11 °C

Димитровградската болница с нов дигитален рентгенов апарат

  МБАЛ "Света Екатерина" се сдобива с нова високотехнологична апаратура за образна диагностика - дигитален рентгенов апарат, който ще замести стария такъв, функциониращ от дълги години в димитровградската болница. Модерният апарат, който ще бъде монтиран, е на фирма Siemens.

  В мометна текат ремонтните дейности по обособяване на помещението, което да отговаря на всички изисквания, където ще бъде инсталирана новата техника за образна диагностика. Средствата за закупуването на модерната техника са посредством програмата за „Интелигентна медицина“, която, заедно с гръцката община Паранести, Димитровград реализира.

  Ползите за пациентите на тукашното Отделение по образна диагностика са по-ниски нива на облъчване с вредни лъчения, бързо изследване и без досадното чакане за проявяване на снимката, която да вземете и да занесете на вашия лекар. Това, че апаратът е дигитален, предоставя възможност на лекаря и специалиста да наблюдават в реално време какво ще бъде заснето на рентгеновото изследване, като лекарят ще може да променя позицията на тялото на пациента в реално време, за да получи най-добрия желан образ за изследването и така ще се предотврати нуждата от повторна снимка. Рентгеновите изследвания ще бъдат дигитални образи и ще бъдат предоставяни директно в компютъра на лекаря в отделението, което лекува пациента, като могат да бъдат изпращани и чрез интернет на други лекари и медицински заведения или да бъдат записвани на електронен носител. Самият образ на изследването ще бъде много по-добър от този на сегашния регенов апарат, а чрез компютърен софтуер ще може да бъде допънително обработван, за извличане на много повече информация от лекаря. Изследванията от новия апарт ще бъдат съхранявани в дигитален архив, който ще може да бъде предоставян на пациентите при нужда от загубени стари изледвания.

  Освен ползите за пациентите и болницата, ще има и много други ползи от новия апарат, коментира д-р Вълчо Митрушев, завеждащ отделението по образна диагностика. Освен много по-качествения образ, лекарят може в реално време да наблюдава и напътства извършването на изследването с новия апарт от своя компютър. В самата болница изследванията ще се получават директно от лекаря, който има нужда от тях, а той ще може бързо и лесно по интернет да се консултира със свои колеги от целия свят. От голяма полза за болницата е, че ще пести от консумативи, като плаки и филми, на които в момента се проявяват рентгеновите снимки, които не са нужни за новия апарат. Това ще допринася за по-ниската себестойност на изследването, което означава, че болницата ще има по-голяма печалба от сумите, отпускани по пътеките за образна диагностика.

  Новата апарутура вече е доставена в България и чака приключването на ремонтните дейности в помещението, за да бъде монтирана и да заработи в димитровградската болница. Без да се ангажира с конкретна дата, д-р Митрушев изрази надежда, че до края на месец юли тя ще бъде монтирана и пациентите на болницата ще получат по-високо качество на изследванията. След като заработи новата апаратура, старият рентген ще излезе в пенсия.

  Продъжава работата и по проекта за „Интелигентна медицина“ (SMART_MED), като реални дейности по него на територията на община Димитровград ще започнат тази есен, обяви кмета Иво Димов на последното заседание на общинския съвет в Димитровград. В рамките на разработката ще бъдат създадени два телемедицински центъра - един за Димитровград и един за гръцката община-партньор.

  Медицински лица в специализиран автомобил, оборудван с апаратура за изследвания, ще обикалят по селата, за да осъществяват прегледите, а резултатите от тях ще се качват в интернет и ще могат да бъдат консултирани в реално време от специалисти. Така ще може да се направи преценка към кое болнично заведение евентуално да бъде изпратен пациентът, без да се налага да посещава тукашната болница, и да му бъде назначавано адекватно лечение на база резултатите от изследванията, които са направени в специализирания автомобил до дома на пациента.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
  17 окт 2019
  Последни новини