5G връзката източва мобилния ви план за половин час

Първите 5G телефони вече идват, но тестовете на новата технология в реални условия повдигат доста сериозни въпроси относно това, колко скъпо ще бъде удоволствието. Ново проучване на CNET в Австралия показва, че 5G връзката наистина оправдава очакванията и осигурява нужната бързина, но за сметка на изключителната консумация на мобилни данни.

Сваляне на мобилния хит PUBG в 5G мрежата на местния оператор Telstra, който покрива части от Сидни, отнема точно 54 секунди. Мобилната версия на играта е 2.04 GB и обикновено се сваля за малко повече от 5 минути. Новата комедия Wine Country на Netflix е свалена и готова за гледане на телефона за 92 секунди. Така пиковите стойности наистина са вълнуващи, но между тях и реалните условия има сериозна пропаст.

Както в повечето райони с 5G връзка по света, в Сидни покритието също е спорадично и дори когато се намирате в зона, която на теория е част от него, може да очаквате спадове на 5G връзката буквално в рамките на две пресечки.

Дори когато получите обещаните скорости, това може да бъде застрашително за мобилния ви план. След точно 25 минути, в рамките на които са направени няколко теста за скорост и са свалени играта PUBG и два филма от Netflix, вече са изразходени 10 GB от месечния лимит. Това означава, че целият план ще бъде изхабен за по-малко от час.    

Дори т.нар. неограничени планове също забавят скоростта, когато достигнете обем от 75 - 100 GB. Разбира се, вероятно няма да сваляте по няколко филма всеки ден, но целият смисъл на бързата 5G връзка е да можеш да правиш повече с нея, така че мобилните планове може да се окажат изненадващо проблематични за първите 5G потребители.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини