11 °C

За какво са полезни комарите?

Лятото е сезонът, когато често говорим за жужящите кръвопийци, които, освен че са досадни, ни оставят за спомен и сърбящи ухапвания. В тези моменти ни се иска просто да ги изтребим до крак от лицето на земята, но наистина ли е добра идея това начинание? И какъв е смисълът от съществуването на комарите, въпреки че ни се струва, че основната им задача тук е да ни пият от кръвта.

Да не забравяме също така, че голяма част от тях са и носители на смъртоносни болести. Всъщност комарите са най-смъртоносните насекоми на Земята. Всяка година стотици хиляди хора умират от малария, различни видове треска, след като са били ухапани от комари, преносители на съответните вируси.

Комарите също така разнасят болести, които представляват сериозна заплаха за животните и домашните любимци.

Но понеже Майката Природа си знае работата и те като нейни творения имат смисъл извън вредата, която нанасят. Не знам за нас хората какво може да се каже по този въпрос…

Дългата история на комарите на Земята

Комарите населяват тази планета много преди човека; най-старите фосили от комари датират от около преди 200 милиона години.

Повече от 3 500 вида комари вече са описани от различни части на света, като само стотици видове от тях хапят хората. Ако трябва да сме напълно точни, само женските комари извършват това действие. Мъжките представители нямат частите, за да проникнат в човешката кожа.

Ползи

Много учени са единодушни, че комарите представляват повече беда за човечеството, отколкото да имат стойност. Самият факт, че те са причината за толкова много човешки смъртни случаи годишно, е достатъчно като мотивация, за да ги изтрием от планетата.

Въпреки това комарите обслужват важни функции в многобройни екосистеми. Явяват се храна за много видове, филтрират органична материя, която пък служи за храна на други видове, включително помагат за опрашването на цветя, и дори влияят на навигацията по пътя на карибу (северен елен) в тундрата. И не на последно място, учените изследват комара и за потенциални медицински ползи и лечения.

Хранителната верига

Ларвите на комарите се намират във водна среда и така играят важна роля във водната хранителна верига. Според биолозите ларвите на комарите се явяват филтрираща брънка във веригата, като усвояват малки органични частици като едноклетъчни водорасли от водата и ги превръщат в част от тъканите на собствените си тела, които пък впоследствие се консумират от рибата. Ларвите на комарите са по същество храна за риби и други водни животни.

Освен това някои видове комари ядат труповете на насекоми, които загиват във водата, а пък самите ларви на комарите се хранят с отпадъчните продукти, което прави хранителни вещества като азота достъпни за растителния свят и по този начин те процъфтяват. Ако комарите се елиминират, това може да повлияе на растежа на растенията в тези райони.

Ролята на комарите на начало на хранителната верига не приключва с ларвите. Като възрастни комарите служат като също толкова питателна храна за птици, прилепи и паяци.

Комарите изглежда представляват значителна биомаса за дивата природа в началната част на хранителната верига. Унищожавеното на комарите, ако това е постижимо, може да има неблагоприятен ефект върху екосистемата. Много учени обаче предполагат, че екосистемата в крайна сметка може да се възстанови и че друг вид може да заеме това място в нея.

Опрашване

Само женските на някои видове комари се нуждаят от кръв като храна, за да получат необходимите протеини за снасянето на яйцата си. В по-голямата си част мъжките и женските възрастни комари зависят от нектара на цветята за набавяне на енергия. При извличането на нектар, комарите опрашват растенията, за да помогнат да се гарантира, че различните видове ще цъфтят. Когато комарите опрашват растенията, особено водните, около които прекарват голяма част от живота си, те благоприятстват тези растения да се запазят като вид. Растенията пък осигуряват храна и подслон за други животни и организми. Така веригата хармонично се затваря.

Лечебни свойства

Въпреки че комарът е съществен фактор в разпространяване на болести по целия свят, има известна хипотеза, че слюнката им може да има някаква потенциална полза в лечението на номер 1 по смъртни случаи на хора заболяване, а именно сърдечно-съдовите такива. Едно обещаващо приложение е разработването на антисъсирващи лекарства.

Съставът на слюнката на комарите е сравнително прост, тъй като обикновено съдържа по-малко от 20 доминантни протеина. Въпреки големите стъпки в познаването на тези молекули и ролята им в храненето на кръвта, учените все още познават само около половината от тях, открити в слюнката на насекомите.

Така че нека не проклинаме чак толкова много тези малки досадни приятели, защото вършат и чудесна работа и от тях има съществена полза в екосистемата ни и не само.

Източник: www.seen.bg

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини