21 °C

Треволякът зад ДНА става парк с мултифункционална сграда

Парк с многофункционална сграда. В това да се превърне теренът с треволяци и запуснатите помещения от бившите казарми зад ДНА, предлага общината. Вече е обявена обществена поръчка за проект и преустройство.

Предметът на обществената поръчка за инженеринг обхваща четири дейности: изготвяне на идейни проекти за двата обекта поотделно, изготвяне на инвестиционни проекти, изпълнение на СМР по двата одобрени технически инвестиционни проекти и изпълнение на авторски надзор по време на строителството на двата обекта.

Крайният срок за подаване на офертите или заявленията за участие е 25 юли. Информацията е публикувана и в Агенцията по обществените поръчки.

Прогнозна стойност на поръчката без ДДС е 8,3 млн. лева.

Парите ще бъдат поети от държавния бюджет. За това вече има написана докладна до МС, коментира кметът на Хасково Добри Беливанов.

Теренът беше прехвърлен от МО на община Хасково, заедно с летището в Узунджово безвъзмездно.

Според вече обсъдените идея паркът над ДНА ще бъде с няколко входа, за да има достъп до него от различни места. Ще има обособен и собствен паркинг. „Идеята е той да се превърна в „зелен център“ на Хасково, обобщи Беливанов. В парка ще има места за отдих, атракциони за децата. Ще бъде реконструирано пространството около паметника на 10-ти Родопски полк и той ще бъде осветен.

Запазената сграда в долната част на терена ще бъде превърната в  многофонкционалнен Културен дом. В него ще бъде резположено военно-историческо изложение, ще има зона за децата с аниматори, освен това ще бъде обособена и репетиционна зала за трите общински оркестъра-Камерния, Народния и Духовия. Идея има и за оборудването на голяма заседателна зала, с каквато Хасково не разполага, освен зала „Хасково“, където се провеждат заседанията на Общинския съвет.

В новата зала ще се провеждат конференции и различни обществено значими събития, коментира още Добри Беливанов.

В приземния етаж на зданието има идея да се направи и постоянно изложение на винопроизводителите от района на Хасково, но това все още не е изчистено като вариант. „Надяваме се, че проектантите, които ще се включат в обявената обществена поръчка, ще доразвият нашите идеи и ще дадат и нови по-оптимални или интересни варианти за използването на тази сграда“, посочи още кметът на Хасково.

Наред с докладната за финансиране на този мащабен проект, той обяви, че е поискал пари от правителството и за завършването на църквата в квартал „Орфей“. Докладната е за 1,5 млн. лв., с които храмът „Св. Иван Рилски“, започнат преди около 20 години, най-после ще бъде довършен.

Още 50 хиляди лева се очакват в Хасковска община за изграждането на параклис в с. Манастир. „Селото се казва Манастир, а си няма дори параклисче, смятам, че това трябва да бъде поправено“, мотивира това си заявление за финансиране към МС Добри Беливанов.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

 • 1
  Вс
  Всевишния Кенанец
  30 -3
  14:36, 26 юни 2019
  какво стана с предния конкурс за парк зад ДНА??? Или тогава не спечели който трябваше, че доста хора потриват ръчички сега за 8,3млн...са ехеееей
  • ¥€
   ¥€$
   22 -2
   16:05, 26 юни 2019
   Предишния проект казваше, че може да се направи за 4 млн. лв. Защо да го правим за 4 като можем за 10 млн. лв.
  • 78
   786098900
   9 -1
   00:57, 27 юни 2019
   Докато Дедо
   не нахрани суджуците (Строителите) от Чейндж бюрото преди местните избори,
   Нема шансове да се кротне :)))
 • 2
  00
  001
  47 -3
  14:52, 26 юни 2019
  Хубави идеи - дано се превърнат в реалност!!!!!На втори мандат обаче да не се надява!!!!!!!
  • Па
   Пази Боже
   16 -3
   21:58, 26 юни 2019
   Беливанов се сетил, сепнал и решил да се размърда. Много геч. Един пропилян мандат стига и артисва. Достатъчно загроби Хасково заедно със свидните си гербаджийски съпартийци. Айде сбогом завинаги!
 • 3
  За
  засегнат
  35 -6
  15:12, 26 юни 2019
  Прах в очите, г-н кмет !!
  Наближават изборите , а зад вас няма нищо с което да се похвалите , освен дракането с герб и чистките в администрацията ви.
  Преди година имаше конкурс за проект за този парк , доколкото помня имаше нагласен "най-добър" проект. Година по-късно пак се извъртяхте , сега с нова измишльотина за която дори няма осигурено финансиране.
  Как не се уморихте да се въртите да не казвам като какво ....
  Спрете да хвърляте прах в очите на хората, за оставащите 3 месеца може само да си съберете нещата и да освободите офиса си , заедно с всичките хора които назначихте.
 • 4
  Fu
  Fuerte
  31 -2
  15:19, 26 юни 2019
  Браво.И никакви кафенета и тем. подобни,да бъде парк...Не го побългарявайте само със кафенета,силна музика...
  • Кр
   Кръчмаря петко
   17 -1
   17:56, 26 юни 2019
   Да бе а Гела какво щ е работи. Той нали затова иска да се направи. Да има кръчмичка за него.
  • Ха
   Хасково
   0 0
   13:46, 27 юли 2019
   И къде ще седнат хората да пийнат по нещо, ако няма заведения?
 • 5
  Ва
  Ваню
  14 -7
  15:22, 26 юни 2019
  Кафета не ! Само кръчмичка блага.
 • 6
  Пр
  Пришълец
  28 -5
  16:08, 26 юни 2019
  Добри , освести се , бе, старче! Това трябваше да го направиш преди 3 години и не по този начин. Трябваше да се допиташ до известни архитекти, строители, художници, общественици /по възможност без Шалапатов/ какво да се направи. Това е част от центъра на града......а ти мултифункционални безсмислици. Дето сам не можеш да обясниш за какъв чеп ни са. Загуби един мандат време на Хасково и гражданите му, а сега искаш още четири години да не правиш нищо.Според теб на кого можеш да разчиташ за подобно безумие? Надали и Гела би гласувал за теб.
 • 7
  До
  Дон Кихот
  21 0
  16:38, 26 юни 2019
  В конкурса за парка, който се проведе миналата година, имаше поне 10 - 15 екипа които са участвали! Половината са били дисквалифицирани от "Общинското жури" и след жалби от страна на участниците, Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) го отменя като "незаконосъобразно проведен"!
 • 8
  До
  доган
  20 -14
  16:46, 26 юни 2019
  Аз само да попитам защо са ни три оркестъра на Хасково и колко е разхода на месец за заплати и др.
 • 9
  79
  797868
  1 -8
  01:05, 27 юни 2019
  Създателя на Моралните Принципи на Комунизма е Хри... Виж коментара
  • Ан
   антимишок
   8 -1
   08:17, 27 юни 2019
   Един съвет-пий си редовно лекарствата.
 • 10
  Фи
  Фики
  7 0
  11:33, 27 юни 2019
  Каквото и да се направи в този парк, бъдете сигорно че за по малко от година братята роми ще го ограбят, ще го испочупят, и т.н,все пак това е квартала на миризливите и крадливи сапуни,и охрана да има там никой и нищо неможе да го опази, тоес има един човек който може да реши този проблем с сапуна, но той не е между живите и това беше "ХИТЛЕР". Само този човек може да опази нещото което ще се направи там......
 • 11
  Ва
  Ваню
  3 0
  11:56, 28 юни 2019
  А циганите ?
  • Ва
   Ваню
   2 0
   11:57, 28 юни 2019
   А серните и пикните им ?

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
14.10.2019
Последни новини