14 °C

Брошура на вратата преди да ни оберат

  Лятото е времето на по-дългите почивки,  когато оставяме дома си без надзор за повече дни. Това е времето,  през което крадците могат по-лесно и безпрепятствено да проникнат в жилището ви и да ви оберат.

  Крадците не обичат да се сблъскват със собствениците на жилището, когато извършват обира,  и за това се възползват от времето,  през което вие сте на почивка, за да си свършат работата безпрепятствено. Обикновено злосторниците проучват дома и собстевениците,  преди да направят опит за проникване.

  Проучването обикновено се случва чрез наблюдение. След като набележат жилището,  следят дали има признаци на обитание, освен ако нямат предварителна информация, че собствениците отсъстват.

  Признаците, за които следят, са дали вечер жилището се осветява, дали климатикът в горещите дни работи, дали се отварят прозорците или дали входната врата се използва. Един от най-показателните признаци за обитание на дома е входната врата, често на нея се оставят белези през деня и на следващия ден се наблюдава дали е била отваряна.

  Един от често използваните похвати е поставяне на брошура,  мушната добре и не лесно виждаща се за да не я свали някой съсед. Листовката се мушка добре между вратата и касата и ако вратата не се отваря,  тя си остава там, което е ясен показател за взломаджиите, че предходната вечер никой не се е прибирал в жилището и то вероятно е свободно за действие.

  Други белзи са „случайно“ разместени черджета, разместени капаци на секретните патрони и други способи, които ще покажат дали жилището се обитава.

  Трябва да се опитаме да прикрием отсъствието си от жилището по време на отпуската. Един от не много ефективните начини е,  да оставим осветлението включено, но това е нож с 2 остриета, защото дори през деня крадците могат да видят, че вашите крушки светят постоянно, което ще ги насочи към вашия дом. Ако имате възможност, намерете таймер или друго средство,  с което осветлението да се включва и изключва. Помолете ваши съседи, на които имате доверие,  да изпразват пощенската ви кутия от стърчащи брошури и да поглеждат входната ви врата за белези,  оставени от взломаджиите. Не рзпространявайте информацията, че ви няма,  сред познати или чрез социалните мрежи, предупредете и вашите деца да не го правят.

  Обикновено преди кражбата, особенно през деня, крадците първо ще звъннат или ще почукат на вратата ви, за да се уверят, че няма никой. После ще опитат да отворят вратата, да не би да сте я оставили отключена и чак тогава биха прибегнали към взлом.

  Често се случва непрофесионалните обирджии да влизат във входа и да започнат да изпробват вратите, за да видят дали няма да попаднат на отключена и ако отварят врата, която не е заключена, поглеждат набързо в коридора за чанта или нещо друго ценно. Ако такава няма, могат да позвънят, за да проверят има ли някой в къщи, преди да прибегнат към бързо претършуване на жилището.

  Не са малко случаите, в които в дома ви проникват в малките часове на нощта, когато спите и ви обират докато сте в леглото.

  За да предпазим дома си от взлом, трябва да се опитаме да затрудним максимално евентуалните крадци, като подсигурим според възможностите ни входните му точки. Проникването става обикновенно през входната врата, чрез разбиване на патрона, което означава че трябва да използваме по-добри вандалоустойчиви секретни патрони. Ако все още на вратата ни патрона е от тези, които стърчат навън, трябва да го сменим, защото те са тези които най-лесно се чупят от взломаджиите. Добре е входната врата да е метална или поне подсилена,  за да не бъде преодоляна чрез слилен натиск и поддаване на касата ѝ.

  Добре е да има две ключалки - така ще покажем на крадеца, че ще се забави повече. Алармената система или СОТ-а са добро средство за предотвратяване на обир, монтираната камера в двора или на етажната площадка също могат да откажат някои от евентуалните злосторници.

  Друго място, откъдето се прониква в жилищата, са прозорци и терасни врати. Те обикновено не са подсигурени по никакъв начин, често биват оставяни отворени, докато отсъстваме от дома си и са доста уязвими места на къщите и ниските етажи на жилищните блокове.

  Съветът за тях е,  да се затварят и заключват, ако до тях може да се стигне не много трудно. Дограмите, било то дървени, алуминиеви или pvc, лесно се отварят от крадците, понякога дори само с по-силен натиск отвън или дори с отвертка.

  Един полезен съвет са райберите – взломаджиите не обичат да чупят или режат прозорци, така могат да вдигнат излишен шум, който да привлече внимание, а и стъклопакетите обикновено са двойни и тройни и не са много лесни за преодоляване. Добре поставения райбер би предотвратил  отварянето на дограмата без да бъде счупено стъклото и в повечето случаи това би отказало взломаджията.

  Важно е да са познавате и да поддържате добри отношения със съседите си, които да поглеждат вашия дом, когато отсъствате. Ако видите съмнителни хора във входа на блока, които обикалят по етажите или се въртят около къщата на съседа или в двора му, сигнализирайте на 112. Ако откриете входната врата отворена или разбита, или видите белези от взлом, веднага сигнализирайте на 112, защото може обирджиите да са още в жилището и не знаете на какво са готови, за да избягат или да не бъдат видени.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ле
   Лени
   11 0
   17:11, 3 юли 2019

   Нас така са ни обрали преди 3 години докато бяхме на морето. Като се прибрахме врата си беше затворена и като влезнахме всичко беше с краката на горе 2 телевизора, лаптоп, таблет и на жената златата. Съседката каза, че гледала 2 дена някаква бележка мушната на вратата ама не я пипала и после са ни ошушкали без никой да разбере.

  • 2
   Не
   Нели
   8 0
   17:14, 3 юли 2019

   Сестра ми живееше сама и вечерта са влезли докато спи, майната му на това което са взели (дамаската и чанта от антрето) тя години наред има страх, не може да спи и вечер става при най малкия шум

  Хороскоп за 20.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
  20 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
  20 окт 2019
  Последни новини