13 °C

Брошура на вратата преди да ни оберат

  Лятото е времето на по-дългите почивки,  когато оставяме дома си без надзор за повече дни. Това е времето,  през което крадците могат по-лесно и безпрепятствено да проникнат в жилището ви и да ви оберат.

  Крадците не обичат да се сблъскват със собствениците на жилището, когато извършват обира,  и за това се възползват от времето,  през което вие сте на почивка, за да си свършат работата безпрепятствено. Обикновено злосторниците проучват дома и собстевениците,  преди да направят опит за проникване.

  Проучването обикновено се случва чрез наблюдение. След като набележат жилището,  следят дали има признаци на обитание, освен ако нямат предварителна информация, че собствениците отсъстват.

  Признаците, за които следят, са дали вечер жилището се осветява, дали климатикът в горещите дни работи, дали се отварят прозорците или дали входната врата се използва. Един от най-показателните признаци за обитание на дома е входната врата, често на нея се оставят белези през деня и на следващия ден се наблюдава дали е била отваряна.

  Един от често използваните похвати е поставяне на брошура,  мушната добре и не лесно виждаща се за да не я свали някой съсед. Листовката се мушка добре между вратата и касата и ако вратата не се отваря,  тя си остава там, което е ясен показател за взломаджиите, че предходната вечер никой не се е прибирал в жилището и то вероятно е свободно за действие.

  Други белзи са „случайно“ разместени черджета, разместени капаци на секретните патрони и други способи, които ще покажат дали жилището се обитава.

  Трябва да се опитаме да прикрием отсъствието си от жилището по време на отпуската. Един от не много ефективните начини е,  да оставим осветлението включено, но това е нож с 2 остриета, защото дори през деня крадците могат да видят, че вашите крушки светят постоянно, което ще ги насочи към вашия дом. Ако имате възможност, намерете таймер или друго средство,  с което осветлението да се включва и изключва. Помолете ваши съседи, на които имате доверие,  да изпразват пощенската ви кутия от стърчащи брошури и да поглеждат входната ви врата за белези,  оставени от взломаджиите. Не рзпространявайте информацията, че ви няма,  сред познати или чрез социалните мрежи, предупредете и вашите деца да не го правят.

  Обикновено преди кражбата, особенно през деня, крадците първо ще звъннат или ще почукат на вратата ви, за да се уверят, че няма никой. После ще опитат да отворят вратата, да не би да сте я оставили отключена и чак тогава биха прибегнали към взлом.

  Често се случва непрофесионалните обирджии да влизат във входа и да започнат да изпробват вратите, за да видят дали няма да попаднат на отключена и ако отварят врата, която не е заключена, поглеждат набързо в коридора за чанта или нещо друго ценно. Ако такава няма, могат да позвънят, за да проверят има ли някой в къщи, преди да прибегнат към бързо претършуване на жилището.

  Не са малко случаите, в които в дома ви проникват в малките часове на нощта, когато спите и ви обират докато сте в леглото.

  За да предпазим дома си от взлом, трябва да се опитаме да затрудним максимално евентуалните крадци, като подсигурим според възможностите ни входните му точки. Проникването става обикновенно през входната врата, чрез разбиване на патрона, което означава че трябва да използваме по-добри вандалоустойчиви секретни патрони. Ако все още на вратата ни патрона е от тези, които стърчат навън, трябва да го сменим, защото те са тези които най-лесно се чупят от взломаджиите. Добре е входната врата да е метална или поне подсилена,  за да не бъде преодоляна чрез слилен натиск и поддаване на касата ѝ.

  Добре е да има две ключалки - така ще покажем на крадеца, че ще се забави повече. Алармената система или СОТ-а са добро средство за предотвратяване на обир, монтираната камера в двора или на етажната площадка също могат да откажат някои от евентуалните злосторници.

  Друго място, откъдето се прониква в жилищата, са прозорци и терасни врати. Те обикновено не са подсигурени по никакъв начин, често биват оставяни отворени, докато отсъстваме от дома си и са доста уязвими места на къщите и ниските етажи на жилищните блокове.

  Съветът за тях е,  да се затварят и заключват, ако до тях може да се стигне не много трудно. Дограмите, било то дървени, алуминиеви или pvc, лесно се отварят от крадците, понякога дори само с по-силен натиск отвън или дори с отвертка.

  Един полезен съвет са райберите – взломаджиите не обичат да чупят или режат прозорци, така могат да вдигнат излишен шум, който да привлече внимание, а и стъклопакетите обикновено са двойни и тройни и не са много лесни за преодоляване. Добре поставения райбер би предотвратил  отварянето на дограмата без да бъде счупено стъклото и в повечето случаи това би отказало взломаджията.

  Важно е да са познавате и да поддържате добри отношения със съседите си, които да поглеждат вашия дом, когато отсъствате. Ако видите съмнителни хора във входа на блока, които обикалят по етажите или се въртят около къщата на съседа или в двора му, сигнализирайте на 112. Ако откриете входната врата отворена или разбита, или видите белези от взлом, веднага сигнализирайте на 112, защото може обирджиите да са още в жилището и не знаете на какво са готови, за да избягат или да не бъдат видени.


  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ле
   Лени
   11 0
   17:11, 3 юли 2019

   Нас така са ни обрали преди 3 години докато бяхме на морето. Като се прибрахме врата си беше затворена и като влезнахме всичко беше с краката на горе 2 телевизора, лаптоп, таблет и на жената златата. Съседката каза, че гледала 2 дена някаква бележка мушната на вратата ама не я пипала и после са ни ошушкали без никой да разбере.

  • 2
   Не
   Нели
   8 0
   17:14, 3 юли 2019

   Сестра ми живееше сама и вечерта са влезли докато спи, майната му на това което са взели (дамаската и чанта от антрето) тя години наред има страх, не може да спи и вечер става при най малкия шум

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Дайте възможност на любимите ви хора да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми. Починете си. Не прибързвайте със съветите към близките ви. Без да искате ги натоварвате излишно. Занимавайте се със свои неща, които ви помагат да се откъснете от натоварващи мисли.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Подхождайте към решаване на проблемите делово, като се абстрахирате от емоциите. Запазете добрия тон и ведрата атмосфера около себе си, вслушвайте се в мнението и на другата страна. Помислете преди да предприемате каквото и да било. Предстои ви нещо ново, което изисква повече внимание и по-добра ориентираност.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Душевната ви хармония се отразява чудесно и на външността ви. Ако съумеете де преодолеете дребните недоразумения в отношенията с интимния партньор, денят обещава да бъде много приятен. Отделете време за приятелите си.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За предпочитане е да се включите в изпълнение на обща задача, отколкото да се опитвате сами да я свършите. Екипната работа ще бъде резултатна и ще ви остане време за по-приятни неща. С партньора си ще говорите за намеренията си и ще търсите мнението му по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но и вълнуваща.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Натоварванията днес не са препоръчителни, погрижете се за здравето си. Също така не допускайте дребни сплетни да развалят настроението ви. В добро разположение на духа сте и всичко, което измислите сега ще ви се отдава с лекота за напред. Въпреки това не се надценявайте.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Радвате се на много добро здраве днес. Настроението ви е приповдигнато и с лекота разведрявате атмосферата у дома. Може би ще бъдете заинтригувани от плановете на ваш приятел. Предложението му ще ви се стори доста привлекателно и едва ли ще се колебаете дълго преди да приемете. Нямате много време за да довършите ангажимент, по който отдавна работите.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете на хората, които имат очаквания към вас, че държите на обещанията си. Бъдете коректни и в отношенията си с онези, с които работите. Не всичко е бизнес, по-важни са човешките взаимоотношения, стига да го разбирате и вие така. Никой не е застрахован от грешки, важно е да ги осъзнаем и избягваме за в бъдеще.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ще ви наложи да вземете неотложни мерки, но помислете дали не пропускате важни неща. Вслушвайте се в градивната критика, полезно е. У дома ви очаква спокойствие. То все повече ви привлича и ви се иска да не ви напуска.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не бъдете предубедени към хора, които ви предлагат партньорството си. Проверявайте собствената си информация и не предприемайте рисковани действия. Използвайте почтени средства и дайте изява на опита и авторитета си. Настроението ви ще се повиши от вниманието на скъп за вас човек. Пътуване или друго вълнуващо преживяване за някои от вас.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заслужавате достойна почивка за усилията през седмицата. За някои от вас не е никакъв проблем да си я осигурят, но други ще трябва да се справят с опитите на близки и далечни роднини да ги ангажират. В повечето случаи можете с чиста съвест да се измъкнете без да се налага да давате обяснения. Все пак преценете дали подкрепата ви е наистина наложителна.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще си поставите цел и ще я следвате до края. Така ще постигнете бърз напредък и ще останете доволни от себе си. Изградили сте си авторитет на отговорен човек и това ще ви донесе поръчки и нови бизнес-взаимоотношения. Ще впечатлите някого с непрекъснатото си желание да сте интересни и загадъчни.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предпочитате да сте сами днес и да размишлявате, но не се обграждайте с бариери. Приемете доброто отношение на всички и се опитайте да се впишете в обстановката. Така най-бързо ще преодолеете кризата си и ще продължите напред. И щом веднъж сте поели в правилната посока, няма да има какво да ви спре.
  22.09.2019
  Последни новини