Радев вижда чувствително разминаване с първоначално заложеното при покупката на F-16

„Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание“. Това заяви президентът Румен Радев днес в отговор на журналистически въпрос за одобрения от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили.

Държавният глава посочи, че към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности.

Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които  се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта.

Запитан дали обявената цена от 1.256 млрд. долара е голяма или малка за покупката на 8 изтребителя, президентът коментира, че това зависи от включеното в тази цена. „Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава.

Демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена, подчерта още Румен Радев в отговор на въпрос за намерението на управляващото мнозинство да отмени предвидената в изборното законодателство възможност за машинно гласуване. „Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията и по отношение на подготовка и цена на обществената поръчка, и по отношение на организацията за използване на машините“, посочи президентът.

Държавният глава определи като крайно нелепо непрекъснато да се изтъкват като пример други европейски държави и особено Холандия, в които няма машинно гласуване. „Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави, аз съм съгласен да премахнем машинното гласуване“, заяви президентът.

По думите му отмяната на машинното гласуване е удар и по нашите  сънародници зад граница, които все повече очакват да бъде чут техният глас, а с този отказ всъщност се отдалечава към хоризонта електронното дистанционно гласуване.

Румен Радев осъди наложилата се практика няколко месеца преди всеки избор да се прави ремонт на изборното законодателство, което „затвърждава убеждението, че това се прави с някаква цел“.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Dp
    dpa
    3 -3
    13:26, 11 юли 2019
    Шайката опука 2.19 млрд. лв., за да удължи Борисов поддръжката си от Вашингтон.
  • 2
    Ев
    ЕВРОАТЛАНТИК
    2 -2
    13:27, 11 юли 2019
    Г-н Президент хубаво го казвате но -------как така някои приятелчета които отдавна са приготвили големите торби за долари ще се откажат Ами сега им се е паднало ако не лапнат тези парици за какво са там
    • До
      До евроатлантика
      1 -2
      18:57, 11 юли 2019
      А бе тъпак това дето си го насрал важи за Славяновския тъпань защото той беше приготвил бая големи дисаги за парсата от Грипените ама не му се отвори парашута.Как може да има още такива мауци като тебе.И оная грозната ******* Йончева ви пусна един лаф....ШАЙКАТА и вече сано него повтаряте.Вижте се колко сте тъпи .
    • На
      Нар
      3 0
      00:12, 12 юли 2019
      За къв х. у. й са ни тея самолети..? 8 самолета та други държави имат по 80... Кой ще нападаме? То в армията само връзкари... Дебелаци и некадърници.. Подобре да инвестират в ракети за отбрана от колкото в самолети...
  • 3
    12
    123
    3 -2
    16:54, 11 юли 2019
    Намери Радев щипане,сега искал хапане....Толкова години нямаше нито един нов самолет закупен,сега пак недоволен...И като твърди,че се манипулират изборите,означава ли това,че и той е избран с фалшификации...?
  • 4
    Ми
    Мина
    1 -2
    18:27, 11 юли 2019
    И прати съветника си при Ризова подробно да оповести какво имат и какво нямат като въоръжение тези самолети.Допустимо ли е такива неща да се дискутират по студиата изобщо.Това да не са роклите на Деси?
  • 5
    F-
    F-16
    1 0
    09:01, 12 юли 2019
    Съседите ще треперят от страх,каквото кажем това ще правят.
Последни новини