ОУ „Пенчо Славейков“ посрещна гости от най-старата българска гимназия

Изображение 1 от 6

    ОУ „Пенчо Славейков“ посрещна гости от Украйна - две училища от Болградски район – Българска гимназия в Болград и Гимназия от с. Городне са на посещение в България и една от визитите им е Димитровград.

    Болградската гимназия е най-старата българска гинмазия – създадена преди Априловската гимназия в Габрово, през 2018 г е чествала 160-годишен юбилей. И в двете украински училища учениците изучават четири езика, като започват обучението си с български език. В интервю г-н Господин Стефанов, преподавател в ИПФ Сливен, представител на фондация „Памет“, придружаващ групата, сподели, че в делегацията участват деца, които са победители в български конкурс „Към корените на предците – история, образование, култура, обичаи“, чиято награда е едноседмична екскурзия в България, с посещение на градовете – Шумен, Котел, Сливен, Велико Търново, Елена, Твърдица, Ямбол, Димитровград, Хасково и Несебър. Учениците са придружавани от г-жа Снежана Скорич – Директор на Болградската българска гимназия, г-жа Наталия Кара - заместник – директор, г-жа Мария Пинти – Директор на гимназията в с. Городне и учителката Марина Константинова.

    По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и сол, след което разгледаха училището, присъстваха на открит урок в училищния кабинет „ Изкуствен интелект“, където отблизо се запознаха с дейността на иновативните паралелки в ОУ „Пенчо Славейков“.

    Гостите бяха впечатлени от богатата материална база, от техниката, с която разполага училището, от уютната и функционална обстановка и от топлия прием на учениците и педагогическия колектив.

    Разходката продължи с посещение на Астрономическата обсерватория към НАОП „Джордано Бруно“, където всички преживяха незабравими мигове под звездното небе на Планетариума, водени от г-н Кокотаников. След кратка разходка по пешеходната зона, делегацията посети и дом-музей „Пеньо Пенев“. В ранния следобед гостите се отправиха към град Хасково, където разгледаха монумента Света Богородица и централната част на областния град.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини