Хипнотичната колекция на Ирис ван Херпен (видео)

Ирис ван Херпен представи най-новата си колекция висша мода, озаглавена „Хипноза“, в "Елизе Монмартър" в Париж на 1 юли 2019 г., а сега видео от това хипнотично шоу е качено в YouTube канала на дизайнера.

Колекцията е вдъхновена от посланията на хипнотичните кинетични скулптури на американския артист Антъни Хау. Неговата сферична творба „Omniverse“ на подиума служи като портал за колекцията и моделите.  "Omniverse" изследва нашата връзка с природата и се преплита с безкрайно разширяване и свиване, изразявайки универсалния жизнен цикъл.

Един от ключовите елементи на колекцията е финалната рокля „Безкрайност”, която оживява под "дишането" на фино балансиран механизъм. Скелетът от алуминий, неръждаема стомана и лагери е бродиран с деликатно наслояване на пера в цикличен полет, въртящи се около своя център. „Хипноза“ отразява красотата и сложността на нашата околна среда, изследвайки моделите и структурите в нейния крехък пейзаж.

"Колекцията "Хипноза" е хипнотична визуализация на естествените гоблени, симбиотичните цикли на нашата биосфера, които преплитат въздуха, земята и океаните. Тя също така отразява продължаващата дисекция на ритмите на живота и резонира с нестабилността в тези преплетени светове", пише Ирис ван Херпен.

Светът на модата е свързан по много начини с природата - като се започне от флоралните елементи, които присъстват в облеклата откак сме започнали да се обличаме в човешката история и се стигне до отказа от естесвената кожа с косъм, който модната индустрия предприе в отговор на екологичните предизвикателства на нашето време. Но такава абстрактна и артистична интерпретация на връзката ни с нашата околна среда наистина хипнотизира смаяния поглед.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини