Забрана и съд за сериала „Чернобил“ искат комунисти в Русия

Партията „Комунисти на Русия“ настоява сериалът „Чернобил“ да бъде забранен, а режисьорът и сценаристът да отговарят пред съда за клевета, защото продукцията демонизирала съветската власт, съобщава агенция Интерфакс.

Партията се е обърнала към Роскомнадзор /Федералната служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации,бел.ред./ с искането да бъде ограничен достъпът до американския сериал, тъй като трагедията е станала обект на идеологическа манипулация.

„В сериала „Чернобил“ жестоката трагедия стана обект на идеологическа манипулация от страна на канала HBO. Излъчваният по света сериал за драматичните събития от април 1986 г. представлява идеологическо оръдие, призвано да опорочи и демонизира образа на съветската власт и съветските хора“, се посочва в заявлението на партията.

Въпреки, че „Комунисти на Русия“ признават, че „хронологията на събитията в сериала и ключовите моменти съответстват на реалността“, те смятат, че „мотивацията, самите постъпки на героите, порядките във взаимоотношенията в учрежденията и колективите, самият морален климат в съветското общество, представляват пример за абсолютната лъжа“.

Според представители на партията, Роскомнадзор и МВР са длъжни да блокират достъпа до сериала по всички възможни канали, торенти и ресурси, а „срещу режисьора, сценариста и изпълнителния продуцент да се образува наказателно дело по чл. 129 от руския НК за публична клевета“. Интерфакс обаче уточнява, че въпросният член от наказателния кодекс на Русия вече не е валиден.

Сериалът получи безпрецедентно висока оценка от зрителите – първо място в рейтинга на IMDB със средна оценка 9,6, като надскочи по популярност последния сезон на „Игра на тронове“.

Сценаристът Крейг Мазин е изумен от отзивите за „Чернобил“ в Източна Европа и страните от бившия СССР. Пред The Hollywood Reporter той казва, че е имал притеснения за това как сериалът ще бъде възприет в Русия, Беларус и Украйна, и отбелязва, че реакциите на мнозинството от зрителите са били невероятно ласкави.

„Те признават, че ние сме работили с любов и уважение към тях и че с всички сили сме се старали да предадем детайлите достоверно. Мисля, че от тяхна гледна точка, западната индустрия по-често или не може, или не се опитва да направи това“, казва Мазин пред журналисти. Той посочва, че не е очаквал мощна реакция от страна на представителите на политическите кръгове. Според него някои от тях са пропуснали същността на сериала. „Ние се стремим да покажем нещо много глобално и човешко, не толкова добрата или лошата страна на каквото и да било“, пояснява Мазин.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини