9 °C

„Неохим“ е с 20 милиона лева загуби, но инвестира в сигурността и хората си – ВИДЕО

  На 19-ти юни ръководството на димитровградския торов завод „Неохим“ покани медиите да посетят завода, за да се запознаят на място с мерките за безопасност и производствените процеси в предприятието. Срещата бе провокирана от излезлите през изминалата седмица публикации в медиите по повод възникнала производствена авария и пожар в завода.

  Прокуристът на торовия завод „Неохим“ АД Стефан Димитров заяви пред медиите,  че авария на територията на химкомбината не е имало. Така наречения „пожар“ всъщност е пробив в отвеждащ тръбопровод, по който минава азотно-водородна смес. Тази смес, щом постъпи в атмосферата, се възпламенява и гори до спиране на подаването на сместа. Предназначението на този тръбопровод е да отведе сместа до факела, където тя изгаря. Пламъкът в последствие на пробива е бил около 50-60 см, който е в следствие на свойството на водорода да се самозапалва в атмосферата. Това е случайно събитие, а не плод на човешка грешка. Създалата се ситуация не може да се определи като авария, а по-скоро е отклонение от нормалния технологичен процес и по никакъв начин не е застрашила живота и здравето на работещите в предприятието или населението на града, в което са се уверили и пристигналите на място два екипа на Пожарна безопасност и защита на населението от Димитровград и Хасково.

  Стефан Димитров обясни, че „Неохим“ е единственото в областта предприятие, което поддържа за своя сметка, въпреки затрудненото финансово състояние на завода, ведомствена пожарна. Такава е била преценката на ръководството на завода, за да осигури безопасността на хората и на технологичните процеси в производството и общината. Стефан Димитров допълни, че въпреки финансово положение на предприятието, са едно от малкото, което прави реални обучения, за да могат работещите да придобият опит за правилна реакция в определена ситуация. Затова организираме учебни ситуации за придобиване на опит за реакция в кризисни ситуации – обясни Димитров. И уточни, че дни преди инцидента, на проверка на територията на „Неохим“ АД са били представители на Главна Дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

  Ведомственната пожарна на торовия завод разполага с всички национални лицензи, издадени от Главна дирекция на „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ГД ПБЗН/ и по силата на сключени договори се грижи за безопасността в индустриални обекти. А персоналът ѝ е съставен изцяло от служители, работили в системата на ПБЗН, преминали допълнителни обучения. „Неохим“ разполага със собствени два противопожарни и един газоспасителен автомобил, линейка и мобилна техническа работилница за зареждане на пожарогасители.

  Ако в завода възникне ситуация, която да застрашава живота и здравето на робтещите в „Неохим“ или населението на града и общината, ще бъде уведомено своевремонно ръководството на общината. При опасност за населението ще могат да бъдат задействани звуковите сирени на територията на предприятието и тези на града от националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и аварии.

  Предприятието ще е първото в Хасковска област, което ще влезе в новата автоматизирана национална система, която ще може да се ръководи от столицата, като бъде свързано с държавната система за оповестяване информираха от „Неохим“.

  За 2018г. „Неохим“ АД е приключило с близо 20 милиона лева загуба. В дружеството работят малко над 850 човека, като това е бройката след намаляване на състава в следствие на влошеното икономическо състояние на компанията,  но в които непрестанно се инвестира в допълнителни обучения. Средната работна заплата за изминалата година в торовия завод е 1885 лева, по думите на прокуриста Стефан Димитров.  Макар и в трудната икономическа ситуация, в която се намира в момента завода, ръководството не пести пари за поддръжка на инсталациите. В тях през миналата година са вложени около 10 млн. лева, каза още Стефан Димитров. А за модернизацията на отделните процеси са инвестирани между 10 и 20 млн. лева.

  В завода се провеждат реални обучения извън стандартните и задължителни по закон,  лекторите са от водещи университетски преподаватели в страната. През 2018 г. през допълнителни обучения са прминали 209 човека, които са били обучавани общо 41 000 обучителни часа.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ее
   ее
   17 -7
   11:57, 20 юни 2019
   По - голяма тъпня не съм чувал. Водорода се самозапалвал.Чиста производствена авария макар и дребна.
   Станала поради корозия на тръбите.
   Стефчо май пак се е правил на политикант.
  • 2
   Та
   Таня
   20 -3
   12:45, 20 юни 2019

   Много загуби бе, това от как Стефчо е яхнал президентския стол това предприятие затъва, но дали не пренасочва печалбите към някоя от другите си фирми?

  • 3
   Ка
   кало
   22 -1
   12:52, 20 юни 2019
   То е ясно като бял ден , парите отиват в някоя друга тяхна фирма , а тук се трупат загубите. Според тях работят "за чест и слава" ! Хайде , де! Те ни вземат за доста глупави , но не сме, и не им вярваме!
   • Пе
    Пенка Петрова
    14 -2
    18:10, 20 юни 2019
    Стефчо много добре оправи общината и сега с същия екип управлява много добре завода. Чрез негови фирми ощетява другите акционери. Но те са си виновни нека ги краде
  • 4
   Ro
   Roki
   14 -1
   16:44, 20 юни 2019

   Вие мамин не го мислете, той човека си е столичанин вече.

  • 5
   Та
   ТаТа
   11 -3
   16:48, 20 юни 2019

   Абе радвайте, че не го е фалирал Неохима, че после всички У Язакито ша Одим да бачкаме, па и кметя ще се изкефи, ако се сасипе Химкомбината, че ша осигури работници за стотинки на приятелчетата си с дръпнати очички .

   • Ди
    Димитровградчанин
    9 -2
    21:34, 20 юни 2019
    Най смисления и точен коментар
  • 6
   Ди
   димитровград
   12 -4
   17:19, 20 юни 2019
   познавам доста хора които работят в завода и като им знам умственния багаж,се чудя как са толкова малко загубите на завода.
   • Си
    Си
    5 -2
    00:01, 21 юни 2019
    Ако имаше повече умствен багаж, щеше да знаеш.
   • Ди
    димитровград
    5 -2
    07:47, 21 юни 2019
    ми нямам багаж,работя в неохим,и аз като повечето съм нагласен .
  • 7
   Ан
   Ангел
   8 0
   18:05, 21 юни 2019
   Той си има къща у Бояна и скътани кинти боли го ура

  Хороскоп за 25.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Отнасяйте се по-сериозно към здравето си днес. Предразположени сте към простудни заболявания и е наложително да вземете мерки, за да ги избегнете. Предложение за светско събитие може да разнообрази деня ви. Не отивайте с прекалено големи очаквания, за да не останете разочаровани. Непукизмът ви може доста да поизнерви обстановката у дома.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте убедени в правотата на аргументите си, не се страхувайте за общите решения, защитавайте до край интересите си. В обкръжението ви ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Необвързаните ще изживеят романтична връзка, за някои преминаваща и в брак.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вечерта имате среща, мисълта за която ще поддържа настроението ви добро през целия ден. Успявате да постигнете голяма част от намеренията си, но въпреки това продължавате да се ангажирате с нови нелеки въпроси. Дайте си почивка за момент, за да успеете да бъдете наистина пълноценни, когато дойде момента.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Повечето от вас днес ще се занимават с въпроси, свързани с близки роднини. Поели сте ангажименти, който трябва да изпълните дори в последния момент да ви се наложи да свършите нещо друго. Запазете спокойствие обаче, скоро ще се радвате на благоприятни позиции. В личен план ви очаква нещо незабравимо, а вие можете да направите така че то да остави трайна следа не само у вас.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Загрижени за финансите си, ще търсите нови начини за справяне с кризата. Прагматично ще проявите интерес към човек, с когото сте имали връзка в миналото, но най-вече заради добрите му позиции сега. Полезно е да признаете поне пред себе си несправедливото си отношение към него тогава, за да не повторите грешката си отново.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Въпреки усилията ви не всичко ще се развива според очакванията ви. Съюзете се с хора, които имат добри познания по интересуващите ви въпроси и заедно работете по решаването им. Така по-бързо ще стигнете там, за където сте тръгнали. Същевременно с това не преувеличавайте значимостта на проблемите си, а намерете време и за почивка.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще изчистите вътрешните си притеснения, ако говорите открито за тях с хората, които ви ги създават. Покажете широко скроената си природа, не издребнявайте и не позволявайте да ви владеят емоциите. Нужен ви е здрав разум, такъв, какъвто винаги сте показвали. Търсете компанията на по-весели и усмихнати хора.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Динамичен ден за вас, скъпи Водолеи. Сами ще се ангажирате с много неща едновременно, и само вроденото ви чувство за отговорност ще ви дава сили да ги свършите. Не си създавайте сами напрежение, а помислите и за почивка. Няма да ви липсва внимание и нежност от хората, които ви обичат.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Домашни ангажименти ще отнемат по-голяма част от времето на някои от вас. Става дума за промени, които отдавна търсите. Не бързайте да давате оценка за някого, изчакайте и няма да сгрешите. Поговорете с него и едва тогава преценете действията му. Ще се изненадате много, когато разберете как стоят нещата. Да бъдете арбитри никак не е лесно.
  25 яну 2020
  Последни новини