13 °C

„Неохим“ е с 20 милиона лева загуби, но инвестира в сигурността и хората си – ВИДЕО

  На 19-ти юни ръководството на димитровградския торов завод „Неохим“ покани медиите да посетят завода, за да се запознаят на място с мерките за безопасност и производствените процеси в предприятието. Срещата бе провокирана от излезлите през изминалата седмица публикации в медиите по повод възникнала производствена авария и пожар в завода.

  Прокуристът на торовия завод „Неохим“ АД Стефан Димитров заяви пред медиите,  че авария на територията на химкомбината не е имало. Така наречения „пожар“ всъщност е пробив в отвеждащ тръбопровод, по който минава азотно-водородна смес. Тази смес, щом постъпи в атмосферата, се възпламенява и гори до спиране на подаването на сместа. Предназначението на този тръбопровод е да отведе сместа до факела, където тя изгаря. Пламъкът в последствие на пробива е бил около 50-60 см, който е в следствие на свойството на водорода да се самозапалва в атмосферата. Това е случайно събитие, а не плод на човешка грешка. Създалата се ситуация не може да се определи като авария, а по-скоро е отклонение от нормалния технологичен процес и по никакъв начин не е застрашила живота и здравето на работещите в предприятието или населението на града, в което са се уверили и пристигналите на място два екипа на Пожарна безопасност и защита на населението от Димитровград и Хасково.

  Стефан Димитров обясни, че „Неохим“ е единственото в областта предприятие, което поддържа за своя сметка, въпреки затрудненото финансово състояние на завода, ведомствена пожарна. Такава е била преценката на ръководството на завода, за да осигури безопасността на хората и на технологичните процеси в производството и общината. Стефан Димитров допълни, че въпреки финансово положение на предприятието, са едно от малкото, което прави реални обучения, за да могат работещите да придобият опит за правилна реакция в определена ситуация. Затова организираме учебни ситуации за придобиване на опит за реакция в кризисни ситуации – обясни Димитров. И уточни, че дни преди инцидента, на проверка на територията на „Неохим“ АД са били представители на Главна Дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

  Ведомственната пожарна на торовия завод разполага с всички национални лицензи, издадени от Главна дирекция на „Пожарна безопасност и защита на населението“ /ГД ПБЗН/ и по силата на сключени договори се грижи за безопасността в индустриални обекти. А персоналът ѝ е съставен изцяло от служители, работили в системата на ПБЗН, преминали допълнителни обучения. „Неохим“ разполага със собствени два противопожарни и един газоспасителен автомобил, линейка и мобилна техническа работилница за зареждане на пожарогасители.

  Ако в завода възникне ситуация, която да застрашава живота и здравето на робтещите в „Неохим“ или населението на града и общината, ще бъде уведомено своевремонно ръководството на общината. При опасност за населението ще могат да бъдат задействани звуковите сирени на територията на предприятието и тези на града от националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия и аварии.

  Предприятието ще е първото в Хасковска област, което ще влезе в новата автоматизирана национална система, която ще може да се ръководи от столицата, като бъде свързано с държавната система за оповестяване информираха от „Неохим“.

  За 2018г. „Неохим“ АД е приключило с близо 20 милиона лева загуба. В дружеството работят малко над 850 човека, като това е бройката след намаляване на състава в следствие на влошеното икономическо състояние на компанията,  но в които непрестанно се инвестира в допълнителни обучения. Средната работна заплата за изминалата година в торовия завод е 1885 лева, по думите на прокуриста Стефан Димитров.  Макар и в трудната икономическа ситуация, в която се намира в момента завода, ръководството не пести пари за поддръжка на инсталациите. В тях през миналата година са вложени около 10 млн. лева, каза още Стефан Димитров. А за модернизацията на отделните процеси са инвестирани между 10 и 20 млн. лева.

  В завода се провеждат реални обучения извън стандартните и задължителни по закон,  лекторите са от водещи университетски преподаватели в страната. През 2018 г. през допълнителни обучения са прминали 209 човека, които са били обучавани общо 41 000 обучителни часа.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (11)

  • 1
   Ее
   ее
   17 -7
   11:57, 20 юни 2019
   По - голяма тъпня не съм чувал. Водорода се самозапалвал.Чиста производствена авария макар и дребна.
   Станала поради корозия на тръбите.
   Стефчо май пак се е правил на политикант.
  • 2
   Та
   Таня
   20 -3
   12:45, 20 юни 2019

   Много загуби бе, това от как Стефчо е яхнал президентския стол това предприятие затъва, но дали не пренасочва печалбите към някоя от другите си фирми?

  • 3
   Ка
   кало
   22 -1
   12:52, 20 юни 2019
   То е ясно като бял ден , парите отиват в някоя друга тяхна фирма , а тук се трупат загубите. Според тях работят "за чест и слава" ! Хайде , де! Те ни вземат за доста глупави , но не сме, и не им вярваме!
   • Пе
    Пенка Петрова
    14 -2
    18:10, 20 юни 2019
    Стефчо много добре оправи общината и сега с същия екип управлява много добре завода. Чрез негови фирми ощетява другите акционери. Но те са си виновни нека ги краде
  • 4
   Ro
   Roki
   14 -1
   16:44, 20 юни 2019

   Вие мамин не го мислете, той човека си е столичанин вече.

  • 5
   Та
   ТаТа
   11 -3
   16:48, 20 юни 2019

   Абе радвайте, че не го е фалирал Неохима, че после всички У Язакито ша Одим да бачкаме, па и кметя ще се изкефи, ако се сасипе Химкомбината, че ша осигури работници за стотинки на приятелчетата си с дръпнати очички .

   • Ди
    Димитровградчанин
    9 -2
    21:34, 20 юни 2019
    Най смисления и точен коментар
  • 6
   Ди
   димитровград
   12 -4
   17:19, 20 юни 2019
   познавам доста хора които работят в завода и като им знам умственния багаж,се чудя как са толкова малко загубите на завода.
   • Си
    Си
    5 -2
    00:01, 21 юни 2019
    Ако имаше повече умствен багаж, щеше да знаеш.
   • Ди
    димитровград
    5 -2
    07:47, 21 юни 2019
    ми нямам багаж,работя в неохим,и аз като повечето съм нагласен .
  • 7
   Ан
   Ангел
   8 0
   18:05, 21 юни 2019
   Той си има къща у Бояна и скътани кинти боли го ура
  Последни новини