Димитровградската болница с нов дигитален рентгенов апарат

    МБАЛ "Света Екатерина" се сдобива с нова високотехнологична апаратура за образна диагностика - дигитален рентгенов апарат, който ще замести стария такъв, функциониращ от дълги години в димитровградската болница. Модерният апарат, който ще бъде монтиран, е на фирма Siemens.

    В мометна текат ремонтните дейности по обособяване на помещението, което да отговаря на всички изисквания, където ще бъде инсталирана новата техника за образна диагностика. Средствата за закупуването на модерната техника са посредством програмата за „Интелигентна медицина“, която, заедно с гръцката община Паранести, Димитровград реализира.

    Ползите за пациентите на тукашното Отделение по образна диагностика са по-ниски нива на облъчване с вредни лъчения, бързо изследване и без досадното чакане за проявяване на снимката, която да вземете и да занесете на вашия лекар. Това, че апаратът е дигитален, предоставя възможност на лекаря и специалиста да наблюдават в реално време какво ще бъде заснето на рентгеновото изследване, като лекарят ще може да променя позицията на тялото на пациента в реално време, за да получи най-добрия желан образ за изследването и така ще се предотврати нуждата от повторна снимка. Рентгеновите изследвания ще бъдат дигитални образи и ще бъдат предоставяни директно в компютъра на лекаря в отделението, което лекува пациента, като могат да бъдат изпращани и чрез интернет на други лекари и медицински заведения или да бъдат записвани на електронен носител. Самият образ на изследването ще бъде много по-добър от този на сегашния регенов апарат, а чрез компютърен софтуер ще може да бъде допънително обработван, за извличане на много повече информация от лекаря. Изследванията от новия апарт ще бъдат съхранявани в дигитален архив, който ще може да бъде предоставян на пациентите при нужда от загубени стари изледвания.

    Освен ползите за пациентите и болницата, ще има и много други ползи от новия апарат, коментира д-р Вълчо Митрушев, завеждащ отделението по образна диагностика. Освен много по-качествения образ, лекарят може в реално време да наблюдава и напътства извършването на изследването с новия апарт от своя компютър. В самата болница изследванията ще се получават директно от лекаря, който има нужда от тях, а той ще може бързо и лесно по интернет да се консултира със свои колеги от целия свят. От голяма полза за болницата е, че ще пести от консумативи, като плаки и филми, на които в момента се проявяват рентгеновите снимки, които не са нужни за новия апарат. Това ще допринася за по-ниската себестойност на изследването, което означава, че болницата ще има по-голяма печалба от сумите, отпускани по пътеките за образна диагностика.

    Новата апарутура вече е доставена в България и чака приключването на ремонтните дейности в помещението, за да бъде монтирана и да заработи в димитровградската болница. Без да се ангажира с конкретна дата, д-р Митрушев изрази надежда, че до края на месец юли тя ще бъде монтирана и пациентите на болницата ще получат по-високо качество на изследванията. След като заработи новата апаратура, старият рентген ще излезе в пенсия.

    Продъжава работата и по проекта за „Интелигентна медицина“ (SMART_MED), като реални дейности по него на територията на община Димитровград ще започнат тази есен, обяви кмета Иво Димов на последното заседание на общинския съвет в Димитровград. В рамките на разработката ще бъдат създадени два телемедицински центъра - един за Димитровград и един за гръцката община-партньор.

    Медицински лица в специализиран автомобил, оборудван с апаратура за изследвания, ще обикалят по селата, за да осъществяват прегледите, а резултатите от тях ще се качват в интернет и ще могат да бъдат консултирани в реално време от специалисти. Така ще може да се направи преценка към кое болнично заведение евентуално да бъде изпратен пациентът, без да се налага да посещава тукашната болница, и да му бъде назначавано адекватно лечение на база резултатите от изследванията, които са направени в специализирания автомобил до дома на пациента.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини