8 °C

За какво са полезни комарите?

Лятото е сезонът, когато често говорим за жужящите кръвопийци, които, освен че са досадни, ни оставят за спомен и сърбящи ухапвания. В тези моменти ни се иска просто да ги изтребим до крак от лицето на земята, но наистина ли е добра идея това начинание? И какъв е смисълът от съществуването на комарите, въпреки че ни се струва, че основната им задача тук е да ни пият от кръвта.

Да не забравяме също така, че голяма част от тях са и носители на смъртоносни болести. Всъщност комарите са най-смъртоносните насекоми на Земята. Всяка година стотици хиляди хора умират от малария, различни видове треска, след като са били ухапани от комари, преносители на съответните вируси.

Комарите също така разнасят болести, които представляват сериозна заплаха за животните и домашните любимци.

Но понеже Майката Природа си знае работата и те като нейни творения имат смисъл извън вредата, която нанасят. Не знам за нас хората какво може да се каже по този въпрос…

Дългата история на комарите на Земята

Комарите населяват тази планета много преди човека; най-старите фосили от комари датират от около преди 200 милиона години.

Повече от 3 500 вида комари вече са описани от различни части на света, като само стотици видове от тях хапят хората. Ако трябва да сме напълно точни, само женските комари извършват това действие. Мъжките представители нямат частите, за да проникнат в човешката кожа.

Ползи

Много учени са единодушни, че комарите представляват повече беда за човечеството, отколкото да имат стойност. Самият факт, че те са причината за толкова много човешки смъртни случаи годишно, е достатъчно като мотивация, за да ги изтрием от планетата.

Въпреки това комарите обслужват важни функции в многобройни екосистеми. Явяват се храна за много видове, филтрират органична материя, която пък служи за храна на други видове, включително помагат за опрашването на цветя, и дори влияят на навигацията по пътя на карибу (северен елен) в тундрата. И не на последно място, учените изследват комара и за потенциални медицински ползи и лечения.

Хранителната верига

Ларвите на комарите се намират във водна среда и така играят важна роля във водната хранителна верига. Според биолозите ларвите на комарите се явяват филтрираща брънка във веригата, като усвояват малки органични частици като едноклетъчни водорасли от водата и ги превръщат в част от тъканите на собствените си тела, които пък впоследствие се консумират от рибата. Ларвите на комарите са по същество храна за риби и други водни животни.

Освен това някои видове комари ядат труповете на насекоми, които загиват във водата, а пък самите ларви на комарите се хранят с отпадъчните продукти, което прави хранителни вещества като азота достъпни за растителния свят и по този начин те процъфтяват. Ако комарите се елиминират, това може да повлияе на растежа на растенията в тези райони.

Ролята на комарите на начало на хранителната верига не приключва с ларвите. Като възрастни комарите служат като също толкова питателна храна за птици, прилепи и паяци.

Комарите изглежда представляват значителна биомаса за дивата природа в началната част на хранителната верига. Унищожавеното на комарите, ако това е постижимо, може да има неблагоприятен ефект върху екосистемата. Много учени обаче предполагат, че екосистемата в крайна сметка може да се възстанови и че друг вид може да заеме това място в нея.

Опрашване

Само женските на някои видове комари се нуждаят от кръв като храна, за да получат необходимите протеини за снасянето на яйцата си. В по-голямата си част мъжките и женските възрастни комари зависят от нектара на цветята за набавяне на енергия. При извличането на нектар, комарите опрашват растенията, за да помогнат да се гарантира, че различните видове ще цъфтят. Когато комарите опрашват растенията, особено водните, около които прекарват голяма част от живота си, те благоприятстват тези растения да се запазят като вид. Растенията пък осигуряват храна и подслон за други животни и организми. Така веригата хармонично се затваря.

Лечебни свойства

Въпреки че комарът е съществен фактор в разпространяване на болести по целия свят, има известна хипотеза, че слюнката им може да има някаква потенциална полза в лечението на номер 1 по смъртни случаи на хора заболяване, а именно сърдечно-съдовите такива. Едно обещаващо приложение е разработването на антисъсирващи лекарства.

Съставът на слюнката на комарите е сравнително прост, тъй като обикновено съдържа по-малко от 20 доминантни протеина. Въпреки големите стъпки в познаването на тези молекули и ролята им в храненето на кръвта, учените все още познават само около половината от тях, открити в слюнката на насекомите.

Така че нека не проклинаме чак толкова много тези малки досадни приятели, защото вършат и чудесна работа и от тях има съществена полза в екосистемата ни и не само.

Източник: www.seen.bg

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
30 ное 2020
Последни новини