Над 720 танцьори, певци, музиканти и майстори-занаятчии участваха във фестивала „С танците на дедите ни"

    Приключи Осмия Международен фолклорен фестивал „С танците на дедите ни" Димитровград, 2019 година, посветен на паметта на изтъкнатия хореограф Димитър Дойчинов.

    Вчера, 14 юни, „Звездица" изпрати и последните гости – ансамбъл „Пиринска китка" Благоевград. Вчера си замина и нюйоркчанката Маделин Ноел, с която танцувахме  заедно на сцената „Полегнала Гергана" на 13 юни, на 25 годишния юбилей на „Звездица".

    Над 720 танцьори, певци, музиканти и майстори-занаятчии от 5 до 85 годишна възраст участваха във фестивала „С танците на дедите ни" и в съпътстващия го Панаир на занаятите. Пет дни празнувахме с фолклора на дедите ни на централния площад в Димитровград, на сцената в спортната зала, на сцените в с.Добрич и с. Крепост, в училище „П. Славейков" и за дневните центрове за деца и възрастни с увреждания - общо 11 концерта и Празник на хорото.

    С танците на дедите ни бяха заедно 26 формации от 14 населени места от Сърбия и България: ансамбъл „Слобода" Нови Сад – Сърбия, ансамбъл „Загорче" Стара Загора, ансамбъл „Южняци" Хасково, ансамбъл „Заря" Правец, ансамбъл „Пиринска китка" Благоевград, ансамбъл „Звездица" Димитровград.

    Постиженията на децата и юношите във фолклора показаха в специални концерти детска формация „Алма" с.Ябълково, детска фолклорна група „Добричанче" с. Добрич, детски танцов състав  „Пъстрица" Хасково, детски танцов ансамбъл „Южняче" Хасково.

    На фестивалната сцена бяха и най-малките артисти от димитровградските детски градини „Пролет", Радост" и „Слънце".

    Българското хоро почетохме заедно с танцовите клубове „Карамфилчето Ивайловград, „Евридика" Първомай, „Воденица" Хасково, „Веселие" Хасково, „Любители на фолклора" Хасково, „Магия" Меричлери, групата при училище „Димитър Матевски" Меричлери, „Богоровци" Димитровград, „На мегдана" Димитровград. На хороводците пяха фолклорните групи от с. Каснаково, с.Добрич, с. Странско и с. Брод.

    За зрителите Панаир на занаятите  подредиха майстори – занаятчии от Пловдив, Димитровград, Хасково, Габрово.

    Горичката от фестивални дръвчета в парк „Марица" се увеличи с още едно –дръвчето на Сърбия.

    Фестивалните гостите разгледаха Димитровград, посетиха Планетариума, бяха в Тракийската гробница в с. Александрово, в Хасково.

    Всички събития бяха свободен вход за граждани и за изпълнители.

    Всяка вечер изпълнители от близо и далеч се срещаха в читалище „Звездица-2003г." или на централния площад, за да се веселят заедно.

    Плакети, грамоти и сувенири, фестивални тениски ще напомнят на участниците за фестивала „С танците на дедите ни" Димитровград 2019г.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Тр
      Тракиеца
      1 0
      19:25, 15 юни 2019
      Браво на "Звездица" - достоен представителен ансамбъл на града ни! Жалко, че хората от града ни, а и всички българи като мнозинство не ни интересува вече нищо - налице е пълно безразличие и апатия! Най-добрия ни ансамбъл празнува 25 години пред празна зала заедно с гостите от Сърбия - срамота! А иначе заведенията пълни - наливат гърлата с бира скъпите ни съграждани! Но да сме живи и здрави, тези които се веселихме и забавлявахме с танците и песните на "Звездица"! Да са живи и здрави и Веселин и Антония и минимум още 25 години да развиват това съкровище "Звездица"!
    Последни новини