пести енергия, представлява 100 процента екологично чист транспорт и ще се спести трафик от стотици хиляди тонове товари“, цитира пресслужбата Бойко Борисов на инспекцията на ремонтите и строителните работи по проектите от Трансевропейската транспортна мрежа (ТЕН-Т).

Общо 400 км железопътна инфраструктура ще бъде модернизирана по проектите, които министър-председателят Бойко Борисов инспектира днес заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. „Важно е хората да видят свършеното. Ние работим здраво“, заявява министър-председателят.

С инвестициите в националната жп инфраструктура ще се облекчи трафикът по магистралите. Премиерът Бойко Борисов даде пример с данните от натовареността по магистрала „Тракия“ - на националния празник трафикът е бил 53 000 автомобила, а в последния от почивните дни около 24 май – 57 000 автомобила“.

В района на гара Белозем министър-председателят Бойко Борисов направи оглед на извършените строителни дейности в отсечката Скутаре-Оризово. Тя е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, фаза2“. В този участък са напълно подновени 28 км. жп линия. Изградени са шумозащитни и предпазни стени в гара Маноле и Белозем и едно пешеходно пресичане с осигурен достъп за лица с намалена подвижност. Контактната мрежа е изцяло нова.

„Последните дни видяхме пълна подкрепа на президента. Всичко, което правим, той го промотира съответно в Словения и в Санкт Петербург“, отбелязва министър-председателят Борисов и изтъкна изграждането на интерконекторите и магистралите. „Съжалявам, че върна закона за предварителното отчуждение, защото всичко това, което говоря, ако го няма този закон, няма да бъде построено, поне следващите 15-20 години. Но да речем, че някой го е подвел“, добавя премиерът.

Източник: epicenter.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    До
    Дон Хрристозо Мафиозо
    1 -2
    14:37, 11 юни 2019
    Имаме ли сигурност от НАТО --имаме но ДРУГ ПЪТ На Наноно хабера няма да му стане ако някоя сутрин от Одрин до Русе и Видин и Благоевград се здравуваме с турски войници Ама му е лесно на ръжливото овчарче Бойко да залъгва АБДАЛИТЕ с приказки от Андерсен
Последни новини