15 °C

Димитровградската болница с нов дигитален рентгенов апарат

  МБАЛ "Света Екатерина" се сдобива с нова високотехнологична апаратура за образна диагностика - дигитален рентгенов апарат, който ще замести стария такъв, функциониращ от дълги години в димитровградската болница. Модерният апарат, който ще бъде монтиран, е на фирма Siemens.

  В мометна текат ремонтните дейности по обособяване на помещението, което да отговаря на всички изисквания, където ще бъде инсталирана новата техника за образна диагностика. Средствата за закупуването на модерната техника са посредством програмата за „Интелигентна медицина“, която, заедно с гръцката община Паранести, Димитровград реализира.

  Ползите за пациентите на тукашното Отделение по образна диагностика са по-ниски нива на облъчване с вредни лъчения, бързо изследване и без досадното чакане за проявяване на снимката, която да вземете и да занесете на вашия лекар. Това, че апаратът е дигитален, предоставя възможност на лекаря и специалиста да наблюдават в реално време какво ще бъде заснето на рентгеновото изследване, като лекарят ще може да променя позицията на тялото на пациента в реално време, за да получи най-добрия желан образ за изследването и така ще се предотврати нуждата от повторна снимка. Рентгеновите изследвания ще бъдат дигитални образи и ще бъдат предоставяни директно в компютъра на лекаря в отделението, което лекува пациента, като могат да бъдат изпращани и чрез интернет на други лекари и медицински заведения или да бъдат записвани на електронен носител. Самият образ на изследването ще бъде много по-добър от този на сегашния регенов апарат, а чрез компютърен софтуер ще може да бъде допънително обработван, за извличане на много повече информация от лекаря. Изследванията от новия апарт ще бъдат съхранявани в дигитален архив, който ще може да бъде предоставян на пациентите при нужда от загубени стари изледвания.

  Освен ползите за пациентите и болницата, ще има и много други ползи от новия апарат, коментира д-р Вълчо Митрушев, завеждащ отделението по образна диагностика. Освен много по-качествения образ, лекарят може в реално време да наблюдава и напътства извършването на изследването с новия апарт от своя компютър. В самата болница изследванията ще се получават директно от лекаря, който има нужда от тях, а той ще може бързо и лесно по интернет да се консултира със свои колеги от целия свят. От голяма полза за болницата е, че ще пести от консумативи, като плаки и филми, на които в момента се проявяват рентгеновите снимки, които не са нужни за новия апарат. Това ще допринася за по-ниската себестойност на изследването, което означава, че болницата ще има по-голяма печалба от сумите, отпускани по пътеките за образна диагностика.

  Новата апарутура вече е доставена в България и чака приключването на ремонтните дейности в помещението, за да бъде монтирана и да заработи в димитровградската болница. Без да се ангажира с конкретна дата, д-р Митрушев изрази надежда, че до края на месец юли тя ще бъде монтирана и пациентите на болницата ще получат по-високо качество на изследванията. След като заработи новата апаратура, старият рентген ще излезе в пенсия.

  Продъжава работата и по проекта за „Интелигентна медицина“ (SMART_MED), като реални дейности по него на територията на община Димитровград ще започнат тази есен, обяви кмета Иво Димов на последното заседание на общинския съвет в Димитровград. В рамките на разработката ще бъдат създадени два телемедицински центъра - един за Димитровград и един за гръцката община-партньор.

  Медицински лица в специализиран автомобил, оборудван с апаратура за изследвания, ще обикалят по селата, за да осъществяват прегледите, а резултатите от тях ще се качват в интернет и ще могат да бъдат консултирани в реално време от специалисти. Така ще може да се направи преценка към кое болнично заведение евентуално да бъде изпратен пациентът, без да се налага да посещава тукашната болница, и да му бъде назначавано адекватно лечение на база резултатите от изследванията, които са направени в специализирания автомобил до дома на пациента.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
  19 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
  19 ное 2019

  Случаен виц

  Последни новини