Спешната ни помощ получи два високотехнологични медицински автомобила, идват четиринадесет нови линейки

Изображение 1 от 5

    Центърът за спешна медицинска помощ-Кърджали получи днес два високотехнологични медицински автомобила без аналог в страната. Те са оборудвани със свръх модерна апаратура за телемедицина . Автомобилите са „Фолксваген” и с такива са оборудвани най-модерните центрове за спешна помощ в Европа. Автомобилите са осигурени по българо-гръцки трансграничен проект. Те ще дежурят по главния път за ГКПП „Маказа-Нимфея”. Те ще обслужват и труднодостъпни населени места. Единият от автомобилите е със задвижване с четири колела. Той ще бъде предаден на филиала на ЦСМП в Кирково.

      Ключовете на високотехнологичните автомобили бяха връчени днес на специална церемония в присъствието на министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. На нея присъства зам.министър Жени Начева,  директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев, директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов, зам.-областния управител Севда Камбурова, директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” проф.д-р Тодор Черкезов и др.

       Министър Ананиев подчерта, че автомобилите са без аналог в страната и са съчетание между високи технологии и квалифицирани специалисти. Проектът е изключително важен за трансраничното сътрудничество с Гърция. Затова и в него партнират болницата и медицинската асоциация от Кавала. Предстои обучението на специалистите, които ще работят с тях. Министър Ананиев припомни също, че неговото ведомство работи по голям проект за спешната помощ. С европейско финансиране на ЦСМП-Кърджали ще бъдат осигурени четиринадесет линейки. Целта е успешно партньорство с нашите приятели от Гърция при реакции в условия на кризи и пътни инциденти. От особена важност за министерството е хората в труднодостъпните населени места, където липсват общопрактикуващи лекари да получават навременна помощ, подчерта министър Ананиев.

    Нашата цел с този проект е въвеждането на телемедицината в спешната помощ на региона. Идеята възникна преди седем години, когато с проф.Тодор Черкезов посетихме Смолян и се запознахме с техния опит. Направихме постъпки. Едва през 2017 г.те се увенчаха с успех. Защитихме проект, в резултат на който получаваме и тези високотехнологични автомобили, подчерта д-р Атанас Митков, директор на ЦСМП-Кърджали. Д-р Митков благодари на екипа на центъра работил по проекта, както и на министър Ананиев за подкрепата.

     Ръководителя на проекта Светла Размова представи параметрите му.

     Специалисти и журналисти имаха възможността да се запознаят с новата техника. Служители на центъра споделиха, че ако не са европейските проекти, такава техника е непосилна за бюджета на здравното ни министерство.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини